[:ca]Lagravera elabora el seu vi Natural, sense sulfits afegits[:es]Lagravera elabora su vino Natural, sin sulfitos añadidos[:en]Lagravera elaborates its Natural wine, without added sulphites[:]

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

170907vins

[:ca]El celler Lagravera és inquiet i innovador. Cada campanya presenta nous vins i evoluciona cap a una vinya i uns vins més naturals. Primer van fer vins ecològics, fa unes campanyes que els fan biodinàmics i, ara, amb el Lagravera Natural 100% Garnatxa, han demostrat que els seus ceps són prou forts perquè aquest vi no necessiti sulfits afegits per la seva estabilització al celler.

“Cap organisme oficial ha certificat què és un vi natural. Diferents associacions o col·lectius d’elaboradors defineixen els vins naturals segons la seva filosofia i manera de fer”, expliquen Sergi Garcia i Ivà Gallego, director i enòleg de Lagravera, respectivament.

“Tradicionalment, els cellers tractem el vi amb sofre, generant diòxid de sofre dins els contenidors i protegint el vi amb aquest tractament antimicrobià. Després de fer unes analítiques de control dels Ónra 2011, 2012 i 2013 a França, vam constatar que el nostre treball biodinàmic estava enfortint la vinya, fins al punt de qüestionar-nos si caldrien sulfits afegits al vi. Lagravera Natural és fruit d’aquesta experimentació”, explica l’Ivà.

En Sergi, també vol concretar que “si en la producció de raïm convencional no hi ha límit per utilitzar coure metall, antifúngic que defensa la vinya del míldiu; la producció ecològica limita el seu ús a 6 kg/ha any. La producció biodinàmica limita el seu ús a 3 kg/ha any; i Lagravera només aplica 0,15 kg/ha any”. Pel que fa al sofre per lluitar contra la cendrosa o oïdi, García destaca que només tracten 35 kg/ha any, mentre que la normativa biodinàmica autoritza fins a 150 kg/ha any; i la producció convencional i ecològica no limita el seu ús.

Aquest Lagravera Natural, del que s’han fet 7059 ampolles, ha estat en bóta de fusta durant 7 mesos amb les seves lies. El resultat és un vi ric en fruita amb aromes de fruites vermelles i un punt balsàmic.

Fan 360 ampolles d’escumós amb Trobat

Lagravera fa aquest estiu el degollat del seu primer vi escumós fet amb la varietat Trobat Blanc, uns dels raïms autòctons i recuperats a l’hectàrea amb vinyes velles que l’equip del celler d’Alfarràs conrea a Castelló de Farfanya. L’equip tècnic de la casa ha fet tres pupitres de 120 ampolles, 360 en total, elaborades amb el mètode tradicional amb una criança de 18 mesos.

“Salvant les distàncies, el Trobat Blanc ens recorda a la Parellada, pel que fa a tenir un gra gros e pell gruixuda; amb una baixa graduació i una molt bona acidesa. D’altra banda al tractar-se d’una varietat poc aromàtica mirem de jugar amb la llarga criança perquè els llevats naturals ens ajudin en aquesta feina”, explica l’enòleg Ivà Gallego.

Vins biodinàmics “a mida” per l’Àbac, Céleri i Can Jubany

Entre les novetats d’aquest any de Lagravera, destaca els vins biodinàmics a mida, que el celler d’Alfarràs ha fet pels restaurants Àbac, Céleri i Can Jubany. Per l’Àbac de Barcelona, que regenta el xef Jordi Cruz amb dues estrelles Michelin, i el restaurant Céleri, tota una referència en la cuina dels vegetals i que dirigeix Xavier Pellicer també amb una estrella de la guia vermella; Lagravera ha elaborat un vi tèrbol amb un 60% de garnatxa i un 40% de Monastrell de la collita 2014 i nou mesos de criança. Un vi, considerat de circuit curt per la falta d’estabilització que destaca per la seva elaboració natural. Elaborada i criada cada varietat per separat en bótes de 220 litres, l’Àbac ha inclòs aquests vins en els serveis de maridatge; mentre que Céleri el té a la carta.

Pel que fa al vi elaborat pel restaurant Can Jubany de Nando Jubany a Calldetenes i també reconegut amb una estrella Michelin, l’equip de Lagravera ha fet un 100% Monastrell 2015 que s’ha criat durant 9 mesos en una bóta de 500 litres.


[:es]La bodega Lagravera es inquieta e innovadora. Cada campaña presenta nuevos vinos y evoluciona hacia una viña y unos vinos más naturales. Primero elaboraron vinos ecológicos, hace unas campañas que los hacen biodinámicos y, ahora, con el Lagravera Natural 100% Garnacha, han demostrado que sus cepas son lo suficientemente fuertes para que este vino no necesite sulfitos añadidos por su estabilización en la bodega.

“Ningún organismo oficial ha certificado qué es un vino natural. Diferentes asociaciones o colectivos de elaboradores definen los vinos naturales según su filosofía y manera de hacer”, explican Sergi Garcia e Ivà Gallego, director y enólogo de Lagravera, respectivamente.

“Tradicionalmente, las bodegas tratamos el vino con azufre, generando dióxido de azufre dentro de los contenedores y protegiendo el vino con este tratamiento antimicrobiano. Después de hacer unas analíticas de control de los Ónra 2011, 2012 y 2013 en Francia, constatamos que nuestro trabajo biodinámico estaba fortaleciendo la viña, hasta el punto de cuestionarnos si harían falta sulfitos añadidos al vino. Lagravera Natural es fruto de esta experimentación”, explica Ivà.

Sergi también quiere concretar que “si en la producción de uva convencional no hay límite para utilizar cobre metal, antifúngico que defiende la viña del mildiu; la producción ecológica limita su uso a 6 kg/ha año. La producción biodinámica limita su uso a 3 kg/ha año; y Lagravera sólo aplica 0,15 kg/ha año”. En cuanto al azufre para luchar contra el oídio, García destaca que sólo tratan 35 kg/ha año, mientras que la normativa biodinámica autoriza hasta 150 kg/ha año; y la producción convencional y ecológica no limita su uso.

Este Lagravera Natural, del que se han hecho 7059 botellas, ha estado en barrica de madera durante 7 meses con sus lías. El resultado es un vino rico en fruta con aromas de frutas rojas y un punto balsámico.

Elaboran 360 botellas de espumoso con Trobat

Lagravera hace este verano el degollado de su primer vino espumoso hecho con la variedad Trobat Blanc, unos de uvas autóctonas y recuperadas en la hectárea con viñas viejas que el equipo de la bodega de Alfarràs cultiva en Castelló de Farfanya. El equipo técnico de la casa ha hecho tres pupitres de 120 botellas, 360 en total, elaboradas con el método tradicional con una crianza de 18 meses.

“Salvando las distancias, el Trobat Blanc nos recuerda a Parellada, en cuanto a tener un grano grueso y piel gruesa; con una baja graduación y una muy buena acidez. Por otra parte, al tratarse de una variedad poco aromática intentamos jugar con la larga crianza para que las levaduras naturales nos ayuden en este trabajo “, explica el enólogo Ivà Gallego.

Vinos biodinámicos “a medida” para el Àbac, Céleri y Can Jubany

Entre las novedades de este año de Lagravera, destaca los vinos biodinámicos a medida, que la bodega de Alfarràs ha hecho para los restaurantes Àbac, Céleri y Can Jubany. Para el Àbac de Barcelona, ​​que regenta el chef Jordi Cruz con dos estrellas Michelin, y el restaurante Céleri, toda una referencia en la cocina de los vegetales y que dirige Xavier Pellicer también con una estrella de la guía roja; Lagravera ha elaborado un vino turbio con un 60% de garnacha y un 40% de Monastrell de la cosecha 2014 y nueve meses de crianza. Un vino, considerado de circuito corto por la falta de estabilización que destaca por su elaboración natural. Elaborada y criada cada variedad por separado en barricas de 220 litros, el Àbac ha incluido estos vinos en los servicios de boda; mientras que Céleri lo tiene a la carta.

En cuanto al vino elaborado para el restaurante Can Jubany de Nando Jubany en Calldetenes y también reconocido con una estrella Michelin, el equipo de Lagravera ha hecho un 100% Monastrell 2015 que se ha criado durante 9 meses en una barrica de 500 litros.

[:en]Lagravera winery is restless and innovative. Each campaign presents new wines and evolves towards more natural wines and vineyard. First, they made organic wines, made some biodynamic campaigns and now with Lagravera Natural 100% Garnacha, have shown that their strains are strong enough so that this wine does not need added sulphides due to its stabilization in the cellar.

According to Sergi Garcia and Ivà Gallego, director and winemaker of Lagravera, “different organic groups or groups of winemakers define natural wines according to their philosophy and way of doing”.

“Traditionally, the wineries treat the wine with sulfur, generating sulfur dioxide inside the containers and protecting the wine with this antimicrobial treatment. After doing a control analysis of the Ónra 2011, 2012 and 2013 in France, we find that our biodynamic work was strengthening the vineyard, to the point of questioning whether sulfites would be added to the wine. “Lagravera Natural is the fruit of this experimentation,” explains Ivà.

Sergi also wants to specify that “if conventional grape production has no limit to use copper metal, antifungal that defends the mildew vineyard, organic production limits its use to 6 kg/ha year. Biodynamic production limits its use to 3kg/ha year, and Lagravera applies only 0.15 kg/ha year. ” As for the sulfur to fight against the powdery mildew, García emphasizes that they only treat 35 kg/ha year, while biodynamic regulations authorize up to 150 kg/ha year; and conventional and organic production does not limit its use.

This Natural Lagravera, of which 7059 bottles have been made, has been in wooden barrels for 7 months with their lees. The result is a wine rich in fruit with aromas of red fruits and a balsamic point.[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats