L’INCAVI posa en pràctica 4 tècniques diferents de gestió del sòl per millorar la conservació de l’aigua de pluja

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Segols 1

Es tracta d’una de les noves línies de recerca i innovació que realitza la institució per trobar solucions a la situació d’escassetat de pluja que estem vivint

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha iniciat les tasques per instal·lar la infraestructura necessària per obtenir els graus d’escolament de l’aigua de pluja i l’erosió del sòl segons la gestió que s’hi realitza.

Pràctiques culturals per adaptació al canvi climàtic

En aquest moment s’estan comparant 4 tècniques diferents de maneig del sòl en una mateixa parcel·la: el llaurat hivernal amb cultivador; el no llaurat, per mantenir una coberta vegetal; el pas del subsolador afegit al pas del cultivador, per permetre la penetració de l’aigua al sòl; i, la tècnica del sistema d“aserpiado” modificat, també anomenat “empapat” ja que gràcies a la formació d’uns clots s’afavoreix que l’aigua de pluja trigui més temps en infiltrar-se al sòl.

L’estudi respon a la petició del sector, i es du a terme en col·laboració amb VITALPE i Caves Llopart. La voluntat de l’INCAVI és mantenir i ampliar aquestes instal·lacions per poder contrastar diverses iniciatives en el treball del sòl, i

valorar la seva eficàcia en l’acumulació i conservació de l’aigua de pluja. Aquest coneixement és el que l’INCAVI després transfereix al sector per ajudar-lo en la seva sostenibilitat i millora.

Les condicions de sequera que s’han viscut els anys 2021, 2022 i 2023 concretament a la zona del Penedès han desvetllat en les empreses vitivinícoles la necessitat de saber com aprofitar al màxim l’aigua disponible. Tenint present que la major part de la vitivinicultura catalana és en condicions de secà, una de les possibilitats de treball passa per minimitzar la pèrdua d’aigua de pluja per escolament, la seva conservació i l’aprofitament de l’aigua acumulada al sòl.

L’INCAVI té una llarga trajectòria en l’estudi de l’ús de l’aigua en la vinya i el seu millor aprofitament. Amb els projectes Hidrovinya i Regvallcorb, iniciats el 2018, per exemple, s’han obtingut resultats per determinar relacions entre la humitat del sòl i el potencial hídric de la planta com a base per a una digitalització gradual de la viticultura. El projecte Regvallcorb, a la DO Costers del Segre, també s’està implementant a la DO Terra Alta sota el nom de REGTA.

Davant de l’actual situació i en compliment amb l’estratègia #HoritzóINCAVI2025, es fa una aposta per noves línies de recerca i innovació en l’àmbit de l’agronomia, en aquest cas.

Properament, l’INCAVI té previst presentar el Pla de Recerca i Innovació 2030, anomenat OENOTRIA, amb el qual, entre d’altres prioritats, la institució centrarà la seva agenda científica a mitjà termini vinculada a projectes estratègics en els àmbits de l’agronomia, la sostenibilitat, l’enologia i la biotecnologia i de l’economia de mercats.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa a disposició del sector vitivinícola un quart paquet d’ajuts que està dotat amb 20 milions d’euros destinats a la vinya amb l’objectiu de pal·liar els efectes que està causant la sequera al camp de Catalunya.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats