Arrenca una nova verema en el marc de Jerez amb clares perspectives de creixement respecte a la collita de l’any passat

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

La-vendimia-del-Jerez-finaliza-con-casi-un-25-menos-de-producción-759x500

El Consell Regulador posa en marxa el seu dispositivo habitual de control de la verema, en què comptarà amb la col·laboració de la Guàrdia Civil en les tasques de supervisió dels transports de raïm

Al llarg de la present setmana ha començat l’activitat en quatre dels 32 cups que estaran actius durant la verema 2023. Com és habitual, l’activitat ha començat de forma molt limitada, amb l’elaboració dels “peus de cuba” i amb la mòlta del raïm procedent d’algunes vinyes de l’interior, en què ja s’han assolit les graduacions exigides per la reglamentació de les denominacions d’origen. En les properes setmanes es preveu que l’activitat es vagi ampliant de mica en mica, si bé les condicions climatològiques i l’evolució actual del fruit no anticipen una generalització de la verema probablement fins a la segona o la tercera setmana d’agost.

Novament les previsions de collita estan marcades per una escassa pluviositat: al llarg de l’any agrícola la mitjana de la zona es va situar en una forquilla entre els 425 i els 480 litres per metre quadrat, molt per sota dels 600 litres d’un any normal . Aquestes pluges es van concentrar sobretot els mesos de desembre i gener, si bé al juny van caure 40 – 50 litres més que van ajudar a alleujar l’escassetat hídrica del sòl. En tot cas, cal recordar que la nostra vinya s’assenta majoritàriament sobre sòls alberisos, amb una enorme capacitat retentiva de la humitat.

Fotografia©DOP Jerez

Tot i que les pluges tardanes solen crear condicions ambientals idònies per al desenvolupament de malalties a la vinya, en aquest cas no ha estat així, ja que la vinya es trobava al juny a l’estat fenològic de quallat (amb baies mida pèsol), el que no és tan arriscat com quan les pluges coincideixen amb la floració. Sí que cal destacar la incidència negativa de les tempestes de calamarsa caigudes sobre alguns pagaments de Trebujena i Lebrija, en què aquest fenomen afectarà notablement la producció final.

Amb l’excepció d’alguns dies de calor acompanyats de llevant, en general les temperatures aquest estiu han estat relativament suaus, amb nits fresques i freqüents ruixades nocturnes, cosa que ha permès que la vinya desenvolupi sense alteracions el seu ritme de maduració. Res a veure amb els cops intensos i prolongats de calor de l’estiu passat. Pel que fa a l’estat sanitari del raïm, a excepció d’alguns focus d’aranya groga comuna, tractats convenientment, la incidència de les plagues ha estat molt poc significativa.

Igualment baixa ha estat la presència del Mildiu, mentre que l’Oídio, afavorit per la humitat, ha requerit també els tractaments oportuns. A les portes de la verema ens trobem en definitiva amb un raïm en general molt sa i amb un magnífic aspecte, en què destaca una mida clarament superior a l’any passat per aquestes dates.

Pel que fa a les previsions de collita, i amb les lògiques diferències entre els més de 100 pagaments que conformen el territori de les nostres denominacions d’origen, se situen entre un 15 i un 20% per sobre de la producció de l’any passat; és a dir, a l’entorn dels 8.000 – 8.300 quilos per hectàrea. Lògicament, dit això amb la cautela que exigeix una verema que no ha fet més que començar.

El Consell Regulador ja ha activat l’operatiu de verema per al control de la recol·lecció a les més de 2.000 vinyes inscrites a les nostres denominacions d’origen, així com del seu transport i mòlta als 32 cellers d’elaboració que s’han donat d’alta en aquesta campanya. Com en altres àmbits d’actuació de la nostra institució, també en aquest cas el Consell compta amb la col·laboració inestimable de la Guàrdia Civil, amb la qual s’establirà un operatiu específic de control dels transports de raïm. Cal recordar que tots i cadascun d’aquests transports als cups ha d’anar emparat per la documentació oportuna, en què es registra tant l’origen del raïm i les seves característiques com el celler d’elaboració de destinació, on serà processat.

L’operatiu conjunt del Consell i de la Guàrdia Civil s’estendrà al llarg dels deu municipis del Marc de Jerez on s’ubiquen les vinyes inscrites i s’adequarà en termes d’intensitat al ritme que marquin les tasques de verema. llarg de les properes setmanes.

Com en altres àmbits d’actuació conjunta, la col·laboració entre la Guàrdia Civil i el Consell Regulador té per objectiu assegurar el compliment del que estableix la reglamentació de les denominacions i, en darrera instància, garantir als consumidors l’autenticitat dels vins i vinagres emparats per les nostres denominacions. Per això cal començar des del mateix moment en què s’inicia el procés d’elaboració, és a dir, des de la verema.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats