5oo ceps de Lagravera afectats per un incendi forestal

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

230501_IncendiLagravera_ComoPomona5

L’incendi forestal que es va declarar el migdia del dilluns, dia 1 de maig, a l’entrada de Vinya Núria de la Lagravera d’Alfarràs ha afectat 500 ceps de la varietat garnatxa blanca, la tanca lateral del recinte, el jardí de l’entrada i 6.000 tones de compost que el celler tenia preparat pels tractaments biodinàmics de la finca.

Pilar Salillas, director general de Lagravera, lamenta la manca de manteniment i neteja del bosc; així com alerta que “en un any tan sec, els incendis com aquest es poden repetir”.

Neix l’Associació de Propietaris Forestals de La Pobla de Cérvoles i el Vilosell

D’altra banda, s’ha constituït l’Associació de Propietaris Forestals de La Pobla de Cérvoles i el Vilosell impulsada pels Ajuntaments dels dos municipis, el celler Tomàs Cusiné, el Cérvoles Celler i el celler Mas Blanch i Jové, entre altres, amb l’objectiu de promoure la col·laboració entre els propietaris de finques forestals i fomentar la preservació i millora del patrimoni forestal i natural del territori.

La Junta Directiva està formada per Tomàs Cusiné, president; Sara Jové, secretària; Zacaries Sobrepere, tresorer; i com a vocals: els Ajuntaments de la Pobla de Cérvoles i del Vilosell, Josep Cunillera, Montserrat Estradé i Maria Lluïsa Sala, Jordi Nogué i Joan Jové.

En els últims anys, el risc d’incendis ha augmentat a causa de la sequera, i l’associació té com a objectiu minimitzar aquest risc mitjançant la planificació forestal i la intervenció específica en les zones més vulnerables. El risc d’incendis és molt elevat i cal fer alguna cosa. Des de l’Associació es creu que només la unió dels propietaris treballant conjuntament amb una finalitat comuna pot portar a la consecució de plans concrets que siguin realment eficaços.

La nova associació ja ha sol·licitat una subvenció per finançar la redacció de dos plans forestals que cobreixen la superfície forestal total dels dos municipis. Una vegada finalitzats aquests plans, es buscaran fons públics per a realitzar intervencions específiques que maximitzin l’eficiència d’aquestes. Però per aconseguir-ho creuen que és important presentar un territori cohesionat que sumi diferents veus.

Per informar els propietaris forestals interessats a participar en aquesta iniciativa, s’ha convocat una reunió informativa per al pròxim 19 de maig a les 20 h a la Sala del Bar del Centre del Vilosell. Es convida a tots els propietaris forestals que vulguin conèixer més sobre l’associació i les seves activitats, a assistir-hi. Si no poden venir a la reunió, però es volen adherir a l’associació poden sol·licitar informació al celler Tomàs Cusiné del Vilosell o escriure un correu a associaciopropietarisforestals@gmail.com.

La creació de l’Associació de Propietaris Forestals de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell representa un significatiu pas endavant en la gestió forestal del territori, i esperem que sigui un exemple per a altres comunitats locals que volen protegir i millorar el seu patrimoni natural.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats