[:ca]Gerard Balasch, a La Huerta, entre la tradició i l’obertura a nou públic[:es]Gerard Balasch, en La Huerta, entre la tradición y la apertura a un nuevo público[:en]Gerard Balasch, in La Huerta, among the tradition and the opening to a new public[:]

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

171026GerardBalasch

[:ca]Després d’haver estudiat Delineació, amb 20 anys, el jove Gerard Balasch Botargues, fill de Jordi Balasch (Xalet Suís), decideix que el seu futur professional estarà a la cuina. Serà amb Rafael Tugues amb qui entrarà al món de la pastisseria l’any 2000, per tot seguit fer cuina dolça i salada. Ara, des de fa uns mesos, en Gerard ha agafat les regnes a Pardinyes de La Huerta, l’altre restaurant del grup familiar Botargues.

En Gerard afronta aquesta responsabilitat amb il·lusió i segons diu “penso que des de la cuina tradicional estem lluitant per recuperar el valor del producte de casa. Sortir de la cuina més definida, mantenir-la però obrir-la a altres possibilitats i altra gent”. Amb aquesta intenció Balasch té clar que ha de respectar la carta tradicional i habitual de la casa, reconeguda per les carns a la brasa, els caragols i altres elaboracions tradicionals, a l’hora que introdueix nous productes i noves propostes per “ampliar el públic”. L’Antonio Lordan, com a responsable de sala; i la Mariona Botargues, de l’administració; completen l’actual equip directiu del restaurant La Huerta.

Tot i la joventut del Gerard, la seva trajectòria és àmplia i completa. Des d’un començament, va decidir que la seva activitat als fogons la iniciaria fora del restaurant familiar que regentava el seu pare, Jordi Balasch. Volia aprendre fora perquè tornar a casa fos per aportar alguna cosa nova. Durant la seva etapa amb Rafael Tugues va conèixer al també pastisser Josep Ramon Cases (actualment, Sucre i Disseny d’Alcarràs), i a l’amic d’aquest, el sommelier Xavier Ayala que llavors li va obrir la porta a una estada de sis mesos al Celler de Can Roca el 2003. En tornar a Lleida va passar per les cuines dels restaurants Genial i Xalet Suís, quan va ser segon classificat del premi Joves Cuiners Àngel Moncusí 2014.

Tot seguit va marxar cap a Osca, al Lillas Pastia de Carmelo Bosque; i al restaurant de Carme Ruscalleda a Sant Pol de Mar. Després de fer escala durant un temps a casa, al Xalet Suís, el següent destí va ser el local que havia obert un altre jove xef, que arribava als fogons després d’haver estudiat biologia, el Gonzalo Ferreruela.

El xef de La Huerta explica que “al marxar fora tenia ganes de fer coses diferents. Em desconnecto de la cuina tradicional. A casa, al Xalet Suís ja interpretàvem la cuina tradicional com una nova cuina més evolucionada. Però, amb el Gonzalo vaig veure una altra manera d’entendre aquesta tradició. I redescobreixo la importància del producte i l’origen que ja havíem cuidat tant a casa de manera molt noble i satisfactòria. El Gonzalo també, entenc, ha revolucionat la brasa de cocció directa, amb una visió molt clara i personal”.

La Huerta, referent de caragols i carns a la brasa, i molt més…

El restaurant La Huerta va fer els 50 anys el passat 2016. Des de llavors és referència en Caragols a la Llauna, carns a la brasa i cuina lleidatana. Ara, en Gerard vol incorporar nous plats i la seva particular manera d’entendre la cuina de producte.

Així amb les propostes d’entrants tradicionals Amanida de tomàquet i ventresca; Amanida de formatge; Esqueixada; Torrades amb escalivada; o Graellada de verdures escalivades; també podem trobar els Nyoquis amb crema de boletus i nous; Amanida de blat, amb tomàquets i herbes fresques; o Sopa freda de cireres i síndria amb llagostins. La Palometa vermella, amb bullabessa de les seves espines; el Pollastre amb foie i gambes; Cassola de cigrons amb bacallà i espinacs; la Costella de vedella amb salsa de mostassa; o les postres Que li darem… (panses, figues, mel i mató), són altres de les especialitats de la casa que trobarem els 365 dies de l’any.

[:es]Después de haber estudiado Delineación, con 20 años, el joven Gerard Balasch Botargues, hijo de Jordi Balasch (Xalet Suís), decide que su futuro profesional estará en la cocina. Será con Rafael Tugues con quien entrará en el mundo de la pastelería en 2000, para a continuación hacer cocina dulce y salada. Ahora, desde hace unos meses, Gerard ha tomado las riendas en Pardinyes de La Huerta, el otro restaurante del grupo familiar Botargues.

Gerard afronta esta responsabilidad con ilusión y según dice “pienso que desde la cocina tradicional estamos luchando por recuperar el valor del producto de casa. Salir de la cocina más definida, mantenerla pero abrirla a otras posibilidades y a otra gente”. Con esta intención Balasch tiene claro que debe respetar la carta tradicional y habitual de la casa, reconocida por las carnes a la brasa, los caracoles y otras elaboraciones tradicionales, a la vez que introduce nuevos productos y nuevas propuestas para “ampliar el público”. Antonio Lordan, como responsable de sala; y Mariona Botargues, de la administración; completan el actual equipo directivo del restaurante La Huerta.

A pesar de la juventud de Gerard, su trayectoria es amplia y completa. Desde un comienzo, decidió que su actividad en los fogones la iniciaría fuera del restaurante familiar que regentaba su padre, Jordi Balasch. Quería aprender fuera porque volver a casa fuera para aportar algo nuevo. Durante su etapa con Rafael Tugues conoció al también pastelero Josep Ramon Cases (actualmente, Sucre i Disseny de Alcarràs), y al amigo de éste, el sumiller Xavier Ayala que entonces le abrió la puerta a una estancia de seis meses en el Celler de Can Roca en 2003. Al volver a Lleida pasó por las cocinas de los restaurantes Genial y Xalet Suís, cuando fue segundo clasificado del premio Jóvenes Cocineros Àngel Moncusí 2014.

A continuación se dirigió a Huesca, al Lillas Pastia de Carmelo Bosque; y el restaurante de Carme Ruscalleda en Sant Pol de Mar. Después de hacer escala durante un tiempo en casa, el Xalet Suís, el siguiente destino fue el local que había abierto otro joven chef, que llegaba a la cocina después de haber estudiado biología, Gonzalo Ferreruela.

El chef de La Huerta explica que “al irme fuera tenía ganas de hacer cosas diferentes. Me desconecté de la cocina tradicional. En casa, el Xalet Suís ya interpretábamos la cocina tradicional como una nueva cocina más evolucionada. Pero, con Gonzalo vi otra manera de entender esta tradición. Y redescubrí la importancia del producto y el origen que ya habíamos cuidado tanto en casa de manera muy noble y satisfactoria. Gonzalo también, entiendo, ha revolucionado la brasa de cocción directa, con una visión muy clara y personal”.

La Huerta, referente de caracoles y carnes a la brasa, y mucho más …

El restaurante La Huerta cumplió los 50 años el pasado 2016. Desde entonces es referencia en Caracoles a la Llauna, carnes a la brasa y cocina leridana. Ahora, Gerard quiere incorporar nuevos platos y su particular manera de entender la cocina de producto.

Así con las propuestas de entrantes tradicionales Ensalada de tomate y ventresca; Ensalada de queso; esqueixada; Tostadas con escalivada; o Parrillada de verduras asadas; también podemos encontrar los Ñoquis con crema de boletus y nuevos; Ensalada de trigo, con tomates y hierbas frescas; o Sopa fría de cerezas y sandía con langostinos. La Palometa vermella, con bullabesa de sus espinas; el Pollo con foie y gambas; Cazuela de garbanzos con bacalao y espinacas; la Costilla de ternera con salsa de mostaza; o los postres Que li darem … (pasas, higos, miel y requesón), son otras de las especialidades de la casa que encontraremos los 365 días del año.

[:en]After studying technical drawing, with 20 years, the young Gerard Balasch Botargues, son of Jordi Balasch (Xalet Suís), decides that his professional future will be in the kitchen. It will be with Rafael Tugues with whom he will enter the pastry shop world in 2000, then make sweet and salty cuisine. Now, for a few months, Gerard runs the restaurant La Huerta, the other restaurant of the Botargues group.

Gerard faces this responsibility with enthusiasm and says “I think that from traditional cooking we are struggling to recover the value of the home product. Go out of the most defined kitchen, keep it open but open it to other possibilities and other people. “With this intention, Balasch is sure to respect the usual traditional letter of the house, recognized by grilled meats, snails and other traditional elaborations, at the time of introducing new products and new proposals to “expand the public”. Antonio Lordan, as room manager; and Mariona Botargues, of the administration; complete the current management team of the restaurant La Huerta.

Despite the youth of Gerard, his career is broad and complete. From the beginning, he decided that his activity in the kitchen would start outside the family restaurant runned by his father, Jordi Balasch. “I wanted to learn outside because I returned home to bring something new”. During his time with Rafael Tugues, he also met the baker Josep Ramon Cases (currently, Sucre i Disseny de Alcarràs), and to his friend, the sommelier Xavier Ayala who then opened the door for a stay of six Months at the Celler de Can Roca in 2003. When he returned to Lleida, he went through the kitchens of the restaurants Genial and Xalet Suís, when he was secondly to be awarded the Young Chefs Àngel Moncusí 2014 award.

He then went to Huesca, to Lillas Pastía by Carmelo Bosque; and in the restaurant of Carme Ruscalleda in Sant Pol de Mar. After working for a while at home, at Xalet Suís, the next destination was the place where another young chef had opened, who arrived at the kitchen after having studied biology, Gonzalo Ferreruela.

The chef of La Huerta explains that “going outside, I wanted to do different things. I disconnected from traditional cuisine. At home, Xalet Suís already interpreted the traditional cuisine as a new most evolved kitchen. But with Gonzalo I saw another way of understanding this tradition. And I am rediscovering the importance of the product and the origin that we have already taken care of at home in a very noble and satisfying way. Gonzalo also, I understand, has revolutionized the direct burning grill, with a very clear and personal vision.”

La Huerta, a reference for grilled snails and meats, and much more …

La Huerta restaurant celebrated its 50th anniversary in 2016. Since then, it has been a reference in Caracoles a la Llauna, grilled meats and Lleida cuisine. Now, Gerard wants to incorporate new dishes and his particular way of understanding the product kitchen.

Thus with the proposals of traditional entrees Salad of tomato and ventresca; Cheese salad; esqueixada; Bread Toast with escalivada; o Barbecue of roasted vegetables; we can also find the gnocchi with boletus cream and new ones; Wheat salad, with tomatoes and fresh herbs; o Cold cherry soup and watermelon with prawns. The Palometa vermella, with bouquet of her thorns; the Chicken with foie and prawns; Casserole of chickpeas with cod and spinach; Beef rib with mustard sauce; or the desserts Que li darem … (raisins, figs, honey and curd) are other specialties of the house that we will find 365 days a year.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats