L’Olivera Únic, el seu primer vi amb botrytis

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

150629nEl celler l’Olivera treu al mercat Únic, el seu primer vi amb botrytis, fruit de la casualitat i l’experimentació. Durant la passada campanya 2014, part de la vinya del terme de Nalec, que habitualment nodreix els vins dolços de la gamma Rasim, es va veure afectada per botrytis, coneguda també com a podridura noble.

En diferents llocs del món, amb el raïm afectat per la botrytis, es produeixen vins dolços, però en aquest cas, l’Olivera Únic és un vi sec, fruit d’un cupatge de Garnatxa Blanca (25%) i Xarel·lo (75%). Dues varietats blanques que es van plantar, el 2006, a la vinya de Nalec i que, com la resta de finques de L’Olivera, es cultiven sota els criteris de l’agricultura ecològica.
Després de set mesos i 20 dies en bóta, els tècnics del celler cooperatiu van fer els primers tastos de L’Olivera Únic. Gairebé 8 mesos en dues bótes de fusta francesa i americana que han servit “per buscar l’harmonia i l’elegància que se li aprecia en el tast”, expliquen els responsables del celler.
“Harmonia, perquè té un equilibri perfecte entre acidesa (3,9 grams/litre) i grau alcohòlic (14,5º), molt important en varietats blanques. I elegància, perquè combina el grau alcohòlic amb una gran estructura en la qual s’equilibren les sensacions de volum, cos i solidesa. Al nas, mostra una bona potència aromàtica i, en boca, és un vi molt original, amb notes de fruita madura i confitats” detallen.
Segons el projecte, “Hi haurà un L’Olivera Únic cada any, però serà cada any diferent. Aquesta és la carta de presentació d’aquest vi, un experiment de L’Olivera que no serà cap any igual. Perquè L’Olivera Únic d’aquest any no serà mai igual al de l’any que ve. Perquè volem que aquest nou vi sigui nou cada any: noves varietats, nou cupatge, nou perfil. Perquè volem que cada anyada de L’Olivera Únic sigui el resum del caminar d’aquell any. Un vi que esdevingui la síntesi de l’esforç per innovar i buscar noves maneres de treballar el vi, el resum de tot un any d’experimentació. I com que no hi ha anys iguals, tampoc hi haurà un Únic igual”.
Així, aquest vi tindrà també un marcat caràcter experimental, “i és que, en definitiva, amb L’Olivera Únic volem compartir els experiments quotidians que ens fan caminar cada dia. Aquelles bótes que tant ens agraden però que normalment es queden en les entranyes del celler. Per això, L’Olivera Únic és una edició molt limitada, fruit dels poc més de 1.800 quilos de raïm amb botrytis que es van recollir a la passada verema”.
La comercialització d’aquest vi també serà diferent. Tot i que el celler de Vallbona de les Monges compta amb bona distribució a botigues especialitzades i restaurants, també comercialitzen els seus productes des de la seva pàgina web. Però en aquest cas, “a més a més de ser una edició molt limitada, L’Olivera Únic no està disponible en botigues ni en els circuits comercials habituals, sinó que només es pot adquirir a través de la botiga on-line de L’Olivera”.
“A més, només es pot comprar anticipadament, és a dir, abans que el vi estigui acabat. Per això, adquirir-lo és un acte de fe amb els ulls tancats, una mena de joc que proposem als consumidors, un joc que busca la seva complicitat per tal de fer-los partícips del procés d’elaboració d’aquest nou vi, amb l’objectiu que el seu naixement sigui un moment compartit entre tots.
Per això, els interessats poden fer un seguiment en directe del procés del vi, a través del web específic de L’Olivera Únic a www.olivera.org/viunic. Es tracta, gairebé, d’un apadrinament, un joc que combina confiança i complicitat i que convida als consumidors a ser testimonis del moment màgic que sempre és el naixement d’un nou vi”, expliquen des del celler.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats