Marta Cortizas, Millor Sommelier de Catalunya 2024

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

image1

Anna Casabona i Christian Betoret, segona i tercer classificat, respectivament

Marta Cortizas del restaurant El Celler de Can Roca de Girona, va ser proclamada ahir nit com a Millor Sommelier de Catalunya 2024 després de tot un dia de concurs a la Universitat de Cervera. Mentre que Anna Casabona, delegada comercial de Juvé & Camps de Sant Sadurní d’Anoia; i Christian Betoret de Mas de la Sala de Sallent, seràn segona i tercer calssificats, respectivament. L’Associació Catalana de sommeleirs, farà públic aquest resultat durant el Sopar de Gala de la Nit del Sommelier que avui acull el restaurant Els Comdals de Vergós. L’ACS compta amb la col·laboració en aquesta edició de l’Ajuntament de Cervera, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Denominació d’Origen Costers del Segre i l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, entre altres.

Durant la vetllada també es van presentar i entregar els Premis que cada any s’escullen per votació dels socis i sòcies de l’entitat. Els guanyadors d’enguany d’aquests guardons són: Premi trajectòria, Tomà Cusiné; Millor comunicadora, Amaya Cervera; Millor Iniciativa en el món del vi, Fundació El Llindar; Millor oferta enoturística, Celler Más Llunes; i Millor sala, Restaurant Divinum de Girona; mentre que el Mag Lari ha estat nomenat, Soci d’Honor de l’ACS.

Marta Cortizas, sommelier del restaurant El Celler de Can Roca de Girona. Cortizas és sommelier titulada per l’Instituto Galego do Vino, i Diploma WSET nivell 3 per la Wset School London. Així com va cursar estudis de Gestió i Organització de Serveis de Restauració al CETT de la Universitat de Barcelona.

Anna Casabona, sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, també es WSET 4 per la Wset London School. Actualment, sommelier i delegada comercial a Juvé Camps. Amb més de vint anys d’experiència al capdavant del càtering i botiga de vins El Rebost i 7 anys al celler de Capçanes. Finalista del Concurs Millor Sommelier de Catalunya l’any 2023, 2022, 2019 i 3a finalista al 2018; i 10 de les millors sommeliers del Concurs Mejor Sumiller de España, en diverses edicions.

Christian Betoret, Sommelier diplomat per l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa i en Direcció en Restauració a EADA Business School de Barcelona. Ara, responsable d’esdeveniments i sommelier al Mas de la Sala de Sallent.

La competició, ha comptat amb la participació de: Paula Cuenda (restaurant Vraba de Barcelona), Toni Trullols (amb experiència en diferents restaurants), Enric Santisteban (Vinseum de Vilafranca del Penedés), Marta Cortizas (restaurant El Celler de Can Roca de Girona), Gregori Albareda (vinoteca Vinicia de Lleida), Cyril Vermeulen (estaurant El Celler de Can Roca de Girona), Alain Salamano (en preparació d’obertura d’un nou projecte), Chus Brion (formadora i comercial  a Barcelona), Marc Niubó (cava Miquel Pons i Font de Vi de la Granada del Penedès), Laia Vico (Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú), Christian Betoret (restaurant Mas de la Sala  de Sallent), i Anna Casabona (Juvé & Camps).

Durant el matí, tots els aspirants s’han enfrontat a un examen teòrica de 60 preguntes; comentar per escrit un tast a cegues de dos vins, un dels dos en llegua estrangera; i una altra prova de caràcter comercial. Només tres participants han passat a la final de la tarda on les proves han estat de caràcter pràctic i la seva resolució o defensa es farà de manera oral davant un jurat professional. Una prova de servei; la decantació d’una ampolla de vi; el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d’una carta de vins errònia; o la presa de comanda i maridatge d’un servei figurat; han estat alguns dels reptes que els finalistes han hagut de superar. Tot això, en una final carregada d’emoció i pressió, davant el jurat i el públic que s’ha congregat al Paranimf de la Universitat de Cervera a partir de les 15 hores.

El Jurat Professional ha estat format per: Anna Vicens, presidenta de l’ACS; Josep Pelegrín, docent i Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015; i Millor Sommelier d’Espanya 2016 ; Sandra Barrachina, sommelier i propietària del restaurant la Cabana d’en Geli; Ferran Vila, Millor Sommelier de Catalunya 2018 i Millor Sommelier d’Espanya 2022; Ester Rocaginé, sommelier de l’empresa d’experiències Cal Agneta de Cervera; Carles Aymerich, Millor Sommelier d’Espanya 2009 i Semifinalista al Millor Sommelier del Món l’any 2010; i Juan José Ceresuela, sommelier del restaurant Nobadis de Cervera.

Sopar i Nit del Sommelier

Al vespre, el restaurant Els Comdals acollirà la Nit del Sommelier amb una mostra i degustació de vins amb 22 cellers de la DO Costers del Segre i un Sopar de Maridatge amb productes quilòmetre zero i elaborat a divuit mans per nou xefs lleidatans. Els restauradors participants seran Jesús Gimena (L’Espurna de Lleida), Sergi Ortiz (Antic Forn de Cervera), Francesc Molins (Cal Xirricló de Balaguer), Ignasi Bustamante i Adrián Zahino (El Celler Montsonís), Àngel Segura (Els Comdals de Cervera), Albert Marimón (La Cava de Tàrrega), Sergi Aritzeta (El Truc de Agramunt ), Gonzalo Ferreruela (Ferreruela, Lleida), Juanjo Ceresuela (Nobadis de Cervera).

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats