Nova estratègia per la segmentació, zonificació, garantia i promoció per ‘valorar’ el cava

Xavier Pagés, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava, des del passat mes d’agost, anunciava aquest mes de juny un nou pla estratègic que “valori” encara més el cava des de la seva segmentació, zonificació, garantia i promoció. Així, l’escumós d’elaboració segons el mètode tradicional, amb més exportació del món, es reivindicava com un vi de qualitat, modern i en evolució.

Així, Xavier Pagés va explicar que “el Consell Regulador s’ha proposat millorar la segmentació dels escumosos que s’engloben sota la Denominació d’Origen Protegida CAVA per oferir al consumidor millors criteris d’informació i de decisió. El Cava és una DO jove que engloba realitats molt diferents i per això, a més de la segmentació, és necessari crear un sistema propi de zonificació i ordenació geogràfica que compti amb un grup de treball del mateix sector, un grup tècnic de suport amb les administracions implicades i també un grup assessor d’experts de reconegut prestigi internacional”. En aquest sentit, el Consell espera implantar el nou sistema de Zonificació durant el quart trimestre de 2020.

D’altra banda, segons van explicar els responsables de la DO Cava, “el Consell Regulador aposta fermament per treballar per incrementar el prestigi del Cava i la promoció del seu consum entre nous perfils de client. El principal repte és construir nous hàbits: aconseguir que es converteixi en l’acompanyant perfecte en sopars, en un aperitiu, en celebracions o fins i tot en una beguda d’afterwork. Volem que el Cava generi un “orgull de taula”, tant a nivell nacional com internacional”.

A l’inici de la seva presentació “el Consell Regulador del Cava va fer un balanç positiu de l’exercici 2018. I va explicar que el nombre d’ampolles de cava produïdes l’any passat va ser de més de 244 milions, una dada que marca el quart millor any de la seva història. 

“Aquest volum d’expedicions té un valor estimat de 1.146,8 milions d’euros. D’aquest total d’expedicions, un 67,5% s’ha destinat al mercat internacional,unes exportacions que creixen un 1,8% i fixen un rècord històric. Aquestes dades situen el Cava en la primera posició del rànquing mundial d’exportacions de DO de “Mètode tradicional”, per davant del Champagne”, va destacar Xavier Pagés.

  Es constata que, en només 10 anys, el Cava ha incrementat les seves vendes fora de les nostres fronteres en més d’un 25%. L’intens treball dels cellers ha fet que la popularitat del Cava es dispari en nous mercats com Lituània (+85%), Polònia (+45%) o Rússia (+28%) i es mantingui estable en mercats principals com Alemanya (+2,2%), Estats Units (+3,2%) o França (+10,9%). De fet, les vendes a països de la Unió Europea concentren gairebé la meitat del total de les expedicions totals de Cava (47,1% del total).

Tenint en compte aquestes dades positives, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen CAVA ha elaborat el Pla Estratègic per abordar els nous reptes importants que es presentaran en el futur, així com consolidar la seva posició com una de les Denominacions d’Origen més importants del món. “La DO Cava s’erigeix com a garant d’un territori, un paisatge i un sector econòmic del qual tots ens hem de sentir orgullosos i, al mateix temps, responsables”, explicà Pagés.

Revolució al món del vi amb bombolla

El món del vi amb bombolla està revolucionat des de fa anys. En els darrers temps s’han incremetat les tensions entre les diferents maneres d’entendre l’elaboració d’escumós amb mètode tradicional i la seva comercialització, per fer d’aquest producte una referència de qualitat.

La DO Cava sempre s’ha mostrat conservadora, permetent que grans i petits elaboradors funcionin segons el seu criteri, dins uns estàndards de qualitat que, fonamentalment, posen l’èmfasi en l’origen del raïm (parcel·les inscrites en la DO Cava, d’àmbit estatal) i una criança mínima obligatòria de 9 mesos; i altes criances voluntàries de 15, 30 i 36 mesos pel Reserva, Gran Reserva o Cava de Paratge.

Altres productors han decidit sortir de la DO Cava per donar més singularitat al seu producte. Així el 2014, des de la DO Penedès, diferents cavistes van impulsar l’escumós Clàssic Penedès, al marge de la DO Cava. La singulariat d’aquesta nova nomenclatura va estar determinada pel seu raïm 100% ecològic, 100% del Penedès (tots són DO Penedès), i 100% Reserva, amb 15 mesos en ampolla com a mínim.

Més endavant, el setembre de 2017, un grup de sis cellers de la DO Cava, van inscriure al registre de la Generalitat l’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC), constituïda el mes juliol. Després de registrar la marca Corpinnat, el gener de 2019, els llavors nou cellers socis, van sortir de la DO Cava al·legant que aquesta havia perdut prestigi. Entre els trets diferencials d’aquesta marca: 100% producció ecològica, verema manual, vinificació a la propietat i criança mínima de 18 mesos.

Tant en el cas del Clàssic Penedès, com en el de Corpinnat, els cavistes que al seu moment busquen desmarcar-se de la DO Cava, ho fan des del segment alt dels vins Reserva i Gran Reserva, trencant amb el cava ‘bàsic’ dels nou mesos de criança.