Les primeres vinyes d’aquesta finca toledana d’Alfonso Cortina es van plantar fa 20 anys

El Diari Oficial de la Unió Europea va publicar aquest mes de juny la protecció del nom “Vallegarcía” com a Denominació d’Origen, reconeixent així la qualitat particular de la vinya i els vins d’aquest celler, fundada per Alfonso Cortina. La ratificació arriba després de complir vint anys de la plantació de les primeres vinyes a la finca toledana de l’empresari, el juny de 1999, sobre un dels sòls més antics de la península Ibèrica i on, fins a la posada en marxa del celler, no existia tradició vitícola.

  “L’obtenció de la DOP és per a nosaltres un repte i una responsabilitat que ens empeny a seguir treballant per l’excel·lència i a seguir donant suport al desenvolupament de l’entorn rural de la comarca de les Muntanyes de Toledo, on està enclavat el Pagament de Vallegarcía”, comenta el director tècnic del celler, Adolfo Forns. Es ratifica així l’esforç del seu fundador i el treball pioner en l’elaboració de vins tan singulars com el seu Vallegarcía Viognier, un vi que arriba a la seva majoria d’edat després de 18 collites.

El proper mes de setembre està previst el llançament de la nova anyada 2018. Suposa, a més, un reconeixement per al municipi de Retuerta de Bullaque i la comarca de les Muntanyes de Toledo i per al desenvolupament de l’activitat econòmica i agrícola en el medi rural.

  Vallegarcía se suma als tretze “pagos” amb Denominació d’Origen Protegida pròpia que hi ha a Espanya (vuit dels quals estan a Castella-la Manxa). Aquesta classificació reconeix i identifica vins originaris d’un lloc determinat, “la qualitat o característiques han de ser fonamentals o exclusives a un medi geogràfic particular” i les fases d’elaboració es realitzen totalment a la finca. Adolfo Forns, enòleg de Vallegarcía juntament amb el seu assessor Eric Boissenot, enòleg de Bordeus i una de les figures més importants del món del vi, fa deu anys que treballen junts obtenint vins de gran finesa. La qualitat dels vins elaborats per ells tenen, a partir d’avui, la garantia afegida d’una Denominació d’Origen Protegida. El celler agraeix l’ajuda de la Conselleria d’Agricultura de Castella-la Manxa i del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, essencials per a la tramitació de la DOP per Vallegarcía.