Castell del Remei crea una fundació per a protegir el seu patrimoni i entorn

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

IMG_0248

Castell del Remei va constituir el passat 9 de febrer una fundació que porta el seu nom amb l’objectiu de preservar, mantenir i fomentar el patrimoni natural, històric, artístic, cultural i vitivinícola de l’emblemàtica finca situada en la plana de Lleida. El celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança és conscient del paper d’aquest enclavament des del punt de vista natural i de la seva importància cabdal en la història del territori i la necessitat de prendre accions per a protegir la finca, els orígens de la qual acumulen dos mil·lennis d’antiguitat.

Per aquest motiu, la nova entitat s’ha marcat l’objectiu de protegir la propietat de Penelles, que es compon d’una casa-palau, el celler centenari, el santuari dedicat a la Mare de Déu de Remei, el restaurant de cuina de la terra, edificacions de l’antiga colònia agrícola -molí, tallers, bàscula…- en un entorn natural d’arbredes i llacs on la biodiversitat és una prioritat.

La propietat va portar el nom de Choris en l’època romana i s’ha anomenat Cortis o Torre de Cortesa durant la Reconquesta. En l’Edat mitjana es va conèixer com a Torre de n’Eral o Del Bisbe i, finalment, Torre del Remei. Va ser propietat del Comtat d’Urgell del Bisbat de Solsona i fins als anys 80 del segle XX va estar en mans de la família burgesa catalana dels Girona. Remei va tenir un paper rellevant en la construcció i el desenvolupament del Canal d’Urgell i en el segle XIX va ser la major hisenda agrícola de regadiu de Catalunya. Llavors comptava ja amb avanços tècnics creats durant la Revolució Industrial que encara es conserven en la propietat: molí, destil·leria, boteria per a barriques de vi i ferreria. Hi ha escrits històrics que, fins i tot, parlen de Castell del Remei com a refugi de bandolers i bruixes.

La finca es troba envoltada de vinyes, arbredes i llacs i en els seus dominis campen paons i ocells de corral de Castell del Remei, a més d’ocells aquàtics, cigonyes que nien en la propietat, òlibes, xoriguers i ratpenats, importants insectívors essencials per a la vinya. En les seves proximitats es troba també el llac de La Plana, enclavament idoni per als amants de l’ornitologia. Els pelegrins que emprenguin en anomenat Camí Català cap a Santiago de Compostel·la passaran per aquí en la seva quarta etapa, la que uneix Tàrrega amb Linyola.

Una fundació per a protegir tot l’entorn

Les àrees temàtiques a les quals dedicarà la seva tasca la Fundació Castell del Remei són la biodiversitat, la cultura, la història, l’esport, el patrimoni i el turisme. I els àmbits d’actuació per a desenvolupar les activitats relacionades amb aquests temes són el debat, la divulgació, la documentació, l’oci i la solidaritat. La presidenta de la Fundació Castell de Remei és Mireia González Antó, que ha estat la directora de Comunicació del grup vitivinícola de Tomàs Cusiné durant dècades, i és també qui es farà càrrec de la gestió.

“Fundació Castell del Remei neix com a resposta a la responsabilitat i el privilegi de preservar, mantenir i fomentar el patrimoni natural, històric, artístic, cultural i vitivinícola d’aquesta finca emblemàtica. Volem ser dignes hereus d’aquest llegat com ho han estat els nostres antecessors, els diferents propietaris que han deixat la seva petjada en aquesta finca cabdal. I també, des de ja fa temps, tenim cura de tot l’altre tipus de patrimoni heretat, que inclou la vinculació emocional de la gent envers el Castell del Remei i que defensem i defensarem a través de la Fundació perquè el Castell del Remei és molt important en les nostre vides, tant des del vessant personal com professional”, ha assenyalat la presidenta.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats