Antoni Llena porta el seu ‘Món’ a la Vinya dels Artistes

Comparteix:

Redacció

Redacció

210909_MasBlanciJove_AntoniLlena_ComoPomona_RafaGimena_1

Mas Blanc i Jové ja ha obert la venda d’entrades per la inauguració del diumenge 19 de setembre que inclou una celebració amb berenar sopar i els vins de la casa

“Món” és una obra que evoca la idea que el món sempre està en construcció: destruint-se i construint-se constantment. En moviment, en catarsi

La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové, concebuda per Josep Guinovart i inaugurada l’any 2010, celebra aquest diumenge, dia 19 de setembre, l’Any 10 o la seva onzena edició amb la instal·lació de la obra ‘Món’ d’Antoni Llena. La primera edició dedicada a Guinovart va ser batejada com a Any 0. Actualment, compta amb 12 obres exposades de forma permanent enmig del pintoresc paisatge de La Pobla de Cérvoles i a partir d’aquest 19 de setembre comptarà amb una nova adquisició.

Llena (1942), pioner en l’art conceptual i povera a Espanya, defensa, des del começament de la seva carrera, la idea que el món contemporani és un món fràgil on les grans proclames –polítiques i estètiques- han deixat de tenir consistència. Anuncia que el mercat deixarà de ser intercanvi per esdevenir especulació i que la informació es convertirà en desinformació. Una perspectiva que segueix essent plenament vigent en el context actual.

De fet, la seva obra “Món” consisteix en una cinta d’alumini que conté un fragment escrit en català (traducció Jem Cabanes) d’un poema en alemany de Robert Walser: “D’entre el vagareix del món sorgeixen, del tot cofois, uns mons que son molt profunds,quefugen com vagabunds vers uns altres monsque, diuen, son d’allò més preciosos. S’ofereixen bo i corrent, se saginen bo i fugint, el viure els és un migrar-se, ara, a mi, no em preocupen, perquè així puc spirar al món que. És un simple món encara per demolir”.

L’escrit de Walser evoca la idea que el món sempre està en construcció: destruint-se i construint-se constantment. En moviment, en catarsi. Walser fou un dels autors suïsos més importants del segle XX, i la literatura del qual s’endinsava en la quotidianitat i en els petits detalls de la vida, amb una expressió formal innovadora que va influir a autors com Frank Kafka, Susan Sontag, John Maxwell Coetzee o Elfriede Jelinek.

Ja a finals del 2019 s’estava treballant amb l’artista per cercar l’indret de la vinya on es pugués instal·lar aquesta peça. L’Antoni Llena cercava un lloc que el cridés. Aquest espai fou la part de darrera de la Cabana del Guino, una petita cabana de volta de finals del segle XIX i que en Llena va rebatejar com La Barraqueta. Un lloc salvatge, com un pessebre, per poder parar-se, veure el cel i llegir. El seu espai, dins de l’espai de La Vinya dels Artistes.

En aquest indret l’obra de Llena s’arrapa com un cep a les parets velles de la ruïna. Un poema ocult, com allò viscut durant la infància, que no mor mai i sempre t’ho tornes a trobar i et permet reviure emocions amagades entre les pedres de la memòria.

Antoni Llena ha estat professor de literatura artística a la Universitat de Girona i ha dirigit tallers d’art per a la School of Visual Arts de Nova York i també a l’escola Eina de Barcelona. Ha comissariat l’exposició “Tàpies vist per Llena. L’ansietat de les influències” per a la Fundació Tàpies (1991). També col·labora habitualment a la premsa escrita i és autor dels llibres La gana de l’artista (1999) i Per l’ull de l’art (2008), així com d’escultures públiques com David i Goliat (Barcelona, 1992) i Homenatge als castellers (Barcelona, 2011), entre d’altres.

La inauguració que es celebrarà el proper 19 de setembre comptarà amb uns 350 assistents que també podran visitar altres escultures que es troben a La Vinya dels Artistes, així com l’impressionant obra de 60m. “Entre el Cel i la Terra” que el pintor Gregorio Iglesias va crear durant dos mesos enmig de La Vinya dels Artistes i que actualment recobreix les quatre parets de la sala de bótes del celler.

La festa totalment a l’aire lliure comptarà amb l’espectacle del Col·lectiu Free’t “Cuirasses i Nius” i un berenar-sopar maridat amb vins del celler i música de Bach.

Les entrades, molt limitades, es van posar a disposició del públic a 35 euros i també es pot participar als concursos d’Instagram i de Facebook del celler Mas Blanch i Jové per aconseguir algunes de les invitacions que es sortegen.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats