L’Associació de Recol·lectors i Truficultors de Tòfona d’Aragó organitza, durant diferents dissabtes del desembre al març, el Mercat de la tòfona fresca i al detall de Graus. El mercat es traslladarà a Montsó el dia 3 de març amb motiu de l’11a edició de Trufa-fe.

El mercat es desenvolupa a la planta carrer i els baixos de la Casa de la Cultura de Graus entre les 19 i les 22 hores, durant els dissabtes de la temporada de collita.
L’objectiu d’aquest mercat és donar a conèixer el Tuber melanosporum, la seva aroma, i la bona qualitat del producte d’aquesta zona.
Paral·lelament, el visitant pot degustar aquest fong, de la mà d’alguns dels millors restaurants i artesans de la comarca de Ribagorça que ofereixen degustacions.

Experimentació i Recerca del fong

La Diputació d’Osca, des del seu Centre de Recerca i Experimentació en Truticultura (CIET) de Graus, ha posat en marxa un sistema molecular de certificació de planta micoritzada per garantir la qualitat dels plantons destinats al cultiu de la tòfona. Des del seu inici el 2009, el CIET busca com millorar la producció i aprofitament d’aquest fong.

Fotografia ©Gabi Orte/Chilindron.es