RUTA DEL VI DE LLEIDA

El celler Matallonga aposta per l’agricultura regenerativa “per tornar a la terra el que és seu”

Joan Penella explica com activen la microbiologia del terrer de manera natural

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

XifrePenellaAgriculturaRegenerativa

Joan Penella del celler Matallonga de Fulleda explica com aposten per l’agricultura regenerativa “per tornar a la terra el que és de la terra des de fa entre tres i quatre anys”. “Estem fent l’agricultura dels nostres avantpassats. Eliminant cada vegada més el sofre i coure. Adobem el terra amb fem de vedell que portem del poble veí, l’Espluga Calva, i l’activem amb microorganismes que portem del bosc. Per mi la pagesia és ser jardiner del terra”, explica el vinyater.

En Joan assegura que d’ençà que van iniciar aquesta pràctica, el cap cada vegada genera més defenses i estan enfortint l’ecosistema del terrer amb cucs, tartanys i altra vida insectívora. “Penso que és molt interessant poder fer-nos els mateixos productes pel maneig del camp”, explica aquest pagès.

Rosa Xifré, companya del Joan, aprofita la trobada de #CONFITATS amb Como Pomona per fer repàs dels vins del celler Matallonga (membre de la Ruta del Vi de Lleida i la DO Costers del Segre). Així Xifré explica que van començar amb el Vi del Banya (80% Ull de Llebre, 10% Merlot i 10% Cabernet Franc) i l’Escorça (100% Macabeu de vinyes velles).

Després, Rosa Xifré explica que “van començar a fer el vi negre Matallonga Selecció” amb 12 mesos de bóta, i considerat com “el germà gran del Vi del Banya”. Així com altres dos vins blancs: el Chardonnay, ecològic monovarietal; i el vi Ai que és el mateix Macabeu amb el qual fan l’Escorça però fermentat en roure. Matallonga, també elaboren un Rosat 100% Merlot.

Penella aprofita la conversa per anunciar-nos que està fent diferents microvinificacions experimentals com és un Cabernet Franc amb fermentació espontània en bóta oberta, i un altre vi tipus “natural” fet amb Syrah

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats