Legaris manté la seva aposta pels vins d’alçada i Lanza Peñaranda de Duero

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

210324moradillo
L’emblemàtic celler de Ribera del Duero amplia la seva colecció de “Vinos de Pueblo” i presenta noves anyadas d’Alcubilla de Avellaneda i Moradillo de Roa, escollits millors negres d’Espanya en 2019 i 2020 per IWC 

Fidel al seu pausada manera de fer, Legaris segueix innovant i creixent, sense pressa però sense pausa, amb vins d’altura (amb vinyes situades a més de 900 m sobre el mar) i de poble (marcats per la singularitat dels petits municipis de la Ribera d’el Duero on neixen). El celler llança un nou vi de la col·lecció prestige “Vins de Poble”: Peñaranda de Duero 2017, que s’elabora a partir de petits vinyes d’aquest municipi burgalès, considerat un dels més bonics d’Espanya. Peñaranda de Duero té poc més de 500 habitants però amaga algunes de les vinyes més preuats de país.

Legaris també acaba de llançar la nova anyada 2017 de les seves “Vins de Poble” Alcubilla de Avellaneda (Sòria) i Moradillo de Roa (Burgos), de la mateixa col·lecció i nascuts també en vinyes d’altura de la regió riberenca. Tant Alcubilla d’Avellaneda 2015 (en 2019) com Moradillo de Roa 2016 (el 2020) han estat elegits els millors negres d’Espanya en el prestigiós concurs International Wine Challenge. Alcubilla de Avellaneda també ha obtingut el màxim reconeixement (Medalla Màster) al The Drinks Business Spring Tasting 2021.

Vins de Poble és una col·lecció composta per vins de gran qualitat que mostra com un mateix varietal (negre fi) i en la mateixa anyada es pot expressar de forma diferent en cada poble, mostrant així la varietat de la zona i trencant el mite que els vins de Ribera són molt similars. Una altra característica singular és que tots s’elaboren a partir de vinyes situades a més de 900 metres sobre el mar. Per al director i enòleg de Legaris, Jorge Bombí: “Estem molt orgullosos de l’evolució i consolidació de la nostra col·lecció Vins de Poble, en què seguim mostrant a el món, ara a la tercera anyada, petits pobles de la Ribera d’el Duero que amaguen vinyes únics “, afegeix.

La recerca de vinyes a altitud és tendència a la DO Ribera d’el Duero. Mentre les temperatures mitjanes són cada vegada més elevades i els estius més acusats, a les vinyes per sobre dels 900 metres, s’aconsegueixen raïm amb més frescor, equilibri i pH més baixos.

Els nous Vins de Pueblo

L’anyada 2017 va estar marcada per un hivern més suau del que és habitual i una brotada primerenca, el que augurava un cicle avançat. Un dràstic descens de les temperatures a finals d’abril va condicionar el curs de l’cicle i molts brots no van sobreviure a aquesta gelada. Un estiu més calorós del que és habitual i la sequera van provocar que la verema de l’negre fi s’iniciés gairebé 15 dies abans del que és habitual, amb raïms més petits, el que es va traduir en vins d’elevada intensitat colorant i concentració.

Peñaranda de Duero 2017

S’elabora exclusivament amb la varietat negre fi procedent de tres petites parcel·les (Calderón, L’Alt i 2 Ginebres) situades entre 898 i 903 metres sobre el nivell de la mar. Són vinyes plantades fa entre 70 i 90 anys en sòls calcaris, amb zones arenoses, argiloses i llimoses. La fermentació alcohòlica es realitza en dipòsit d’acer inoxidable i de forma espontània, amb llevats autòctons. Intervenció mínima per aconseguir màxima expressió del raïm. La criança va tenir lloc durant 10 mesos en bótes franceses de 500 litres.

Es tracta d’un vi amb intens color cirera picota madura amb rivet violaci fosc. En nas, notes de fruita vermella madura amb matisos especiats de la seva permanència en bóta. En boca, mostra perfil fi i delicat, amb una acusada frescor que mantindrà l’equilibri en el temps.

Alcubilla d’Avellaneda 2017

S’elabora amb negre fi d’una vinya d’uns 20 anys a Alcubilla de Avellaneda (Sòria), a 926 metres d’altitud. Sòl argilós amb gran capacitat de retenció d’aigua i alta concentració de ferro que li atorga un color vermellós. La fermentació alcohòlica es produeix en un petit dipòsit d’acer inoxidable i de forma espontània, amb intervenció mínima. I la criança té lloc en bótes franceses de 225 litres durant 15 mesos.

És un vi d’intens color cirera picota madura amb rivet violaci fosc. Dens i de capa alta. En nas destaquen les notes de fruita madura, complementades amb matisos especiats (pebre, clau) i torrats. En boca mostra un taní vigorós, pas dens i una textura àmplia, mostra de la concentració de l’anyada.

Moradillo de Roa 2017

Neix d’una vinya de dues hectàrees amb uns 20 anys d’antiguitat i situat en Moradillo de Roa (Burgos), a 973 metres d’altitud. Els sòls són de cant rodat, que a més d’aportar mineralitat als futurs vins, faciliten el drenatge alhora que retenen la calor diürn. La fermentació alcohòlica va tenir lloc en petits dipòsits d’acer inoxidable i amb llevats autòctons. Té una criança de 12 mesos en bótes franceses de 225 litres.

Moradillo de Roa és un vi amb intens color cirera picota madura amb rivet violaci fosc. Dens i de capa molt alta. En nas sobresurten les notes de cacau, mores i fruita negra madura amb un fons de fins matisos minerals. En boca és un vi exuberant i llarguíssim, amb gran capacitat de guarda, que mostra un taní de gran vivesa característic de terra cascajoso en què es troba la vinya.

PVP rec. Peñaranda de Duero 2017: 32 € (exclusiu de venda online)

PVP rec. Moradillo de Roa 2017: 32 €

PVP rec. Alcubilla de Avellaneda 2017: 32 €

Sobre Cellers Legaris

Legaris és un dels cellers referents de la DO Ribera del Duero. Celler innovador, que porta dues dècades elaborant vins diferents que expressen els diferents orígens i la singularitat d’aquesta regió. En l’actualitat compta amb 121 hectàrees de vinya pròpia, repartides en 4 municipis de Burgos i Valladolid i totes gestionades ja íntegrament en ecològic. Vins marcats pel respecte a l’origen i l’emoció de gaudir-los.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats