[:ca]Noves plantacions de Cérvoles consoliden l’aposta pel Macabeu[:es]Nuevas plantaciones de Cérvoles consolidan la apuesta por el Macabeo[:]

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

180607Cep Macabeu

[:ca]En els últims anys, els cellers de la DO Costers del Segre busquen apostar per varietats autòctones que fixin o identifiquin la Denominació, més enllà de l’actual i llarga llista de varietats de raïm permeses. Un ventall que ofereix moltes possibilitats als viticultors i enòlegs, però, per altres, treu personalitat al territori; si bé, la Garnatxa es perfila com la varietat negra amb més posicionament per ser el raïm negre “identitari” de Lleida.

I, també des de fa anys, alguns defensen el Macabeu com el raïm blanc més autòcton de la DO. Entre aquests últims, en Tomàs Cusiné que ha anunciat noves plantacions de Macabeu a la Pobla de Cérvoles, que se sumaran a les que ja té en aquest terme i el Vilosell.

Actualment, a la DO Costers del Segre i segons dades del Consell Regulador, hi ha 495,00 hectàrees de vinya de la varietat Macabeu. La subzona Vall del Riucorb, amb una gran tradició de cultiu de raïm per fer caves, representa el 75% del total de la producció. Per davant d’aquesta varietat blanca autòctona, estan les plantacions de Chardonnay, amb 1.043 hectàrees. Una varietat forana que molts interpreten com a local per la llarga i bona implantació que ha tingut sempre arreu del territori lleidatà.

“El raïm Macabeu és la varietat blanca autòctona més plantada i més històrica de Lleida”, puntualitza Tomàs Cusiné que gestiona el grup de Castell del Remei, que inclou Cérvoles i Tomàs Cusiné a les Garrigues i Cara Nord, a la DO Conca de Barberà.

Precisament, en les darreres setmanes, el celler Cérvoles ha anunciat la plantació de tres noves hectàrees ecològiques de raïm Macabeu en una finca a l’entrada de La Pobla de Cérvoles. “Aquesta plantació reafirma l’aposta del primer celler de Les Garrigues per la varietat autòctona i assegura així el creixement dels seus vins blancs Colors i Cérvoles”, expliquen els responsables de Cérvoles, que ja comptava amb altres cinc hectàrees d’aquesta varietat.

“El sistema de plantació ha estat en vas per recuperar la forma tradicional de formació del cep més lliure proporcionant a la planta una insolació més adequada i una gestió individualitzada. Així mateix, la implantació de les tècniques biodinàmiques de cultiu en l’empresa han fet que la plantada hagi tingut en compte la fase lunar idònia” expliquen des de Cérvoles.

El celler de la Pobla de Cérvoles precisa que “practica els mètodes ancestrals de treball per garantir el futur macabeu, que ha estat plantat en terreny verge i de secà, com a varietat d’excel·lència en parcel·les que entraran en producció en tres anys”.

El celler Tomàs Cusiné també compta amb altres quatre hectàrees de Macabeu al terme del Vilosell. Concretament en la Finca Racons, d’on surt i pren el nom un dels vins prèmium de la casa, el celler de les Garrigues té dues parcel·les diferents de Macabeu. La primera data de l’any 1917, i són 0,44 hectàrees de vinyes centenàries. La segona parcel·la, amb 1,36 hectàrees de vinya vella, data de l’any 1955.

Una varietat molt orientada cap al cava però amb personalitat

La varietat Macabeu s’ha cultivat a Lleida, de manera tradicional, per a l’elaboració de caves i com a base de vins de cupatge. Tot i que la personalitat del raïm Macabeu permet fer vins de guarda complexos de molta qualitat. En condicions normals, el Macabeu és una varietat de grau i acidesa mitjana. Però en alçada, passa a tenir una acidesa i frescor molt interessant. Així els diferents viticultors amb parcel·les inscrites a la Denominació d’Origen Cava poden subministrar el seu raïm a les diferents empreses de Catalunya i resta de l’Estat que elaboren aquest escumós. El Macabeu sempre ha tingut mercat en aquest àmbit.

Però, cada vegada són més els cellers que utilitzen la varietat Macabeu com a vi base o fins i tot fan monovarietals joves, amb criança amb els lies, o fins i tot amb fermentació en bóta de fusta. En aquest sentit, Tomàs Cusiné, explica que “a excepció del vi Finca la Serra, fet exclusivament amb Chardonnay, tots els blancs de grup Castell del Remei (Gotim Blanc, Oda, Auzells, Colors, Cérvoles…) comptem amb entre un 35 i un 60 per cent de Macabeu. Fins i tot fem el Tomàs Cusiné Finca Racons amb un 100% de Macabeu”.

tomas cosine, finca racons, 2014

Primera anyada ecològica del Finca Racons

El celler Tomàs Cusiné del Vilosell acaba d’estrenar la collita del 2016 del Finca Racons, Macabeu 100% de la DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues. Aquesta anyada serà la primera amb certificació de producció ecològica i, a més, destaca per una efemèride: el centenari d’una de les vinyes que el veu néixer.

El sistema de formació dels ceps amb els quals s’elabora aquest vi és en vas. El terreny és franc-calcari. Els raïms es veremen manualment i refrigeren en cambra de fred, després d’una selecció estricta per a extreure el màxim potencial dels precursors aromàtics. El procés de fermentació es fa en una tina de roure francès de 2.000 litres i en un bocoi de 500 litres, on es fa un treball de re suspensió de les mares durant vuit mesos.

