María Mendoza Rafales: ‘de vegades, no es valora prou el treball que hi ha darrere de cada ampolla’

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

230323-MariaMendoza

María Mendoza Rafales, enòloga del celler Costers del Sió de Balaguer (DO Costers del Segre, subzona Artesa de Segre), va protagonitzar el dijous, dia 23 de març, la quarta sessió de “d’vines. Maridatges amb enòlogues i vinyerones de Lleida”, al restaurant L’Espurna. En el marc d’aquest cicle que destaca el talent femení del sector, Mendoza insisteix en el fet que li agrada que se la valori com a persona i pel seu treball, independentment de ser dona. Però lamenta que “de vegades, no es valora prou tot el treball que hi ha darrere de cada ampolla i cada pagès o pagesa que treballa la terra que el fa possible aquest vi”.


Per la María “el vi no és només treball, el vi és una forma de vida”. I, des del punt de vista personal, se sent afortunada de poder treballar en allò que l’apassiona. Una feina que li dona molta satisfacció en tenir cura de la terra i fer que els seus fruits donin valor al territori.

Porcioles, Mendoza, Gimena i Rossouw amb els vins del maridatge


Mendoza, graduada en enologia i màster en gestió i innovació de la indústria alimentària, és la directora tècnica del celler Costers del Sió de Balaguer. Més enllà de l’elaboració del vi, María també és una avançada tastadora amb la certificació WSET nivell 3. Inicia la seva carrera professional amb unes primeres veremes a França i Nova Zelanda. Després de quatre anys exercint d’enòloga a la Terra Alta; el 2018 aterra al celler de la Noguera per fer-se càrrec de l’elaboració dels seus vins.


L’enòloga presentà durant la vetllada cinc vins de la gamma Siós representatius de les varietats més singulars del celler com són els raïms syrah, garnatxa negra o blanca, chardonnay o viognier. Així, el xef Jesús Gimena va obrir el sopar amb els aperitius ‘Orelleta especiada i Croquetes de mar i muntanya’; que la María casà amb el Siós Nature 2022, un monovarietal de syrah denominat natural o de mínima intervenció perquè no té sulfits afigits.

Les ‘Croquetes de mar i muntanya’ van cassar amb el Siós Nature 2022


El vi jove i fresc Petit Siós Blanc 2022, cupatge de viognier, chardonnay i moscatell de gra petit; acompanyà el ‘Gaspatxo amb maduixes’. Mentre que amb el ‘Corball amb faves a la menta i botifarra negra’; es va servir el Pla del Lladoner 2021. Un vi de garnatxa blanca i chardonnay, amb sis mesos de bota i una textura important fruit del treball amb les seves mares fines.

El Petit Siós Blanc 2022 acompanyà el ‘Gaspatxo amb maduixes’
‘Corball amb faves a la menta i botifarra negra’ es va servir amb el Pla del Lladoner 2021


El ‘Melós de porc amb peres al vi’ va estar maridat pel Cau del Gat 2020. Un vi negre que ha anat modificant el seu cupatge i en l’actualitat està conformat per garnatxa negra, en major part, i diferents percentatges d’ull de llebre i syrah. 

‘Melós de porc amb peres al vi’ va estar maridat amb el Cau del Gat 2020


La ‘Xocolata amb taronja, pa, oli i sal’ posà fi al sopar amb el vi estendard del celler, l’Alto Siós 2020; un vi estructurat i complex elaborat amb syrah, ull de llebre i garnatxa.

‘Xocolata amb taronja, pa, oli i sal’ posà fi al sopar amb l’Alto Siós 2020

D’vines es una campanya organitzada per Como Pomona i compta amb la col·laboració de l’INCAVI, DO Costers del Segre, l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida, i Turisme de Lleida de l’Ajuntament de Lleida.

María Mendoza
El xef Jesús Gimena

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats