Susanna Sansó d’Analec: “no existeixen vins per a homes i vins per a dones”

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

CP-230309-Sansó

Susanna Sansó del celler Analec de Nalec (l’Urgell) i els seus vins de la subzona Vall del Riucorb de la DO Costers del Segre van ser els protagonistes el dijous, dia 9 de març, del segon sopar de l’edició 2023 de “d’vines, maridatges amb enòlogues i vinyerones de Lleida” que dona visibilitat al talent femení al sector. Sansó considera que ser dona no hauria de ser un fet diferenciador al sector del vi, “ja que no existeixen vins per a homes i vins per a dones”. Al camp, enumera totes les tasques en les quals participa la dona pagesa en un cicle natural que es repeteix cada any: “podem, plantem, emparrem, cuidem les vinyes, en coneixem malalties i secrets, recol·lectem… “. I a més a més, destaca, “som cellereres, enòlogues, empresàries, sommeliers…”

Susanna analitza el paper de la dona en el món del vi i pensa que “com en la majoria de sectors, està en constant evolució, ja que sempre s’ha considerat un sector per a homes”. Però es mostra confiada que “el treball constant farà que tot canviï”.

Diplomada en Turisme i amb formació en enologia i tast de vins, la vinyerona assegura que “realment, tot el que sé del món del vi ho he après quan vaig anar a viure a Nalec, ara fa vint-i-dos anys”. Formar part d’una família pagesa li ha fet gaudir de la natura i tots els moments de la vinya. I explica que “en ser un celler familiar, a Analec fem feines molt polivalents. Des de veremadora, comercial, fins a administració, sommelier…” Així que es considera “una persona molt afortunada, perquè tinc la gran sort de veure l’evolució del vi des del seu inici.”

Sansó presentà els seus vins escumosos, rosats, blancs i negres en harmonia amb els plats del xef Jesús Gimena del restaurant L’Espurna. La trobada comptà amb l’assistència de l’enòleg d’Analec, Xavier Figuerola; i el tinent d’alcalde i president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà. L’INCAVI, DO Costers del Segre, l’Àrea d’Igualtat de Diputació de Lleida i Turisme de Lleida de l’Ajuntament de Lleida; col·laboren amb aquesta campanya de Como Pomona.

Així els aperitius ‘Orelleta especiada i Croqueta de carn d’olla tradicional’ es degustaren amb l’Escumós Celana Reserva (Blanc de Noirs 100% Trepat). Un escumós, amb complexitat important, que s’allunya dels escumosos frescos d’aperitiu. Fruita blanca i d’os madures, amb un toc de mel, fruit dels més de 36 mesos de la seva llarga criança. Notes de pastisseria i fruita seca amb molt bona estructura per plats com la carn d’olla, en aquest cas, en croqueta.

L’aperitiu de ‘Croqueta de carn d’olla tradicional’ es va degustar amb l’Escumós Celana Reserva

Com a entrant, Gimena proposa una ‘Amanida de calçots brasejats amb vinagreta de romesco’ que Sansó va casar amb el Rosat La Creu (ull de llebre, cabernet sauvignon, syrah). Un vi rosat jove i fresc que marida a la perfecció amb plats freds i amanides. Les fruites roges fresques casen amb els calçots i punt de brasa de l’amanida.

‘Amanida de calçots brasejats amb vinagreta de romesco’ que Sansó va casar amb el Rosat La Creu

El ‘Lluç a la Catalana amb textures d’espinacs i fruita seca’ va ser la proposta de peix de la nit que es va harmonitzar amb el Blanc La Creu (macabeu i chardonnay amb fusta). Un vi amb aromes de fruites d’os i tropicals madures. Sedós i amb textura per acompanyar peix blanc com el lluç. La part de chardonnay passada per fusta també dona el punt de torrat que connecta amb la fruita seca del plat.

‘Lluç a la Catalana amb textures d’espinacs i fruita seca’ que es va harmonitzar amb el Blanc La Creu

A l’hora de la carn, el ‘Timbal de xai amb paisatge de l’Horta de Lleida’ es va servir acompanyat del vi La Romiguera (cabernet sauvignon, ull de llebre, syrah). Un vi d’alta complexitat amb moltes fruites negres, balsàmics i torrats de cacau i cafè que connecten amb el foc de la brasa del xai. Taní molt fi i madur que acompanya el suc del rostit de la carn.

‘Timbal de xai amb paisatge de l’Horta de Lleida’ es va servir acompanyat del vi La Romiguera

La ‘Poma de Lleida amb textures de merengue i llimona’ i l’escumós Gualech (macabeu, parellada, chardonnay amb fusta) amb més de 36 mesos de criança va tancar el menú. El Gualech, topònim àrab de Nalec, és un vi de llarga guarda amb el carbònic molt integrat. La poma madura del vi acompanyà la poma àcida del plat; així com l’acidesa de la llimona.

‘Poma de Lleida amb textures de merengue i llimona’ i l’escumós Gualech
El xef Jesús Gimena
Vins del celler Analec de Nalec (l’Urgell), subzona Vall del Riucorb de la DO Costers del Segre, protagonistes del maridatge

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats