Francesc Molins enriqueix el servei amb elaboracions davant el comensal

Francesc Molins va néixer el 1980 i és la tercera generació de la família al davant de Cal Xirricló de Balaguer. L’establiment que els avis del Francesc, Josep Molins i Antonieta Brescó, van obrir el 1954; va anar canviant de local a mesura que es va anar consolidant, convertint-se en referència de casa de menjars i tapes a la capital de la Noguera. En l’actualitat, en Francesc ho té molt clar: “Intentem que venir a Cal Xirricló sigui una experiència en tots els sentits”.

El relleu generacional de Josep al capdavant de Cal Xirricló va ser Salvador Molins, pare del Francesc. Amb el pas del temps, Rosa Rúbies, mare del Francesc, va agafar els fogons de mans de la seva sogra Antonieta, amb tota la saviesa de tapes, cassoletes i guisats del negoci. Amb la mort sobtada del Salvador i el seu fill gran, la Rosa es va fer càrrec del negoci, amb l’ajuda d’un jove Francesc que estudià a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, i aporta al negoci familiar una professionalitat que enriqueix i orienta el model de negoci cap a un restaurant més formal.

Així, el Francesc sempre s’ha preocupat per crear una atmosfera i facilitar unes experiències a la sala que estiguessin a l’altura de la cuina d’autor que avui desenvolupa el Gabriel Jové. En aquest sentit, Molins potencia l’oferta de vins, detalls del servei i les elaboracions davant el comensal de plats, com l’Steak Tàrtar, la infusió del Dashi o la “boira” que genera el nitrogen líquid.

En fer-se càrrec del negoci i voler donar descans a la mare, en Francesc va buscar un cuiner que encaixés a la cuina tradicional de menú, tapes i racions que tenia la casa. “El primer cuiner que vaig fitxar va ser el Joan Burgués, que després va ser premi Joves Cuiners. Després em va ajudar molt el Sebastià Canosa, un cuiner molt tradicional que ens va donar estabilitat. Però, volia anar donant un toc de modernitat i vam tenir a Juan Manuel Sancho durant tres anys, arribant també a ser premi Àngel Moncusí, Joves Cuiners, mentre estava a casa nostra”. Altres xefs que van anar forjant la imatge de Cal Xirricló com establiment gastronòmic, més enllà del menú o les tapes, abans que en Gabriel han estat Josep Espuga o Marc Lorés.

En l’actualitat, a més a més de servei de carta, Cal Xirricló ofereix un menú Exprés cada migdia, de dilluns a divendres, per 18 euros amb un primer, un segon, unes postres, vi i cafè. Paga la pena però, per 25 euros triar el Menú Xirricló amb aperitius, tres entrants, un peix, una carn i postres.

Amb més temps, podem assaborir una panoràmica més completa de la cuina d’en Gabriel amb els menús Degusta i Festival, per 55 i 68 euros, respectivament i les corresponents propostes de maridatge de vins per 20 i 25 euros addicionals.

Cal Xirricló tanca tots els diumenges, i les nits de dilluns i dimarts.