[:ca]Quesos Benabarre, formatges de pastor i cabrit de la Ribagorça[:es]Quesos Benabarre, quesos de pastor y cabrito de la Ribagorza[:]

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

Fotografia ©Gabi Orte/Chilindron.es

[:ca]Juan José Baró i Pili Marqués són dos entusiastes formatgers de Benavarri (Ribagorça). Després d’una dotzena d’anys criant cabres i comercialitzant la seva llet com a ramaders, el 1994 van iniciar-se com artesans a Quesos Benabarre elaborant i comercialitzant el seu propi formatge de cabra a la finca la Fondaña.

Ara compten amb un ramat de més de 500 cabres i elaboren mitja dotzena de referències diferents de formatges de pastor, i fins i tot un iogurt. L’espatlla de cabrit cuita a baixa temperatura, amb un suau escabetx, és una altra de les seves especialitats.

L’explotació de Juan José i Pili constitueix una de les visites més gratificants de la zona, i si és ben cert que els adults quedaran satisfets, els més petits gaudiran d’una experiència única. Centenars d’escolars passen cada any per la granja i, els més matiners, poden conèixer i, fins i tot, participar en les tasques de recol·lecció de llet, fent servir la munyidora de la casa.

El primer dels productes de la casa, i que va donar nom a la marca, va ser el Benavarri. Es tracta d’un formatge semicurat de llet de cabra pasteuritzada. De sabor suau i escorça lleugerament florida. Ideal per iniciar-se en la degustació de formatges de cabra.

El denominat Romero és un formatge tendre de llet de cabra pasteuritzada. De sabor suau i textura cremosa. La seva escorça està recoberta de fulles de romaní i és comestible. La seva maduració a la cava és d’unes tres setmanes.

El formatge Conde de Ribagorza es fa amb llet de cabra crua i destaca per la seva textura dura i un sabor mitjà. L’escorça té un to gris cendra molt característic.

El San Medardo (en honor al patró de Benavarri), també de llet pasteuritzada, està curat i madurat entre 20 i 25 dies, té textura cremosa, sabor intens i escorça lleugerament humida.

El Pirineos, es produeix amb curació de 50 o 60 dies, donant com a resultat dues varietats diferents: un de més tou i sabor mitjà i un segon, de gust més fort i textura més seca. Amb entre 90 i 150 dies de maduració, el Montsec, és ric en aromes i sabors, que canvien segons el punt de maduració.

El formatge Fresc s’elabora amb sal o sense sal i destaca per ser molt fi i sua. El seu baix contingut en greixos el fa una bona opció pels que ha de fer algun tipus de règim, sense renunciar al formatge de pastor.

Juan José i Pili també elaboren des de 2006 el seu propi iogurt amb llet pasteuritzada de les seves cabres i ferments làctics. Un iogurt que destaca per la seva suavitat, des del punt de vista que és poc àcid, i es pot degustar sense sucre. La textura d’aquest producte, pot variar segons l’alimentació de les cabres en cada moment de l’any. A la primavera les cabres mengen més herba verda, mentre que a l’estiu tot és més sec i les cabres beuen més aigua. Els experts també observen diferències al formatge. Tot un món, per entrar i no sortir…

Fotografia ©Gabi Orte/Chilindron.es[:es]Juan José Baró y Pili Marqués son dos entusiastas queseros de Benabarre (Ribagorza). Después de una docena de años criando cabras y comercializando su leche como ganaderos, en 1994 se iniciaron como artesanos en Quesos Benabarre elaborando y comercializando su propio queso de cabra en la finca la Fondaña.

Ahora cuentan con un rebaño de más de 500 cabras y elaboran media docena de referencias diferentes de quesos de pastor, e incluso un yogur. La espalda de cabrito cocida a baja temperatura, con un suave escabeche, es otra de sus especialidades.

La explotación de Juan José y Pili constituye una de las visitas más gratificantes de la zona, y si es cierto que los adultos quedarán satisfechos, los más pequeños disfrutarán de una experiencia única. Cientos de escolares pasan cada año por la granja y, los más madrugadores, pueden conocer y, incluso, participar en las tareas de recolección de leche, utilizando la ordeñadora de la casa.

El primero de los productos de la casa, y que dio nombre a la marca, fue el Benabarre. Se trata de un queso semicurado de leche de cabra pasteurizada. De sabor suave y corteza ligeramente florida. Ideal para iniciarse en la degustación de quesos de cabra.

El denominado Romero es un queso tierno de leche de cabra pasteurizada. De sabor suave y textura cremosa. Su corteza está recubierta de hojas de romero y es comestible. Su maduración en la cava es de unas tres semanas.

El queso Conde de Ribagorza se hace con leche de cabra cruda y destaca por su textura dura y un sabor medio. La corteza tiene un tono gris ceniza muy característico.

El San Medardo (en honor al patrón de Benabarre), también de leche pasteurizada, está curado y madurado entre 20 y 25 días, tiene textura cremosa, sabor intenso y corteza ligeramente húmeda.

El Pirineos, se produce con curación de 50 o 60 días, dando como resultado dos variedades diferentes: uno más blando y sabor medio y un segundo, de sabor más fuerte y textura más seca. Con entre 90 y 150 días de maduración, el Montsec, es rico en aromas y sabores, que cambian según el punto de maduración.

El queso fresco se elabora con sal o sin sal y destaca por ser muy fino y suda. Su bajo contenido en grasas lo hace una buena opción para los que tiene que hacer algún tipo de régimen, sin renunciar al queso de pastor.

Juan José y Pili también elaboran desde 2006 su propio yogur con leche pasteurizada de sus cabras y fermentos lácticos. Un yogur que destaca por su suavidad, desde el punto de vista que es poco ácido, y se puede degustar sin azúcar. La textura de este producto, puede variar según la alimentación de las cabras en cada momento del año. En primavera las cabras comen más hierba verde, mientras que en verano todo es más seco y las cabras beben más agua. Los expertos también observan diferencias en el queso. Todo un mundo, para entrar y no salir…

Fotografía ©Gabi Orte/Chilindron.es[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats