Cellers Torres ha presentat avui dimarts, dia 12 de juny, el seu primer celler lleidatà, Purgatori, al terme de Juneda. Amb les 200 hectàrees de vinya a la finca L’Aranyó (Subzona Garrigues), i altres 128 hectàrees de vinya a la finca Sant Miquel de Tremp (subzona Pallars) Torres es consolida com a segon grup més gran de la DO Costers del Segre.

Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres ha assegurat avui que “amb aquest nou celler, recuperem el passat vinícola d’aquesta finca històrica, en la qual durant molts anys s’havia elaborat vi. Volem retre homenatge a tots aquells que ens van precedir en aquest lloc, i en especial als primers habitants, els monjos que van saber veure el potencial vinícola d’aquesta terra”.

Així presentava Torres el seu nou i primer celler a la DO Costers del Segre, situat a l’històric Mas de l’Aranyó del s. XVIII, al cor de Les Garrigues (Lleida). Batejat amb el nom de Purgatori (tal com es coneixia el mas entre els monjos que allà eren destinats), el nou celler referma el projecte de Torres en aquesta zona de llarga tradició vitivinícola, que va iniciar fa gairebé vint anys amb l’adquisició d’una finca de 870 hectàrees.

Construït amb criteris d’eficiència energètica, el celler està plenament integrat en el paisatge i manté l’estètica de la masia original. És un espai funcional de 1.800 m², banyat amb llum natural a través de grans finestrals i en el qual s’han utilitzat materials nobles de proveïdors de la zona que imprimeixen elegància al celler. Disposa de 46 dipòsits de diferents mides i materials per a la fermentació i criança del vi; els de formigó són únics, ja que han estat fabricats amb una barreja de terra de la mateixa vinya amb la idea de potenciar l’expressió de procedència del vi. També compta amb una sala d’envelliment amb capacitat per a 400 bótes.

Com a homenatge als monjos de Montserrat que van habitar la masia a partir de l’any 1770 per conrear la terra i proveir la diòcesi d’aliments, el celler connecta amb l’antiga cava subterrània on aquests primers residents elaboraven i guardaven el seu vi. La Família Torres també ha rehabilitat part de l’edifici històric, convertint en sala de tast l’espai que els monjos probablement utilitzaven com a menjador.

El celler s’estrenarà amb la verema 2018 i es destinarà a l’elaboració del vi Purgatori, únic vi de Torres sota la DO Costers del Segre, i que s’elabora amb les varietats garnatxa i la carinyena.

Aquest és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat. A Costers del Segre hi va arribar l’any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Avui, Torres compta amb 200 hectàrees de vinya ecològica, repartides entre la vall i els vessants que arriben als 550 metres en el punt més alt. Es tracta d’una vinya molt qualitativa gràcies al clima extrem, típicament continental, amb una gran amplitud tèrmica durant l’estiu. Això, i la falta d’aigua, afavoreixen una lenta maduració del raïm que dóna lloc a vins de gran intensitat aromàtica.

Pel seu clima extrem, la finca és també un excel·lent camp de proves per a l’experimentació de les varietats de raïm ancestrals que ha recuperat el grup en els últims trenta anys, i comprovar si són varietats, no només amb alt potencial enològic, sinó també resistents al canvi climàtic. D’entre totes elles, la gonfaus és una de les que millor s’ha adaptat a aquesta finca lleidatana i per la qual s’està apostant amb diverses plantacions experimentals.