[:ca]Mateu Blanch pren el timó del Caravista com a “xef empresari”[:es]Mateu Blanch coge el timón del Caravista como “chef empresario”[:]

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

180913MateuBlanch

[:ca]El reconegut cuiner lleidatà obre un restaurant peixateria a l’avinguda Balmes

Els mèrits culinaris d’en Mateu Blanch són molts i estan contrastats. Aquest xef ha estat guanyador del Premi Joves Cuiners Àngel Moncusí en dues ocasions (1999 i 2008); va ser cap de cuina dels restaurants Malena i La Boscana, amb Xixo Castaño i Joel Castanyé, respectivament, com a xefs, quan aquests van guanyar l’Estrella Michelin.

Ara, amb el Caravista, en Mateu es fa empresari i orienta tota la seva creativitat en el pilotatge del timó d’aquest vaixell peixateria i restaurant a l’avinguda de Balmes.“Durant un viatge a Porto i Galícia amb el meu cunyat, Pablo Ferreiro i la família, va sorgir la idea de muntar junts un restaurant de peix i marisc on la frescor del producte fos la protagonista”, explica el xef empresari. “Podem oferir un gran producte a un preu molt competitiu, i penso que la simbiosi que genera la peixateria amb el restaurant és fonamental”, puntualitza Mateu.

Des que ha obert el Caravista, Blanch ha descobert què significa fer-se pescater. “A partir de les onze, quan acabo el servei de la nit, començo a rebre les ofertes de peix de diferents proveïdors que des de Mercabarna s’abasteixen del peix del dia de diferents ports. Abans d’anar a dormir, deixo la comanda del peix feta. A les vuit del matí m’arriba perquè les peixateres del Caravista muntin el taulell amb el peix i marisc de la casa i altres recomanacions del dia”, detalla el xef. “El que sí que hem notat aquestes primeres setmanes és la bona acceptació que té, a part del restaurant, la peixateria el diumenge al matí, ja que és l’única que obre aquest dia de la setmana”, puntualitza.

Morro de bacallà amb samfaina de fruites i verdures; Rap gallec amb ametlles i merlot; Escórpora del Mediterrani amb ruca i tomàquet; Salmó amb salsa gorgonzola; o Ventresca de tonyina vermella, són alguns dels plats més elaborats que trobarem al Caravista. Una oferta de cuina que també compta amb opcions carnívores de proximitat com la mitjana de vedella madurada; Filet de vedella marca Q; o Espatlla de cabrit a baixa temperatura.

Però, els protagonistes al Caravista són els peixos del taulell com Lluç, Orada, Bruixa, Rèmol, Llenguado o Llobarro; plats que, segons explica Mateu, “se serveixen amb la guarnició del dia que pot ser pebrots del Padró, patates panaderes o samfaina de fruites i verdures”.

Entre els entrants freds: Ostres i Cloïsses al natural; Punxents amb salsa rosa i romesco; Carpaccio de gambes i algues; l’Amanida “xatonada”, o l’original associació d’Anxoves, mató, cireres i pa de vidre.

Com a entrants calents: Gambes vermelles “al ajillo”, Calamar “andaluza”, Pop “a feira con cachelos”, Musclos, Navalles, Escopinyes, Cloïsses a la marinera, Zamburriñas, Gambes de Palamós a la sal, Cocotxes de bacallà, Escamarlans del mediterrani, Llamàntol a la planxa, “Pescadito frito” de llotja, Llagostins cruixents, Croquetes de calamar “en su tinta”, Sèpia a la planxa… tot un mar de possibilitats.

En aquesta travessia, la tripulació d’en Mateu Blanch compta, a més de les dues peixateres, amb altres dues persones treballant a la cuina i tres més a la sala; “un equip al qual he format i intento motivar cada dia perquè traslladin l’experiència Caravista a tots els comensals”, diu Mateu. Caravista està obert matí, migdia i nit de dimarts a diumenge migdia.

Ambaixador de la paella i la cuina de l’oli a Sud-àfrica

Mateu Blanch viatjarà, entre el 27 de setembre i el 5 d’octubre, a Johannesburg convidat per l’Ambaixada Espanyola a Sud-àfrica en el marc de la celebració d’un festival de cuina espanyola.

El lleidatà impartirà diferents sessions de cuina creativa amb l’oli d’oliva com a protagonista, a les escoles Healthyfood Studio i Prue Leith de la capital sud-africana.

Així mateix, en Mateu també farà de jurat en un concurs de paelles. Precisament, la paella serà un dels plats protagonistes de les demostracions de Blanch amb la presentació d’uns originals “llagostins paella”.

Blanch ha fet ponències i classes de cuina creativa per diferents països del món, especialment al voltant de la cuina amb impressores 3D, i per primera vegada anirà a l’Àfrica.


[:es]El reconocido cocinero leridano abre un restaurante pescadería en la avenida Balmes

Los méritos culinarios de Mateu Blanch son muchos y están contrastados. Este chef ha ganado el Premio Jóvenes Cocineros Àngel Moncusí en dos ocasiones (1999 y 2008); fue jefe de cocina de los restaurantes Malena y La Boscana; con Xixo Castaño y Joel Castanyé, respectivamente, como chefs, cuando éstos ganaron la Estrella Michelin.

Ahora, con el Caravista, Mateu se hace empresario y orienta toda su creatividad en el pilotaje del timón de este barco pescadería y restaurante en la avenida de Balmes.”Durante un viaje a Oporto y Galicia con mi cuñado, Pablo Ferreiro y la familia, surgió la idea de montar juntos un restaurante de pescado y marisco donde la frescura del producto fuera la protagonista”, explica el chef empresario. “Podemos ofrecer un gran producto a un precio muy competitivo, y pienso que la simbiosis que genera la pescadería con el restaurante es fundamental”, puntualiza Mateu.

Desde que ha abierto el Caravista, Blanch ha descubierto qué significa hacerse pescadero.”A partir de las once, cuando acabo el servicio de la noche, comienzo a recibir las ofertas de pescado de diferentes proveedores que desde Mercabarna abastecen el pescado del día de diferentes puertos. Antes de ir a dormir, dejo el pedido del pescado hecho. A las ocho de la mañana me llega para que las pescaderas del Caravista monten el mostrador con el pescado y marisco de la casa y otras recomendaciones del día”, detalla el chef. “Lo que sí hemos notado estas primeras semanas es la buena aceptación que tiene, aparte del restaurante, la pescadería el domingo por la mañana, ya que es la única que abre este día de la semana”, puntualiza.

Morro de bacalao con pisto de frutas y verduras; Rape gallego con almendras y Merlot; Escórpora del Mediterráneo con rúcula y tomate; Salmón con salsa gorgonzola; o Ventresca de atún rojo, son algunos de los platos más elaborados que encontraremos en caravista. Una oferta de cocina que también cuenta con opciones carnívoras de proximidad como la media de ternera madurada; Filete de ternera marca Q; o Paletilla de cabrito a baja temperatura.

Pero, los protagonistas al caravista son los peces del mostrador como Merluza, Dorada, Bruja, Rodaballo, Lenguado o Lubina; platos que, según explica Mateu, “se sirven con la guarnición del día que puede ser pimientos del Padrón, patatas panaderas o pisto de frutas y verduras”.

Entre los entrantes fríos: Ostras y Almejas al natural; Punzantes con salsa rosa y romesco; Carpaccio de gambas y algas; la Ensalada “xatonada”, o la original asociación de Anchoas, requesón, cerezas y pan de cristal.

Como entrantes calientes: Gambas rojas “al ajillo”, Calamar “andaluza”, Pop “a feira con cachelos”, Mejillones, Navajas, Berberechos, Almejas a la marinera, Zamburriñas, Gambas de Palamós a la sal, Cocochas de bacalao, Cigalas del mediterráneo, Bogavante a la plancha, “Pescadito frito” de lonja, Langostinos crujientes, Croquetas de calamar “en su tinta”, Sepia a la plancha … todo un mar de posibilidades.

En esta travesía, la tripulación de Mateu Blanch cuenta, además de las dos pescateras, con otras dos personas trabajando en la cocina y tres más en la sala; “Un equipo al que he formado e intento motivar cada día para que trasladen la experiencia Caravista a todos los comensales”, dice Mateu. Caravista está abierto mañana, mediodía y noche de martes a domingo mediodía.

Embajador de la paella y la cocina del aceite en Sudáfrica

Mateu Blanch viajará, entre el 27 de septiembre y el 5 de octubre, a Johannesburgo invitado por la Embajada Española en Sudáfrica en el marco de la celebración de un festival de cocina española.

El leridano impartirá diferentes sesiones de cocina creativa con el aceite de oliva como protagonista, en las escuelas Healthyfood Studio y Prue Leith de la capital sudafricana.

Asimismo, Mateu también hará de jurado en un concurso de paellas. Precisamente, la paella será uno de los platos protagonistas de las demostraciones de Blanch con la presentación de unos originales “langostinos paella”.

Blanch ha hecho ponencias y clases de cocina creativa por diferentes países del mundo, especialmente alrededor de la cocina con impresoras 3D, y por primera vez irá a África.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats