[:ca]Els Somontano són vins molt expressius que es fan recordar[:es]Los Somontano son vinos muy expresivos que se recuerdan[:en]Somontano are very expressive wines that one remembers[:]

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

170731latre

[:ca]Raquel Latre Latorre (Barbastre, 1972) recorda, amb certa emoció, com va ser hostessa en una fira per la DO Somontano quan era estudiant. Ara, després de dotze anys com operadora del sector enoturístic a Enodestino, ha estat nomenada presidenta del Consell Regulador d’aquesta Denominació d’Origen.

És la primera presidenta de la DO Somontano?
Sí. Pot cridar l’atenció perquè és un món vinculat als homes. Tot i això, per la meva experiència, característiques i tot el que puc aportar, ha coincidit així.

I la primera presidenta no vinculada a un celler en concret?
Crec que els anteriors presidents havien estat sempre viticultors i en Mariano Beroz, l’anterior president que ha ocupat el càrrec durant els darrers 24 anys, va començar com a viticultor i ara té un projecte propi. Crec que sí, és el primer cop que no hi ha vinculació.

Amb 4.000 hectàrees i 32 cellers, com definiria la DO Somontano?
A mi sempre m’ha agradat dir que, per nosaltres, Somontano es pot comparar amb una zona tèxtil que fa roba i molts vestits independentment de per qui siguin. Somontano per la forma, territori, orografia, i la diversitat de varietats que té ens permet fer molts vestits a mida. Pel clima, el sòl, la varietat, per l’estil personal de cada celler i de cellerer, tot això fa de Somontano un territori que pot dissenyar un producte molt a mida amb les condicions que es tenen.

Llavors, quina és la peculiaritat dels vins del Somontano?
La peculiaritat dels nostres vins és el resultat final. Són vins molt expressius, vins que tenen una guarda molt interessant, tant els joves com els criança, i que, al final, el que fan és provocar una satisfacció major. Totes les seves peculiaritats organolèptiques, els sentiments que et fan experimentar i que fan que, després, el recordis.

Una quinzena de varietats són moltes per dotar d’una personalitat a una zona?
L’orografia del Somontano és particular. Sempre invito qui no coneix el territori a fer-ho perquè, si ho veus, entens perquè es treballa d’una determinada manera. Les nostres condicions nord-sud i algunes parcel·les concretes són molt diferents i això fa que hi hagi varietats que s’adaptin millor a un territori o a una zona que a una altra. A final, la varietat no és un condicionant, sinó que ha de ser un ajut per aconseguir l’objectiu final que és fer un producte de qualitat.

Quin és el punt fort o diferencial de la DO Somontano?
Crec que hi ha molts aspectes que diferencien entre si les denominacions d’origen. Cada denominació està ubicada en un punt natural i geogràfic diferent i, ja això, els atorga molta singularitat. Somontano té característiques que fan que els seus vins siguin molt expressius, amb una acidesa molt complexa. No parlem només del vi, perquè a Somontano, quan arribes al territori, trobes un espai amb una gran diversitat de recursos, tant naturals com culturals, uns cellers que des dels darrers anys estan preparats i equipats per rebre la gent. Una oferta gastronòmica d’alt nivell i que cada cop treballa per oferir un millor servei. Per tot això, Somontano no es pot identificar amb un estil de vi, sinó que és una forma i un estil de vida que, moltes vegades, els que ens visiten diuen que es contagia. I aquesta és la il·lusió per estar aquí, per treballar i per ensenyar el que fem.

Quines són les prioritats del nou Consell?
Bé, en realitat no hi ha un nou Consell. De la forma que es treballa, el Consell és el mateix que fins ara i només hi ha un canvi de presidència. No hi ha noves prioritats sinó que n’hi ha unes que ja estaven en marxa i que, jo com a nova presidenta, el que faré serà posar-me a treballar amb elles i aportar, des del meu punt de vista, tot allò que pugui ajudar a millorar. La dinàmica i l’estil del Consell seguirà sent el mateix.

I aquestes prioritats, per on vénen?
Principalment, donat que treballem la qualitat, tenim uns professionals que ja han establert uns estàndards i un seguiment del vi. És cert que treballarem molt més per comunicar tot el que sabem fer, tot el que hem aconseguit durant molts anys i, potser, el que queda és fer més campanya de promoció i comunicació i apropament al consumidor.

Els festivals, el bus del Somontano… teniu previstes més promocions?
Sempre cal posar coses en marxa però, certament, avui dia són dues grans activitats. Els festivals que celebrarem entre els dies 3 i 6 d’agost, són una mostra gastronòmica que ja té molts anys i amb èxit. Tothom té moltes ganes que arribi, tenim prescriptors que ens visiten cada any i els encanta com es tracta el vi, com es cuida, com ho gaudeix la gent i també, molta gent jove que és quelcom difícil de veure en el món de vi, és a dir, que la gent jove substitueixi el vi per altres begudes. Estem, per tant, molt orgullosos d’aquests festivals.
El Bus de vi, com a producte turístic associat al món del vi, ha estat el cinquè any que es fa i tothom està molt content perquè serveix també de promoció de la zona. I continuarem fent nous projectes.

En aquest sentit, denominació i ruta van de la mà?
Sí, en tots els territoris petits les sinergies són importants i, a més, és el veritable sentit. Si hi ha alguna cosa que valoro és que, encara que hi hagi 32 cellers i cadascú tingui el seu particular interès, el seu comerç o la seva política, sempre han treballat de la mà per treballar en la línia de la marca Somontano i una marca global. I això és el que fa la força de la mateixa marca. El Consell Regulador té la seva política, però va de la mà de la Ruta. De fet, aquesta zona la ruta del vi és una societat que està conformada per Consell Regulador, Ajuntament de Barbastre i Comarca del Somontano.

Així, la DO incrementa l’aposta per l’enoturisme?
En definitiva és una mica cap on va el sector. Estem convençuts que una persona que viu una experiència amb un producte i que la relaciona amb algú que coneix un celler i coneix les terres on s’ha cultivat aquest vi, bé, crees un sentiment dins dels consumidors que fa que sigui més difícil que oblidi aquesta marca i aquest territori. Això és una via de més impacte. Després, també perquè ajuda al desenvolupament sostenible de les nostres zones. Per tant, a l’impacte econòmic que puguin generar els nostres 32 cellers hem d’afegir el sector turístic amb restaurants, allotjaments, empreses de serveis i activitats i també el comerç, ja que el 80% de les persones que viatgen van de compres.

La bombolla del totxo va contagiar el món del vi. Se n’ha vist molt afectat Somontano? Se n’ha recuperat?
La bombolla va afectar tots els sectors. En el món del vi sí que hi va haver algun impacte i es van viure moments complicats però, crec que per tothom en general. Ara podem dir que tenim tots els projectes en marxa. Grans projectes estan apostant molt fort pel tema de l’enoturisme. Altres cellers ja ho feien i tenen els seus equips d’enoturisme que treballen en alt rendiment. I els cellers familiars cada cop estan més encantats de rebre gent perquè s’adonen que en aquest tracte proper és on es troben a gust, fan marca i resulta més fàcil que entrar en els grans canals de distribució. Somontano està ara en un moment d’eclosió i gaudeix de la il·lusió de posar en marxa coses noves.

Veu semblança, o amb molts punts en comú, entre Somontano i Costers del Segre. Es podria treballar de manera conjunta?
Sí. Jo sempre he apostat per les sinergies entre col·lectius. És el que al final ens farà més forts a tots. La nostra competència no està en el sector del vi sinó en altres begudes. El que seria interessant és que entre tots sabéssim mentalitzar a la gent. Sí, per descomptat, podríem fer coses molt interessants.[:es]Raquel Latre Latorre (Barbastro, 1972) recuerda, con cierta emoción, como fue azafata en una feria para la DO Somontano cuando era estudiante. Ahora, después de doce años como operadora del sector enoturístico en Enodestino, ha sido nombrada presidenta del Consejo Regulador de esta Denominación de Origen.

¿Es la primera presidenta de la DO Somontano?
Sí. Puede llamar la atención porque es un mundo vinculado a los hombres. Sin embargo, por mi experiencia, características y todo lo que puedo aportar, coincidió así.

¿Y la primera presidenta no vinculada a una bodega en concreto?
Creo que los anteriores presidentes habían sido siempre viticultores y Mariano Beroz, el anterior presidente que ha ocupado el cargo durante los últimos 24 años, comenzó como viticultor y ahora tiene un proyecto propio. Creo que sí, es la primera vez que no hay vinculación.

Con 4.000 hectáreas y 32 bodegas, ¿cómo definiría la DO Somontano?
A mí siempre me ha gustado decir que, para nosotros, Somontano se puede comparar con una zona textil que hace ropa y muchos vestidos independientemente de para quién sean. Somontano por la forma, territorio, orografía, y la diversidad de variedades que tiene nos permite hacer muchos trajes a medida. Por el clima, el suelo, la variedad, por el estilo personal de cada bodega y cada bodeguero, todo ello hace de Somontano un territorio que puede diseñar un producto muy a medida con las condiciones que se tienen.

Entonces, ¿Cuál es la peculiaridad de los vinos del Somontano?
La peculiaridad de nuestros vinos es el resultado final. Son vinos muy expresivos, vinos que tienen una guarda muy interesante, tanto los jóvenes como los crianza y que, al final, lo que hacen es provocar una satisfacción mayor. Todas sus peculiaridades organolépticas, los sentimientos que te hacen experimentar y que hacen que, después, lo recuerdes.

¿Una quincena de variedades son muchas para dotar de una personalidad a una zona?
La orografía del Somontano es particular. Siempre invito a quien no conoce el territorio a hacerlo porque, si lo ves, entiendes porque se trabaja de una determinada manera. Nuestras condiciones norte-sur y algunas parcelas concretas son muy diferentes y esto hace que haya variedades que se adapten mejor a un territorio o a una zona que a otra. Al final, la variedad no es un condicionante, sino que debe ser una ayuda para conseguir el objetivo final que es hacer un producto de calidad.

¿Cuál es el punto fuerte o diferencial de la DO Somontano?
Creo que hay muchos aspectos que diferencian entre sí las denominaciones de origen. Cada denominación está ubicada en un punto natural y geográfico diferente y, ya esto, les otorga mucha singularidad. Somontano tiene características que hacen que sus vinos sean muy expresivos, con una acidez muy compleja. No hablamos sólo del vino, porque en Somontano, cuando llegas al territorio, encuentras un espacio con una gran diversidad de recursos, tanto naturales como culturales, unas bodegas que desde los últimos años están preparadas y equipadas para recibir a la gente. Una oferta gastronómica de alto nivel y que cada vez trabaja para ofrecer un mejor servicio. Por todo ello, Somontano no se puede identificar con un estilo de vino, sino que es una forma y un estilo de vida que, muchas veces, los que nos visitan dicen que se contagia. Y esta es la ilusión por estar aquí, por trabajar y por enseñar lo que hacemos.

¿Cuáles son las prioridades del nuevo Consejo?
Bueno, en realidad no hay un nuevo Consejo. De la forma que se trabaja, el Consejo es el mismo que hasta ahora y sólo hay un cambio de presidencia. No hay nuevas prioridades sino que hay unas que ya estaban en marcha y que, yo como nueva presidenta, lo que haré será ponerme a trabajar con ellas y aportar, desde mi punto de vista, todo lo que pueda ayudar a mejorar. La dinámica y el estilo del Consejo seguirá siendo el mismo.

