Torres recupera varietats de raïm a les Garrigues

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

150903n1El projecte de recuperació de varietats ancestrals que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades, continua donant els seus fruits, ara, a la finca L’Aranyó de les Borges Blanques, on el grup vitivinícola català ha recuperat la moneu i la gonfaus, varietats trobades a l’Alt camp i Osona, respectivament. Així, a les varietats recuperades com la querol, garró i selma blanca, se sumen ara aquestes dues varietats negres amb gran interès enològic i que tenen la particularitat de ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, fet que les fa especialment interessants per fer front al canvi climàtic.
Torres ha plantat de manera experimental a la seva finca de L’Aranyó, al cor de la comarca lleidatana de Les Garrigues, la moneu i la gonfaus després d’un llarg procés que va començar amb la localització, el 1998, de dos ceps vells que van resultar ser de varietats desconegudes. Després de sanejar-les, reproduir-les i plantar-les en diferents finques per comprovar-ne l’adaptació; Torres ha constatat que ambdues varietats expressen el màxim potencial en climes àrids i en condicions extremes.
Moneu va ser localitzada prop de Querol, a l’Alt Camp, i el seu nom fa referència al “Coster de Moneu”, el faldó del Torrent de Lloreda.
Gonfaus prové del poble de Sta. Eulàlia de Puig Oriol, a la zona del Lluçanès, a Osona. El seu nom respon al “Quintà de Gonfaus”, una zona de pastura.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats