[:ca]El xef Mateu Blanch promociona la cuina de Lleida al Parador del Roser[:es]El chef Mateu Blanch promociona la cocina de Lleida en el Parador del Roser[:]

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

MateuBlanchCanelobres

[:ca]En Mateu Blanch va iniciar la seva carrera a l’hostaleria després d’haver fet un curs de cuiner amb el Xixo Castaño i incorporar-se a l’equip del Malena, “quan estava a la Bordeta i encara no havia aconseguit l’estrella”, segons explica. Ara, com a xef del nou Parador del Roser de Lleida, dirigeix la cuina del restaurant L’Aplec d’aquest singular hotel del carrer Cavallers, al centre històric.

Donar servei d’esmorzar, dinar, sopar i celebracions vàries, els 365 dies de l’any, és tot un repte i, encara més, si no es renuncia a fer gastronomia del territori. Així, “a la carta del restaurant L’Aplec, trobem producte local i receptari tradicional, tot i que també s’inclouen plats de peix i altres productes, donant prioritat a la temporada”, explica en Mateu.

Pel que fa a la cuina de Lleida, en Mateu diu que “fem un menú lleidatà per als comensals que vulguin descobrir Lleida al plat. Però, a la carta i als esmorzars, també intentem introduir els embotits i formatges del territori”. Així, la llonganissa a la brasa i la samfaina són dues de les elaboracions locals fixes al bufet d’esmorzar de l’hotel.

Productes com el Préssec de Pinyana i la Truita de riu d’Alfarràs, la Llonganissa de Vallfogona, la Pera de Lleida o els caragols, fan de guia en el recorregut gastronòmic de la carta del restaurant. “En el cas dels caragols, volem incorporar a la carta els Caragols amb catxipanda que, amb els que fem a la gormanda i l’arròs de verdures locals amb caragols estil casolà de tros, serà una oferta caragolera molt completa”, puntualitza Mateu. Els menús temàtics de temporada i els tocs de brasa, al Josper, de molts dels plats, també traslladen els sabors locals a la taula.

Entre els plats del Menú Tradicional de Lleida (per 40 euros amb aigua, vi i cafè inclòs) que els visitants troben al Parador del Roser, i després dels embotits artesans de Vallfogona de Balaguer i el Paisatge de formatges de Lleida; destaca l’Amanida de Panadó amb espinacs i panses, una reinterpretació de la tradicional elaboració de Quaresma, ara als forns de la ciutat durant tot l’any, i que el Mateu fa “amb brots d’espinacs, fruita de temporada, pinyons, panses, cruixent de pa i vinagre de Merlot”. Les croquetes de pernil; l’Arròs a l’estil “cassola de tros”, amb carn i verdures; i la Graellada de llonganissa i llom de vedella amb escalivada i patata, completen un menú que es tanca amb Peres de Lleida amb vi DO Costers del Segre.

La carta del restaurant del Parador –amb vuit entrants, una desena de plats principals, suggeriments del xef i vuit postres– també contempla la possibilitat de configurar un menú propi amb un entrant, un plat principal i unes postres, per 32 euros, sense begudes ni cafè. Entre els primers, crida l’atenció la Crema de carabassa amb moniato i sardina; la Graellada de verdures; o els mencionats caragols i amanida de panadó.

Entre els plats principals, a més dels citats, destaquen el Caneló de pollastre rostit amb foie i ceps; el Premsat d’espatlla de xai al forn, amb puré de patata; i la Truita de riu d’Alfarràs, amb papada de porc i un escabetx suau, amb ametlles i bolets.

Oblees de mel amb mató i nous; Crema catalana amb carquinyolis; Interpretació de la Pera de Lleida (de Josep Ramon Cases) o Pastís Sacher a la lleidatana amb préssec d’Alfarràs, són algunes de les postres.

Cap de cuina de La Boscana i del Malena, quan guanyaren l’estrella

Mentre va treballar al Malena, com a cap de cuina i sota la direcció del xef Xixo Castaño, Mateu va gaudir d’una estada professional de sis mesos al Celler de Can Roca de Girona. En tornar al Malena, el restaurant lleidatà va obtenir l’estrella Michelin. Després va ser segon de cuina del Carballeira, amb Juan Aparicio com a cap de cuina.

Posteriorment, al Càssia, en Mateu va començar com a segon del Joan Burgués per a, posteriorment, ser el xef del restaurant. Tot seguit va exercir com a xef corporatiu i assessor gastronòmic de diferents empreses com la fabricant d’equipaments de cuina Distform.

Entre les moltes “aventures professionals” que ha protagonitzat Blanch, destaca ser un dels cuiners pioners en treballar aliments amb impressores 3D.
Als darrers anys, en Mateu ha estat de cap de cuina de La Boscana amb el xef Joel Castanyé, coincidint amb l’obtenció de l’estrella Michelin.

També ha estat l’únic cuiner campió de dues edicions del premi Joves Cuiners Àngel Moncusí, en guanyar el concurs especial que va convocar els guanyadors de les primeres 19 edicions, amb motiu del 20 aniversari de la prova culinària celebrat d’octubre de 2018.

[:es]Mateu Blanch inició su carrera en la hostelería después de haber hecho un curso de cocinero con Xixo Castaño e incorporarse al equipo del Malena, “cuando estaba en la Bordeta y aún no había conseguido la estrella”, según explica. Ahora, como chef del nuevo Parador del Roser de Lleida, dirige la cocina del restaurante El Aplec de este singular hotel de la calle Caballeros, en el centro histórico.

Dar servicio de desayuno, almuerzo, cena y celebraciones varias, los 365 días del año, es todo un reto y, aún más, si no se renuncia a hacer gastronomía del territorio. Así, “en la carta del restaurante El Aplec, encontramos producto local y recetario tradicional, aunque también se incluyen platos de pescado y otros productos, dando prioridad a la temporada”, explica Mateu.

En cuanto a la cocina de Lleida, Mateu dice que “hacemos un menú leridano para los comensales que quieran descubrir Lleida en el plato. Pero, en la carta y los desayunos, también intentamos introducir los embutidos y quesos del territorio”. Así, el salchichón a la brasa y el pisto son dos de las elaboraciones locales fijas al desayuno del hotel.

Productos como el Melocotón de Pinyana y la Trucha de Alfarràs, el Salchichón de Vallfogona, la Pera de Lleida o los caracoles, hacen de guía en el recorrido gastronómico de la carta del restaurante. “En el caso de los caracoles, queremos incorporar en la carta los Caracoles con catxipanda que, con los que hacemos a la gormanda y el arroz de verduras locales con caracoles estilo cazuela de tros, será una oferta caracolera muy completa”, puntualiza Mateu. Los menús temáticos de temporada y los toques de brasa, al Josper, de muchos de los platos, también trasladan los sabores locales a la mesa.

Entre los platos del Menú Tradicional de Lleida (por 40 euros con agua, vino y café incluido) que los visitantes encuentran en el Parador del Roser, y después de los embutidos artesanos de Vallfogona de Balaguer y el Paisaje de quesos de Lleida; destaca la Ensalada de panadería con espinacas y pasas, una reinterpretación de la tradicional elaboración de Cuaresma, ahora en los hornos de la ciudad durante todo el año, y que Mateu hace “con brotes de espinacas, fruta de temporada, piñones, pasas, crujiente de pan y vinagre de Merlot”. Las croquetas de jamón; el Arroz al estilo “cazuela de tros”, con carne y verduras; y la Parrillada de salchichón y lomo de ternera con escalibada y patata, completan un menú que se cierra con Peras de Lleida con vino DO Costers del Segre.

La carta del restaurante del Parador -con ocho entrantes, una decena de platos principales, sugerencias del chef y ocho postres- también contempla la posibilidad de configurar un menú propio con un entrante, un plato principal y un postre, por 32 euros, sin bebidas ni café. Entre los primeros, llama la atención la Crema de calabaza con boniato y sardina; la Parrillada de verduras; o los mencionados caracoles y ensalada de Panadería.

Entre los platos principales, además de los citados, destacan el Canelón de pollo asado con foie y setas; el Prensado de paletilla de cordero al horno, con puré de patata; y la Trucha de Alfarràs, con papada de cerdo y un escabeche suave, con almendras y setas.

Obleas de miel con requesón y nueces; Crema catalana con carquiñolis; Interpretación de la Pera de Lleida (José Ramón Casas) o Tarta Sacher a la leridana con melocotón de Alfarràs, son algunas de los postres.

Jefe de cocina de La Boscana y del Malena, cuando ganaron la estrella

Mientras trabajó en el Malena, como jefe de cocina y bajo la dirección del chef Xixo Castaño, Mateu disfrutó de una estancia profesional de seis meses en el Celler de Can Roca de Girona. Al volver al Malena, el restaurante leridano obtuvo la estrella Michelin. Después fue segundo de cocina del Carballeira, con Juan Aparicio como jefe de cocina.

Posteriormente, en Casia, Mateo comenzó como segundo de Joan Burgués para, posteriormente, ser el chef del restaurante. A continuación ejerció como chef corporativo y asesor gastronómico de diferentes empresas como la fabricante de equipamientos de cocina Distform.

Entre las muchas “aventuras profesionales” que ha protagonizado Blanch, destaca ser uno de los cocineros pioneros en trabajar alimentos con impresoras 3D.
En los últimos años, Mateu ha sido jefe de cocina de La Boscana con el chef Joel Castanyé, coincidiendo con la obtención de la estrella Michelin.

También ha sido el único cocinero campeón de dos ediciones del premio Jóvenes Cocineros Àngel Moncusí, al ganar el concurso especial que convocó a los ganadores de las primeras 19 ediciones, con motivo del 20 aniversario de la prueba culinaria celebrada a l’octubre de 2017.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats