Les I Jornades Gastronòmiques “De la Terra al Plat” tindran lloc de l’1 al 27 de novembre” amb la participació de vint restauradors de Lleida i Alcoletge, deu productors de les Terres de Lleida, i l’organització i patrocino del grup Gleva States que compta amb els vins R. Raventós Negre i R. Raventós Lo Blanc, tots dos DO Costers del Segre. L’objectiu dels organitzadors és promoure una iniciativa gastronòmica atractiva per als clients de Lleida i per als visitants de la ciutat i posar en valor els productes de proximitat del territori.

Les Jornades, herederes de la mostra gastronòmica que organitzava al novembre el grup de cuiners i restauradors Food and Fun amb el patrocini del grup bodeguer, retoma l’activitat “amb el triple objectiu de promocionar i consolidar el prestigi de la gastronomia lleidatana de la mà d’una vintena de joves cuiners; promocionar els productes de proximitat (carn de conill, carn de vedella, formatges, mel, melmelades, oli d’oliva, safrà, verdura i fruita) i oferir una proposta singular en una època de l’any escassa en ofertes gastronòmiques d’aquest tipus”, expliquen els organitzadors.

La majoria d’elaboracions dels restauradors participants treballaran sobre plats tradicionals combinats amb tocs creatius de cuina d’autor, barrejant productes de la terra amb ingredients exòtics.

Gonzalo Ferreruela, del Restaurant Ferreruela que va acollir la presentació el dimecres, dia 30 d’octubre, va dir en representació dels establiments participants que la iniciativa “dona protagonisme als productes de la terra, que són els que ens permeten fer les nostres creacions” i que “és una bona manera de fer país”.

De la seva banda Ferran Alemany, propietari de Torrons i Mel Alemany, defensà en nom de tots els productors “la aliança entre aquests i els restaurants, la qual és molt positiva per a uns i altres”. Alemany ha asseverat que a la demarcació de Lleida “potser no som conscients del potencial que tenim, però està clar que hi ha grans productors, creatius i de qualitat”.

Amb l’objectiu de donar a conèixer les jornades, s’ha editat una revista promocional amb informació sobre els establiments participants, el plat amb l’ingredient escollit elaborat per cada restaurant i dades sobre els productors implicats.

Els assistents a la presentació van poder degustar algunes elaboracions dels productors participants en la iniciativa.

Els establiments inscrits a les Jornades són Bar Bodega Blasi, Caravista, Chef Moulé, Click Menú, El Celler de Lleida 3.0, Ferreruela, La Carbonera, La Casa del Vermut, La Cova D Vidre, La Gilda, La Huerta, L’Hortet, Lamagda Taverna, Nou Casa José, Pastisseria Celeste, Pinot Gastrothèque, Rona Behí, Sheyton, Urgell i Xalet Suís.

Els productors participants són Cafés Batalla, Cal Sargaire, Conill Com Cal, Formatges Camps, Fruita Blanch, Hort de Ca la Cistellera, La Lleteria Les Obagues Talma, Mon Ermitage, Safrà Garí i Torrons i Mel Alemany.