Xolís del PallarsXolís del Pallars

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

L’àrea geogràfica del Pallars, ubicada al Pirineu lleidatà, té una antiga tradició agrícola i ramadera. Des de sempre, el Pallars ha estat un indret de difícil accés i ha sabut mantenir el seus orígens i tradicions. Entre aquestes, cal destacar la forma d’alimentació muntanyesa bàsica, que obtenia els productes a partir del que s’extreia de l’ovella (carn i formatge) i el porc (carn de porc adobada per fer embotits).
El Xolís és un tipus d’embotit típic d’aquesta zona que es prepara amb carn magra trinxada i salpebrada, embutxada en cru en tripa natural de l’intestí gros, sense bosses, que es deixa reposar durant vint-i-quatre hores abans de lligar les extremitats. Als tres o quatre dies de curació natural, en un ambient sec, fred i ben ventilat, l’embotit es despenja i es premsa durant un dia; a continuació es torna a penjar i prossegueix la curació durant dos mesos com a mínim. L’operació de premsat aconsegueix treure-li la humitat i l’aire, així com el compactat i estriat de la carn.El área geográfica del Pallars, ubicada en el Pirineo leridano, tiene una antigua tradición agrícola y ganadera. Desde siempre, el Pallars ha sido un lugar de difícil acceso y ha sabido mantener sus orígenes y tradiciones. Entre éstas, hay que destacar la forma de alimentación montañesa básica, que obtenía los productos a partir de aquello que se extraía de la oveja (carne y queso) y del cerdo (carne de cerdo adobada para hacer embutidos).
El Xolís es un tipo de embutido típico de esta zona que se prepara con carne magra trinchada y salpimentada, embuchada en crudo en tripa natural del intestino gordo, sin bolsas, que se deja reponer durante veinticuatro horas antes de ligar las extremidades. A los tres o cuatro días de curación natural, en un ambiente seco, frío y muy ventilado, el embutido se descuelga y se prensa durante un día; a continuación se vuelve a colgar y prosigue la curación durante dos meses como mínimo. La operación de prensado consigue sacarle la humedad y el aire, así como el compactado y estriado de la carne.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats