“L’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió”

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

TORRES_Foto ponentes

1r Simposi de viticultura regenerativa organitzat per Família Torres

Coincidint amb el dia mundial de la lluita contra la desertificació i la sequera, que se celebra cada 17 de juny i que aquest any s’ha centrat en la transformació dels sòls degradats en sòls sans, Família Torres ha organitzat el I Simposi de Viticultura Regenerativa. El certamen ha comptat amb la presència de reputats experts nacionals i internacionals, que han explicat en què consisteix l’agricultura regenerativa i han urgit a accelerar la transició cap a aquest model que ha demostrat ser molt beneficiós des del punt de vista ambiental en el context climàtic actual i també té beneficis econòmics. 

“L’agricultura convencional destrueix en cinc anys el sòl que la natura triga 40 anys en crear”, ha advertit Francesc Font, enginyer tècnic agrícola especialitzat en agricultura regenerativa i soci d’Agroassessor Consultors Tècnics. En canvi, “l’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni -i per tant, a mitigar la crisis climàtica-, torna la vida al sòl i a l’entorn -i per tant fomenta la diversitat- i frena l’erosió”, ha assenyalat l’agricultor, que predica amb l’exemple a les finques familiars. 

Aquest model agrari es basa “en cultivar el sòl i en alimentar-lo perquè així aquest sòl pugui nodrir els cultius que alberga”, ha explicat Font. Pilar Andrés, investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i experta en biodiversitat del sòl, parla de sòls literalment vius: “Són un complex ecosistema de microorganismes que juguen un paper crucial en el cicle del carboni i la fertilitat de la terra”. Andrés ha especificat que “en un metre quadrat de sòl, a tres metres de profunditat, hi ha més carboni (de mitjana mundial) que en tota la columna de vegetació i de tota l’atmosfera superior”. 

Per a Miquel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de Família Torres, “la viticultura regenerativa és l’únic model que té com a eix principal la captació de carboni en els sòls, i s’ha de potenciar aquesta funció dels sòls per tal de contenir la crisi climàtica i ajudar el planeta a recuperar-se”. 

En el seu discurs de benvinguda, l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha instat a combatre el canvi climàtic “perquè si no ho fem, les seves conseqüències seran terribles”. La sessió s’ha celebrat al Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, ubicat a Vilafranca del Penedès, i ha estat retransmesa per streaming. 

Casos d’èxit ambiental i econòmic 

Al llarg de la jornada, s’han explicat diversos casos pràctics i els seus resultats. Darren Doherty, fundador de Regrarians i consultor i formador internacional en agricultura regenerativa, ha demostrat que aquest tipus de cultius no estan renyits amb la qualitat. “Estem treballant en una vinya a Austràlia occidental on tenen un cabernet que està entre els cent millors vins del món”, ha afirmat. També a Austràlia, James Sweetapple, viticultor, enòleg i propietari de Cargo Road Wines, ha destacat que l’agricultura regenerativa, que va adoptar fa deu anys, li ha permès “augmentar la producció en un 11,24% tot i que el país estava travessant la pitjor sequera en 100 anys”. 

Per altra banda, Miquel Torres Maczassek ha comentat que “la resiliència de la viticultura regenerativa transfereix al vi més consistència. El vi reflecteix millor la fertilitat del sòl i, en anys de sequera, podem obtenir vins més elegants, també”. 

Allan Savory, ecòleg impulsor del maneig holístic i president i fundador del Savory Institute, ha explicat els resultats d’un estudi de la Universitat Estatal d’Ohio sobre els primers grangers a qui Savory va formar quan va arribar al país: “En aquell moment, als Estats Unitats, hi va haver més de 600.000 famílies grangeres que van fer fallida, mentre que les que van adoptar aquest tipus de gestió havien aconseguit augmentar els seus beneficis en un 300% de mitjana”. 

Una transició urgent 

Miquel Torres Maczassek ha anunciat que “estem impulsant la transformació de 500 hectàrees de vinya ecològic a Catalunya, cap a un model regeneratiu que permeti crear novament vida als sòls i regenerar-los, limitant la natura des d’una concepció holística de la terra”. El compromís amb la viticultura regenerativa permetrà al celler continuar reduint les seves emissions i poder arribar a la neutralitat de carboni abans del 2050. 

El director general de Família Torres també ha avançat que s’està treballant en la creació d’una associació de viticultura regenerativa, juntament amb AgroAssesor i altres cellers, per compartir informació i experiències i que serveixi de punt de trobada per a viticultors i agricultors que estiguin treballant amb un model de gestió regeneratiu o que estiguin disposats a emprendre aquest camí. 

En un debat moderat per la periodista especialitzada en medi ambient, Cori Calero, Josep Ramon Sainz de la Maza, assessor en agricultura regenerativa, i Manel Badía, expert en disseny de línia clau (Keyline) i en maneig holístic, ha posat èmfasi en la importància de donar a conèixer aquest model i en la realització de formacions per superar les reticències al canvi. 

El missatge més apressant ha estat el que ha llançat James Sweetapple: “Comenceu ara, si us plau. No dubteu, comenceu ara. Us estalviareu diners, estalviareu en despeses de producció, ajudareu a la conservació del vostre entorn natural, que alhora us ajudarà en la conservació de l’entorn natural dels vostres fills. Si comenceu ara i ho penseu detingudament, podreu canviar la vostra terra bastant ràpidament i estareu més feliços, i el vostre futur serà més feliç. I junts aconseguirem que el nostre planeta sigui més feliç. Per tant, comenceu ara”. 

A la clausura de la sessió, la directora general d’Agricultura i ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, ha assegurat que “el futur serà regeneratiu o no serà” i ha anunciat que el departament “acompanyarà als ramaders i agricultors en aquesta transformació”. 

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats