Si bé es cert que el receptari mossàrab ens ha deixat tot un compendi de plats elaborats amb mel, els restauradors del Montsec expliquen que ja els romans feien servir aquest producte com a conservant natural. Així el Consorci del Montsec ha apostat per la mel com a eix d’una campanya de promoció de l’oferta gastronòmica, a la qual s’hi han adherit vint-i-un establiments amb suggerents propostes.
Entre les receptes elaborades amb peix trobem arengades amb vinagreta de mel de romaní; llomet de bacallà a la mel caramelitzat amb ceba; carpaccio de salmó amb reducció de soja i mel; truita de riu amb escabetx de mel o tronc de bacallà amb mel.
Si optem per les carns, aquesta comarca natural ens ofereix “ossobuco” de pollastre de prat, pernil, filet de bou, carpaccio de peus de porc, rostit d’espatlla de xai, ànec amb cítrics o conill escabetxat; sempre acompanyats de mel. Per les postres, les escumes de mel més variades comparteixen receptari amb la crema catalana amb fruits i mel del Montsec, el pastís de mató, la pinya flamejada, les orelletes, la coca de nous, els panadons, els gelats i xarrups; tot amb la mel com a ingredient. Els comensals que vulguin gaudir d’aquestes exquisideses poden apropar-se al càmping Vall d’Àger (Àger), El Molí (Alòs de Balaguer), Jack’s (Artesa de Segre), Cal Morell (Balaguer), Masia Massanés (Baronia de Rialb), Cal Bastús (Biscarri), càmping Zodiac (Camarasa), Can Pere (Camarasa), Hotel Terradets (Cellers), Casa Mercè (Fontdepou), Can Quel (Fontllonga), La Solana (Foradada), La Rectoria (Guàrdia de Noguera), Celler de l’Arnau (Montsonís), Monestir de les Avellanes (Ós de Balaguer), Ponts (Ponts), càmping La Noguera (Sant Llorenç de Montgai), Casa Roca (Sant Martí de Barcedana), Can Fraret (Alòs de Balaguer), Cal Picarol (Fontllonga) i Casa Blasi (La Clua del Montsec).