Presenten el primer vermut ecològic de Catalunya

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

210608vermut

Una petita cooperativa de Ponent treu al mercat 1.800 ampolles del primer

vermut ecològic de Catalunya.

“Caràcter” és un vermut artesà, fet per un equip multidisciplinar i que conté només plantes autòctones de ponent

Tres Cadires, cooperativa de treball sense ànim de lucre d’Arbeca, va presentar dijous passat a la premsa, al Palau Robert de Barcelona, el que és el primer vermut ecològic de Catalunya. I ho fa des de l’artesania, des d’un equip multidisciplinar ampli i des de l’aposta per un producte de qualitat que és el reflex del territori de Ponent.


Després d’una breu introducció de Quim Pérez, responsable de comunicació de Tres Cadires, Airy Gras, etnobotànica del projecte, va desgranar el perquè i el com de la selecció de plantes. “La meva participació com a biòloga especialitzada en etnobotànica ha estat escollir les plantes en funció de dos criteris: que fossin plantes freqüents a Ponent i que tinguessin certa importància degut al seu coneixement tradicional associat a casa nostra. Així doncs, la combinació d’ingredients que conformen el ‘Caràcter’ són les plantes típiques de casa nostra, principalment silvestres i que donen caràcter al nostre territori. A‘Caràcter’ podem trobar-hi fins a tres espècies diferents d’artemísies, una d’elles molt característica de les zones àrides de Ponent. I plantes molt característiques i que donen caràcter al vermut com l’espernallac, la rosella, la sajolida, el te de roca, el timó o aquells fruits de marge que ens aporten dolçor, entre d’altres. L’oliva arbequina deshidratada també ha sigut un element clau per compensar la falta d’espècies. Per altra banda, passa el mateix amb els cítrics, que es veuen substituïts per plantes com la tarongina i la marialluïsa”.

A continuació va ser el torn de Paco López, d’Àlquia Produccions Enològiques, artífexs de la recepta a partir de les indicacions d’Airy Gras. “La nostra participació al projecte del vermut caràcter té l’objectiu de plasmar el paisatge de Ponent, definit amb l’estudi de l’Airy Gras, entenent com paisatge les aromes, els colors i les textures d’aquesta terra. Aquesta
feina ha tingut el handicap de no emprar ingredients botànics forans com són les espècies.


Però això ha sigut un repte molt interessant, concretat en trobar la forma d’incorporar la textura i l’amargor de les olives arbequines, les diferents artemísies de la zona, la dolçor de fruits silvestres com les cireres de pastor i els gavarrons, i el perfil floral i especiat mitjançant flors, herbes i arrels que donen el color i el caràcter a les terres de Ponent.”
En tercer lloc, Andreu Culleré, cap de producció de Tres Cadires i artesà del vermut Caràcter, explicava com havien donat forma al projecte. “Des del setembre passat, quan es va concretar el projecte i l’equip, que vam estar fent proves de la recepta i diversos tastos amb gent afí per anar-la perfilant. Fins al mes de gener, que ja la vam donar per enllestida.


Llavors va començar el gran repte de trobar totes les matèries primeres certificades en ecològic. Algunes plantes, impossibles de trobar, ens van impulsar a inscriure’ns al CCPAE com a recol·lectors silvestres, aprofitant camps certificats de persones properes. Finalment vam poder doncs macerar tot plegat al nostre obrador, amb vi de la cooperativa l’Olivera, i fortificar-ho i edulcorar-ho posterioment. La producció final de l’edició 2021 ha sigut de 1.800 ampolles, i 600 més que sortiran a la tardor com a Caràcter Reserva, després d’uns mesos envellint en bóta.


Finalment, per tancar els discursos abans de passar al tast, Quim Pérez va tornar a agafar el torn de paraula per explicar la campanya de comunicació del vermut, que es concreta en una gira de presentació al més pur estil banda de rock, que els durà a vint-i-una localitats de tot el país en quatre setmanes escasses. Volen mostrar així que són una cooperativa arrelada a Ponent però també implicada arreu del territori, i apropar aquest vermut tan especial a tothom que vulgui tastar-lo. Tota la informació i reserva d’ampolles i
entrades a www.vermutcaracter.cat.


El “Caràcter” de Ponent és per tant el seu paisatge, les seves plantes, la seva vinya.. però també la seva gent i la passió pel tros, els cargols i, a partir d’ara, també el vermut.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats