Rioja va batre el rècord en enoturisme i va mantenir la seva posició com a líder als mercats del vi el 2023

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Screenshot

Amb 879.423 visitants el 2023, un 17,5% més que l’any anterior, la Denominació d’Origen Qualificada Rioja bat les xifres prepandèmia de visites a cellers (situades a 858.107). L’enoturisme a Rioja consolida així la seva tendència a l’alça –interrompuda circumstancialment el 2020 per la pandèmia– reafirmant el seu indiscutible lideratge a nivell nacional i s’erigeix ​​també com a destinació de referència a nivell internacional.

La Memòria Anual 2023 publicada avui pel Consell Regulador de la DOCA inclou aquestes dades, extretes del “Monitor d’Enoturisme de la DOCA Rioja 2023”, un informe la sisena edició del qual confirma l’imparable desenvolupament del turisme vitivinícola en la Denominació. Altres indicadors també continuen a l’alça: la despesa mitjana per visitant al celler puja fins als 37,89€, marcant un nou màxim (el 2019 van ser 34,66€). En conjunt, l’impacte econòmic de l’enoturisme a Rioja el 2023 va ser de gairebé 186 milions d’euros (185.938.645€), fet que suposa un increment de 30,41 milions d’euros respecte a l’any anterior, generant valor i llocs de ocupació tant als cellers de la Denominació com al conjunt de la regió.

Entre les dades de l’informe, cal ressenyar que la demanda internacional també continua creixent, amb 287.561 turistes estrangers, un 33% de la demanda total (vs. 29% de l’any anterior). Els principals mercats emissors el 2023 van ser els EUA (27%), el Regne Unit (16%) i França (14%), si bé van guanyant pes i augmenta el nombre de visitants d’altres procedències, com Alemanya o els països nòrdics .

És significativa també l’aposta dels mateixos cellers de Rioja per l’enoturisme, que augmenten any rere any la inversió per millorar el negoci i adaptar-lo a les necessitats del visitant. Concretament, el 2023 els cellers de la DOCA participants al Monitor van invertir en enoturisme més de 2 milions d’euros. En aquest sentit, el 67% dels cellers considera que l’enoturisme és més necessari i important per al negoci cada dia.

Aquestes dades han estat presentades al sector aquest matí a la seu del Consell Regulador, en un exercici de consolidació d’estadístiques i anàlisi de mercat del 2023 de la DOQ Rioja en el qual, juntament amb José Luis Lapuente, director general del Consell Regulador, han intervingut Manuel Romero, soci director de Dinamiza Asesores (companyia responsable de l’elaboració del Monitor d’Enoturisme de la DOCA Rioja), Ricardo Alcón, client development manager de Nielsen IQ i Rafael del Rey, director general de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OEMV ).

Manuel Romero ha conclòs que “l’enoturisme de la DOCA Rioja durant l’any 2023 ha demostrat una gran capacitat de recuperació i continua el camí del creixement sostingut, deixant enrere la pandèmia. N’és una prova el creixement del nombre de visites en un 17,5% respecte al 2022 i d’un 2,5% respecte al 2019, any en què s’havia registrat la dada més gran de la sèrie històrica. A més, aquest creixement és més gran en valor que en nombre de visites, i l’impacte econòmic és un 19,5 % superior al de l’any anterior, fins a assolir els 62 milions d’euros als cellers i 186 milions a la regió. Això és degut, sobretot, a la bona feina dels cellers de Rioja i els seus equips professionals, que segueixen considerant l’enoturisme una prioritat, desenvolupant serveis més premium, d’un preu més elevat i més personalitzats, a més de fer inversions creixents en aquesta àrea de negoci”.

Tancament del balanç comercial de l’exercici 2023

Segons va avançar el Consell Regulador en el seu balanç de comercialització del 2023, presentat el mes de febrer passat, en un mal any per al sector del vi, Rioja va mantenir la seva posició de mercat, si bé el seu volum de comercialització va caure, situant les seves vendes en 325.197 .801 ampolles. La Memòria Anual presentada aporta noves conclusions extretes a partir d’un detallat estudi realitzat per Nielsen IQ, consultora de referència en mesurament d’audiències, dades i anàlisi de mercats.

Aquest informe posa de manifest que les vendes del conjunt de vins amb Denominació d’Origen van caure un 2% a Espanya el 2023, i aquesta caiguda del 3,7% en el cas dels vins negres. En línia amb la tendència del mercat, el volum de venda els vins de Rioja va retrocedir un 3,2%, si bé la DOCA continua liderant àmpliament la categoria de vins amb D.O. amb un 27,2% de quota, segons certifica la consultora. En el cas específic dels negres, vaixell insígnia de Rioja, la DOCa retrocedeix lleugerament, però acapara un 38,3% de quota, i supera en més de mig punt la registrada el 2021. Els rosats de Rioja van acusar una caiguda significativa, si bé van mantenir una folgada segona plaça, i resulta especialment ressenyable el creixement experimentat pels blancs de Rioja, del 7%, fent créixer la seva quota en el segment fins a un 8,4% i erigint-se com la segona Denominació de vins blancs al mercat espanyol .

Segons Ricardo Alcón, “en un entorn d’incertesa al mercat nacional on els vins amb Denominació d’Origen van perdre un 2% del seu volum el 2023, la DOCA Rioja manté el seu fort lideratge, amb una participació del 27,2% en volum de vendes, la mateixa que el 2021. Destacaria el gran comportament dels blancs de la DOQ Rioja que, sent una de les seves importants apostes, ascendeix al segon lloc en el rànquing, incrementant la seva participació fins al 8,4%, sense oblidar-ne el principal mercat, el de negres, on manté la quota de mercat en el 38,3% en litres venuts”.

L’exposició de dades realitzada avui també ha recollit els principals indicadors aportats per l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi respecte als registres duaners del 2023. Si bé tal com va avançar el Consell Regulador, el comportament de l’exportació de Rioja durant el 2023 va ser negatiu en termes absoluts, l’OEMV ha donat a conèixer avui que, segons les dades, aquesta caiguda (-6,6%) va ser significativament inferior a la dels vins amb D.O. de la resta d’Espanya (-14,6%), fet que implica una millora de la posició competitiva de la DOQ en el seu vessant exportador. Així, Rioja va aconseguir copar un 36,8% de les exportacions de vi amb D.O. espanyol, és a dir, 2 punts per sobre de la quota registrada el 2022, guanyant quota en aquests 7 principals mercats: Regne Unit, Xina, Canadà, Països Baixos, Noruega, Mèxic i Irlanda.

Pel que fa a la venda mundial d’altres productors internacionals, Rioja també va aconseguir millorar la seva posició competitiva. 2023 va ser un exercici en què es van experimentar caigudes a doble dígit de notables potències elaboradores de vi, com Xile, Estats Units, Argentina, Austràlia i França (-10%), sent l’exercici de Rioja millor i, per tant, va situar la seva quota a l’1,9% del volum total de les vendes mundials de vins envasats.

Segons l’exposició de Rafael del Rey, la lleugera caiguda de les exportacions de vi de Rioja el 2023 s’emmarca en un context de caigudes generalitzades i fins i tot superiors d’altres vins espanyols i dels mercats internacionals de vi. De fet, Rioja va guanyar quota de mercat lleugerament entre els vins espanyols amb Denominació d’Origen fins a suposar el 40,6% del total en valor i va augmentar dues dècimes de quota entre els vins envasats mundials fins al 2,1% del total.”

L’activitat de la DOQ Rioja el 2023 al complet A més del balanç de comercialització i xifres relacionades amb l’activitat enoturística de la Denominació d’Origen Qualificada Rioja, la Memòria Anual del Consell Regulador -que des del 2021 es publica únicament en format digital- repassa les principals fites de la Denominació al llarg de l’any 2023 , així com apartats específics de report d’activitat en àrees clau per a Rioja com la Sostenibilitat, l’activitat de promoció nacional i internacional i Rioja Wine Academy.

En el missatge de benvinguda del document, signat pel president del Consell Regulador de la DOCA Rioja, Fernando Ezquerro, comenta que aquests resultats “són el reflex de la confiança dels consumidors pels vins de Rioja i, en el cas de l’enoturisme, també per la pròpia regió, la reconeguda qualitat i excel·lència de la qual ens ha convertit en una de les denominacions més respectades i de més prestigi mundial. En unes circumstàncies tan desafiadores com les viscudes el 2023, és fonamental mantenir l’accent en la diversitat i riquesa d’una Denominació, que és motor socioeconòmic del territori on es troba treballant amb afany, constància i responsabilitat, anteposant com sempre els interessos comuns de Rioja”.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats