423 congressistes van gaudir de 103 ponents amb 75 periodistes acreditats

Hecho en los Pirineos va tancar la segona edició el dimarts, dia 26 de març, amb èxit de participació, tant a la fira del cap de setmana com al posterior congrés professional, d’aquest programa que impulsa la Diputació d’Osca. La Mostra de productes agroalimentaris va reunir 35 expositors d’una banda i altra del Pirineu i amb més de 55 productes i 8.400 visitants.

Al mencionat Congrés Gastronòmic 423 participants van gaudir de 103 ponents amb un total de 75 periodistes acreditats, 35 procedents de fora d’Aragó: Madrid, Astúries, Tarragona, Barcelona, Lleida, Castelló, Canàries i Alacant. Entre la Fira i el Congrés es van celebrar nou tallers i 25 demostracions de cuina amb la participació de cinc escoles d’hostaleria i un total de 1.250 assistents a aquest show cooking.

“La cuina dels Pirineus centrals no s’entén sense els seus productes locals”, aquesta és la principal conclusió de les ponències col·lectives de cuiners de banda i banda del Pirineu, segons els organitzadors. 

Així els participants professionals van afegir que “hi ha productes, productors, cuiners i restaurants en nombre, qualitat i joventut suficient perquè els Pirineus centrals, ambdós costats, siguin una destinació de turisme gastronòmic. Els dos costats dels Pirineus es reforcen perquè es complementen”.

“Els Pirineus centrals poden i han de ser la referència internacional de la cuina de muntanya. Tot i que encara queden moltes etapes que avançar fins a tenir una identitat, un valor transfronterer que ens identifiqui com a destinació. L’Estatut de cuina del Pirineu pot ser un bon instrument al respecte”, puntualitzen en les seves valoracions.

“Els clients que vénen a Osca i a Hautes-Pyrénées quan consumeixin productes locals als restaurants, han de saber que ho estan fent. El record d’aquesta experiència els portarà a demanar-ne en les destinacions urbanes on viuen”, conclouent  aquestes valoracions.

Després d’una fira per la qual van passar 8,400 persones, una mica més que fa dos anys; però en la qual es va vendre el doble de quantitat, per a satisfacció de la seixantena de productors allà presents, el congrés en si va aportar un elevat nombre de debats i informació.

Tot i la participació dels reconeguts i mediàtics xefs Hermanos Torres, els cuiners pirinencs van acaparar la majoria de les trobades. Aquells que treballen a la calor de les estacions d’esquí i els que es troben en zones de menor afluència; els que treballen amb la seva pròpia horta i ramaderia, practicant una autèntica cuina de proximitat; les cuineres pioneres, les que van conformar la primigènia cuina pirinenca, homenatjades sobre l’escenari; els restaurants distingits per les guies i altres reconeixements; i els que van elevar al més alt la cuina d’Osca: Les Torres, Lillas Pastia i Sotón. Tots ells van oferir un panorama fidedigne de l’estat de les taules públiques pirinenques.

Però també es va parlar de la recuperació de les fruites i llegums de muntanya; de l’empenta femenina a la DOP Somontano; del projecte Vignerons independents d’Osca; o dels diferents projectes POCTEFA relacionats amb la gastronomia i l’agroalimentació.