El celler Lagravera és inquiet i innovador. Cada campanya presenta nous vins i evoluciona cap a una vinya i uns vins més naturals. Primer van fer vins ecològics, fa unes campanyes que els fan biodinàmics i, ara, amb el Lagravera Natural 100% Garnatxa, han demostrat que els seus ceps són prou forts perquè aquest vi no necessiti sulfits afegits per la seva estabilització al celler.

“Cap organisme oficial ha certificat què és un vi natural. Diferents associacions o col·lectius d’elaboradors defineixen els vins naturals segons la seva filosofia i manera de fer”, expliquen Sergi Garcia i Ivà Gallego, director i enòleg de Lagravera, respectivament.

“Tradicionalment, els cellers tractem el vi amb sofre, generant diòxid de sofre dins els contenidors i protegint el vi amb aquest tractament antimicrobià. Després de fer unes analítiques de control dels Ónra 2011, 2012 i 2013 a França, vam constatar que el nostre treball biodinàmic estava enfortint la vinya, fins al punt de qüestionar-nos si caldrien sulfits afegits al vi. Lagravera Natural és fruit d’aquesta experimentació”, explica l’Ivà.

En Sergi, també vol concretar que “si en la producció de raïm convencional no hi ha límit per utilitzar coure metall, antifúngic que defensa la vinya del míldiu; la producció ecològica limita el seu ús a 6 kg/ha any. La producció biodinàmica limita el seu ús a 3 kg/ha any; i Lagravera només aplica 0,15 kg/ha any”. Pel que fa al sofre per lluitar contra la cendrosa o oïdi, García destaca que només tracten 35 kg/ha any, mentre que la normativa biodinàmica autoritza fins a 150 kg/ha any; i la producció convencional i ecològica no limita el seu ús.

Aquest Lagravera Natural, del que s’han fet 7059 ampolles, ha estat en bóta de fusta durant 7 mesos amb les seves lies. El resultat és un vi ric en fruita amb aromes de fruites vermelles i un punt balsàmic.

Fan 360 ampolles d’escumós amb Trobat

Lagravera fa aquest estiu el degollat del seu primer vi escumós fet amb la varietat Trobat Blanc, uns dels raïms autòctons i recuperats a l’hectàrea amb vinyes velles que l’equip del celler d’Alfarràs conrea a Castelló de Farfanya. L’equip tècnic de la casa ha fet tres pupitres de 120 ampolles, 360 en total, elaborades amb el mètode tradicional amb una criança de 18 mesos.

“Salvant les distàncies, el Trobat Blanc ens recorda a la Parellada, pel que fa a tenir un gra gros e pell gruixuda; amb una baixa graduació i una molt bona acidesa. D’altra banda al tractar-se d’una varietat poc aromàtica mirem de jugar amb la llarga criança perquè els llevats naturals ens ajudin en aquesta feina”, explica l’enòleg Ivà Gallego.

Vins biodinàmics “a mida” per l’Àbac, Céleri i Can Jubany

Entre les novetats d’aquest any de Lagravera, destaca els vins biodinàmics a mida, que el celler d’Alfarràs ha fet pels restaurants Àbac, Céleri i Can Jubany. Per l’Àbac de Barcelona, que regenta el xef Jordi Cruz amb dues estrelles Michelin, i el restaurant Céleri, tota una referència en la cuina dels vegetals i que dirigeix Xavier Pellicer també amb una estrella de la guia vermella; Lagravera ha elaborat un vi tèrbol amb un 60% de garnatxa i un 40% de Monastrell de la collita 2014 i nou mesos de criança. Un vi, considerat de circuit curt per la falta d’estabilització que destaca per la seva elaboració natural. Elaborada i criada cada varietat per separat en bótes de 220 litres, l’Àbac ha inclòs aquests vins en els serveis de maridatge; mentre que Céleri el té a la carta.

Pel que fa al vi elaborat pel restaurant Can Jubany de Nando Jubany a Calldetenes i també reconegut amb una estrella Michelin, l’equip de Lagravera ha fet un 100% Monastrell 2015 que s’ha criat durant 9 mesos en una bóta de 500 litres.