Pel que fa a la nota de tast, el Finca Racons 2016 és un vi de color groc daurat, suau i amable, però amb volum i profunditat. A més, atresora una perfecta acidesa i és ric al paladar, intens, complex, agradable en boca i amb un llarg final. Llarga evolució en copa. Amb cert greix i bona acidesa.[:es]En los últimos años, las bodegas de la DO Costers del Segre buscan apostar por variedades autóctonas que fijen o identifiquen la Denominación, más allá de la actual y larga lista de variedades de uva permitidas. Un abanico que ofrece muchas posibilidades a los viticultores y enólogos, pero, por otros, saca personalidad al territorio; si bien, la Garnacha se perfila como la variedad negra con más posicionamiento por ser la uva negra “identitaria” de Lleida.

Y, también desde hace años, algunos defienden el Macabeo como la uva blanca más autóctona de la DO. Entre estos últimos, Tomás Cusiné que ha anunciado nuevas plantaciones de Macabeo en la Pobla de Cérvoles, que se sumarán a las que ya tiene en este término y en el Vilosell.

Actualmente, en la DO Costers del Segre y según datos del Consejo Regulador, hay 495,00 hectáreas de viñedo de la variedad Macabeo. La subzona Valle del Riucorb, con una gran tradición de cultivo de uva para hacer cavas, representa el 75% del total de la producción. Por delante de esta variedad blanca autóctona, están las plantaciones de Chardonnay, con 1.043 hectáreas. Una variedad foránea que muchos interpretan como local por la larga y buena implantación que ha tenido siempre todo el territorio leridano.

“La uva Macabeo es la variedad blanca autóctona más plantada y más histórica de Lleida”, puntualiza Tomás Cusiné que gestiona el grupo de Castell del Remei, que incluye Cérvoles y Tomàs Cusiné en les Garrigues y Cara Nord, en la DO Conca de Barberà.

Precisamente, en las últimas semanas, la bodega Cérvoles ha anunciado la plantación de tres nuevas hectáreas ecológicas de uva Macabeo en una finca en la entrada de La Pobla de Cérvoles. “Esta plantación reafirma la apuesta de la primera bodega de Les Garrigues por la variedad autóctona y asegura así el crecimiento de sus vinos blancos Colors y Cérvoles”, explican los responsables de Cérvoles, que ya contaba con otros cinco hectáreas de esta variedad.

“El sistema de plantación ha sido en vaso para recuperar la forma tradicional de formación de la cepa más libre proporcionando a la planta una insolación más adecuada y una gestión individualizada. Asimismo, la implantación de las técnicas biodinámicas de cultivo en la empresa han hecho que en la plantación se haya tenido en cuenta la fase lunar idónea “explican desde Cérvoles.

La bodega de la Pobla de Cérvoles precisa que “practica los métodos ancestrales de trabajo para garantizar el futuro macabeo, que ha sido plantado en terreno virgen y de secano, como variedad de excelencia en parcelas que entrarán en producción en tres años”.

La bodega Tomàs Cusiné también cuenta con otras cuatro hectáreas de Macabeo en el término del Vilosell. Concretamente en la Finca Racons, de donde sale y toma el nombre uno de los vinos premium de la casa, la bodega de les Garrigues tiene dos parcelas diferentes de Macabeo. La primera fecha del año 1917, y son 0,44 hectáreas de viñedos centenarios. La segunda parcela, con 1,36 hectáreas de viña vieja, data de 1955.

Una variedad muy orientada hacia el cava pero con personalidad

La variedad Macabeo se ha cultivado en Lleida, de manera tradicional, para la elaboración de cavas y como base de vinos de mezcla. Aunque la personalidad de la uva Macabeo permite hacer vinos de guarda complejos de mucha calidad. En condiciones normales, el Macabeo es una variedad de grado y acidez media. Pero en altura, pasa a tener una acidez y frescura muy interesante. Así los diferentes viticultores con parcelas inscritas en la Denominación de Origen Cava pueden suministrar su uva a las diferentes empresas de Cataluña y resto del Estado que elaboran este espumoso. El Macabeo siempre ha tenido mercado en este ámbito.

Pero, cada vez son más las bodegas que utilizan la variedad Macabeo como vino base o incluso hacen monovarietales jóvenes, con crianza con los lías, o incluso con fermentación en barrica de madera. En este sentido, Tomás Cusiné, explica que “a excepción del vino Finca la Sierra, hecho exclusivamente con Chardonnay, todos los blancos de grupo Castell del Remei (Gotim Blanco, Oda, Auzells, Colores, Cérvoles …) contamos con entre un 35 y un 60 por ciento de Macabeo. Incluso hacemos el Tomàs Cusiné Finca Racons con un 100% de Macabeo”.

tomas cosine, finca racons, 2014

Primera añada ecológica del Finca Racons

La bodega Tomàs Cusiné del Vilosell acaba de estrenar la cosecha de 2016 del Finca Racons, Macabeo 100% de la DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues. Esta añada será la primera con certificación de producción ecológica y, además, destaca por una efeméride: el centenario de una de las viñas que lo ve nacer.

El sistema de formación de las cepas con los que se elabora este vino es en vaso. El terreno es franco-calcáreo. Las uvas se vendimian manualmente y refrigeran en cámara de frío, tras una selección estricta para extraer el máximo potencial de los precursores aromáticos. El proceso de fermentación se hace en una tina de roble francés de 2.000 litros y en un tonel de 500 litros, donde se hace un trabajo de re suspensión de las madres durante ocho meses.

Con respecto a la nota de cata, el Finca Racons 2016 es un vino de color amarillo dorado, suave y amable, pero con volumen y profundidad. Además, atesora una perfecta acidez y es rico al paladar, intenso, complejo, agradable en boca y con un largo final. Larga evolución en copa. Con cierto grasa y buena acidez.[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats