Els comensals degusten amb antifaç un menú de cinc plats guiant-se pel tacte, l’olor i gust dels ingredients

En un primer moment detectem com uns bocins de col de brussel·les i talls d’uns troncs, d’exterior una mica cruixent i interior tou. “Palmitos” diuen alguns comensals de la taula, “espàrrecs” diuen altres i hi ha com a “quesito”. Eren espàrrecs i el que semblava col, eren les puntes tendres d’aquests.

Així obria Gonzalo Ferreruela el darrer Sopar a les Fosques de la temporada 2019, el dijous, dia 25 d’abril. Amb un Espàrrec blanc a la brasa amb formatge Casa Mateu i taronja sanguina, maridat amb cava Vilarnau Rr 2015 (DO Cava).

Uns sopars en els quals els comensals mengen a les fosques amb un antifaç i “juguen” a endevinar els plats que degusten només ajudats pels sentits del tacte, l’olfacte i el gust.

Des del primer moment, la taula bull de sensacions i comentaris que suggestionen i ajuden en la descoberta dels ingredients. Les combinacions originals i les salses confonen i amaguen els productes, en una experiència trepidant. Com si el nostre cervell no acceptés la incertesa.

El segon entrant de la nit, Raviolis d’espelta petita farcits de pollastre rostit amb llagostins. Maridat amb el Trepat 2017 de Cara Nord (DO Conca de Barberà), que, a cegues, per a molts va passar com a un vi blanc. De fet, només una comensal dels vuit que compartiem taula, va encertar al dir que podria tractar-se d’un vi rosat.

L’Skrei amb faves a la catalana, amb botifarra negra i una làmina de cansalada que fins i tot va recordar la pell dels peus de porc, va ser el plat de peix d’aquesta proposta; i es va acompanyar amb Voliana 2013 un Viognier de Batlliu de Sort (DO Costers del Segre), que recordava vins del sud, com el Xerès.

La broqueta de Satay de presa ibèrica amb verdures de primavera amb el DO Priorat Martinet bru 2017, d’estil Tai, va donar el toc oriental a un menú molt arrelat a la terra.

A les postres, Crema de gingebre (una crema d’ou entre la catalana i la brullé) amb fruits vermells, roses i espècies maridades amb el Menade Sauvignon Blanc 2018 (DO Rueda).

Gonzalo, fill i germà d’oftalmòlegs (Clínica ILO i Fundació ILO), explica que ja fa uns anys que celebra aquest cicle de sopars des de la sensibilitat davant les persones que tenen problemes de visió. Una experiència divertida i per repetir.