¿Y estas prioridades, por donde vienen?
Principalmente, dado que trabajamos la calidad, tenemos unos profesionales que ya han establecido unos estándares y un seguimiento del vino. Es cierto que trabajaremos mucho más para comunicar todo lo que sabemos hacer, todo lo que hemos conseguido durante muchos años y, tal vez, lo que queda es hacer más campaña de promoción y comunicación y acercamiento al consumidor.

Los festivales, el bus del Somontano … ¿tiene previstas más promociones?
Siempre hay que poner cosas en marcha pero, ciertamente, hoy en día son dos grandes actividades. Los festivales que celebraremos entre los días 3 y 6 de agosto, son una muestra gastronómica que ya tiene muchos años y con éxito. Todo el mundo tiene muchas ganas de que llegue, tenemos prescriptores que nos visitan cada año y les encanta como se trata el vino, como se cuida, como lo disfruta la gente y también, mucha gente joven que es algo difícil de ver en el mundo de vino, es decir, que la gente joven sustituya el vino por otras bebidas. Estamos, por tanto, muy orgullosos de estos festivales.
El Bus de vino, como producto turístico asociado al mundo del vino, ha sido el quinto año que se hace y todo el mundo está muy contento porque sirve también de promoción de la zona. Y continuaremos haciendo nuevos proyectos.

En este sentido, ¿denominación y ruta van de la mano?
Sí, en todos los territorios pequeños las sinergias son importantes y, además, es el verdadero sentido. Si hay algo que valoro es que, aunque haya 32 bodegas y cada una tenga su particular interés, su comercio o su política, siempre han trabajado de la mano para trabajar en la línea de la marca Somontano y una marca global. Y eso es lo que hace la fuerza de la misma marca. El Consejo Regulador tiene su política, pero de la mano de la Ruta. De hecho, en esta zona la ruta del vino es una sociedad que está conformada por el Consejo Regulador, Ayuntamiento de Barbastro y Comarca del Somontano.

Así, ¿La DO incrementa la apuesta por el enoturismo?
En definitiva es un poco hacia dónde va el sector. Estamos convencidos de que una persona que vive una experiencia con un producto y que la relaciona con alguien que conoce una bodega y conoce las tierras donde se ha cultivado este vino, se crea un sentimiento dentro de los consumidores que hace que sea más difícil que se olvide esta marca y este territorio. Esto es una vía de mayor impacto. Después, también porque ayuda al desarrollo sostenible de nuestras zonas. Por lo tanto, al impacto económico que puedan generar nuestras 32 bodegas debemos añadir el sector turístico con restaurantes, alojamientos, empresas de servicios y actividades y también el comercio, ya que el 80% de las personas que viajan van de compras.

La burbuja del ladrillo contagió el mundo del vino. ¿Se ha visto muy afectado Somontano? ¿Se ha recuperado?
La burbuja afectó a todos los sectores. En el mundo del vino sí hubo algún impacto y se vivieron momentos complicados pero, creo que para todos en general. Ahora podemos decir que tenemos todos los proyectos en marcha. Grandes proyectos están apostando muy fuerte por el tema del enoturismo. Otras bodegas ya lo hacían y tienen sus equipos de enoturismo que trabajan en alto rendimiento. Y las bodegas familiares cada vez están más encantadas de recibir gente porque se dan cuenta que en este trato cercano es donde se encuentran a gusto, hacen marca y resulta más fácil que entrar en los grandes canales de distribución. Somontano está ahora en un momento de eclosión y disfruta de la ilusión de poner en marcha cosas nuevas.

Ves semejanza, o con muchos puntos en común, entre Somontano y Costers del Segre. ¿Se podría trabajar de manera conjunta?
Sí. Yo siempre he apostado por las sinergias entre colectivos. Es lo que al final nos hará más fuertes a todos. Nuestra competencia no está en el sector del vino sino con otras bebidas. Lo que sería interesante es que entre todos supiéramos mentalizar a la gente. Sí, por supuesto, podríamos hacer cosas muy interesantes.[:en]Raquel Latre Latorre (Barbastro, 1972) remembers, with some emotion, how she was a stewardess at a fair for DO Somontano when she was a student. Now, after twelve years as operator of the wine sector in Enodestino, has been named president of the Regulatory Council of this Denomination of Origin.

You are the first president of DO Somontano, aren’t you?
Yes. This may be surprising because wine world is linked to men. However, because of my experience, characteristics and everything I really can contribute to this sector.

You are, as well, the first president not linked to a particular winery, right?
I think the former presidents had always been winemakers and Mariano Beroz, the previous president who held the position for the last 24 years, began as a winemaker and now has a project of his own. I think so, this is the first time there is no linking.

With 4,000 hectares and 32 wineries, how would you define DO Somontano?
I always liked to say that, for us, Somontano can be compared to a textile area that makes clothes and many clothes regardless of who they are. Somontano by the form, territory, orography, and the diversity of varieties that has allows us to make many tailor made suits. For the climate, the soil, the variety, by the personal style of each winery and each winemaker, all this makes of Somontano a territory that can design a defined product with the conditions we have.

So, what is the peculiarity of Somontano wines?
The peculiarity of our wines is the ending result. They are very expressive wines, wines that have a very interesting guard, both the young and the aging and, in the end, what they do is to provoke a greater satisfaction. All their organoleptic peculiarities, the feelings that make you experience and that make you remember later.

Fifteen diferent varieties are too many to give a personality to an area?
The orography of the Somontano is particular. I always invite anyone who does not know the territory to do it because, if you see it, you understand why it works in a certain way. Our north-south conditions and some specific plots are very different and this makes that there are varieties which are better adapted to one territory or one area than another. In the end, variety is not a conditioning, but it should be an aid to achieve the ultimate goal of making a quality product.

What is the strong point that makes the difference of DO Somontano?
I think there are many aspects that differentiate designations of origin from one another. Each denomination is located in a different geographical and natural point and, to this, it gives them a lot of uniqueness. Somontano has characteristics that make its wines very expressive, with a very complex acidity. We do not only talk about wine, because in Somontano, when you arrive in the territory, you find a space with a great diversity of resources, both natural and cultural, some wineries that since the last years are prepared and equipped to welcome people. A gastronomic offer of high level and that every time works to offer a better service. For all this, Somontano can not be identified with a style of wine, but it is a way and a way of life that, many times, those who visit us say that it is contagious. And this what it is exciting to be here, to work and to teach what we do.

What are the priorities of the new Council?
Well, there really is not a new Council. In the way that it works, the Council is the same that until now and there is only a change of presidency. There are no new priorities but there are some that were already underway and that, as the new president, what I will do will be to work with them and contribute, from my point of view, with everything that can help improve. The dynamics and style of the Council will remain the same.

And these priorities, where do they come from?
Mainly, since we work in the quality, we have some professionals who have already established some standards and a follow up of the wine. It is true that we will work much more to communicate everything we know how to do, everything we have achieved for many years and, perhaps, what remains is to do more campaign of promotion and communication and approach to the consumer.

Festivals, the Somontano bus … do you have more promotions planned?
Things must always be put into action, but certainly today are two great activities. The festivals that we will celebrate between the 3rd and the 6th of August, are a gastronomic show that already has many years and with success. Everyone is looking forward to it, we have prescribers who visit us every year and they love how wine is treated, how it is cared for, how people enjoy it and also, many young people that is something difficult to see in the world of wine, that is, young people replace wine with other drinks. We are, therefore, very proud of these festivals.
The Wine Bus, as a tourist product associated with the world of wine, has been the fifth year that is made and everyone is very happy because it also serves to promote the area. And we will gon on with new projects.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats