Nou projecte de Torre del Veguer a la Conca de Barberà

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Exp Conca 2023_2bis

Torre del Veguer va presentar el dilluns, dia 22 de maig, a Vimbodí i Poblet el seu nou projecte vitivinícola a la Conca de Barberà. L’aposta per aquesta emergent zona interior de Tarragona s’ha estrenat amb un negre i un vi rosat, però ja s’està criant un altre vi de la gamma més alta. El grup de cellers originari del Garraf ha organitzat, a peu de vinya, una primera edició de l´‘Experiència Conca de Barberà’ per mostrar el seu nou patrimoni vitícola centrat en la varietat autòctona garnatxa negra, que va ser plantada l’any 1991. Es tracta de diverses finques que sumen un total de 35 hectàrees, de les quals 14 estan plantades en sòls pedregosos en un paratge singular i d’especial bellesa a la Conca de Barberà. Es tracta del paratge de Pla d’en Cucut, el principal, al qual s’hi ha sumat el Pla del Pastor i el Pla del Conill.


Aquestes finques havien format part del castell de Riudabella, del segle XII, propietat de Pedro Gil Moreno de Mora . Les vinculacions de la família propietària de Torre del Veguer amb la comarca de la Conca de Barberà venen de molt lluny. Agustí Ferrer-Vidal Goytisolo, l’avi matern de Joaquim Gay de Montellà i Ferrer-Vidal, el president de Torre del Veguer, va ser un dels promotors de la creació del Patronat de Poblet l’any 1947.
Segons el director d’aquest celler, Joaquim Gay de Montellà Estany, l’aposta per elaborar a la Conca de Barberà, i també al Priorat, on ens estrenarem a partir de la propera verema, respon a la nostra voluntat de centrar-nos en vins blancs i escumosos al Massís del Garraf i apostar per vins negres de qualitat en aquestes dues zones de prestigi de la província de Tarragona”. Amb aquests vins de varietats tradicionals, afegeix, “pretenem incrementar la nostra penetració internacional”.


La producció es verema a mà, en petites caixes. Ara s’acaben d’estrenar al mercat La Rosada 2022 i El Cucut 2021. La Rosada 2022 és un rosat ecològic de garnatxa negra amb 12º d’alcohol i un bonic color rosat pàl·lid i reflexos violacis. Destaca per les notes de flors i fruites vermelles, amb bona acidesa i elegància. Els raïms es van refrigerar en una cambra frigorífica i la maceració va ser molt i molt curta. Aquest rosat diferent es va embotellar el passat 10 de febrer. Per la seva banda, El Cucut 2021 és un negre també ecològic i també elaborat amb garnatxa negra. De capa mitja-alta, aquest vi té una criança en bota d’uns 7 mesos. És floral, fruitós, sedós i fresc.

Orígens medievals per a un celler amb solera hereu dels monjos jerònims

Torre del Veguer té una llarga trajectòria històrica, amb orígens medievals. L’any 1359 Pere IV d’Aragó i III de Catalunya va manar censar tots els territoris catalans. En aquest cens es va recollir ja que a la comarca de Vilanova, concretament a Sant Pere de Ribes (Garraf), es troba la Quadra d’en Cortey (un conjunt de 8 cases d’estructura medieval), regentat per Guillem de Cortey. Uns anys més tard va traspassar la Quadra d’en Cortey a Genís Almogàver, noble de Barcelona.


El 1413 Bertran Nicolau (mercader barceloní) va obtenir l’autorització del Papa Benedicte XIII per a la fundació d’un monestir de frares Jerònims en terres del Penedès. Va arribar a un acord amb Genís Almogàver per adquirir la Quadra d’ en Cortey, amb totes les terres, homes i dones que hi visquessin. Les vuit cases van ser habitades per com a mínim cinc frares provinents del monestir jerònim de  Cotalba (València) i dos frares del monestir jerònim la Vall d’Hebron. Actualment el celler, que manté actiu el cup on van elaborar vi els monjos jerònims, és propietat de la família Gay de Montellà i Estany.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats