Tast comentat dels vins del Pallars submergits al pantà

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

150514nEls cellers de la subzona del Pallars de la DO Costers del Segre destaquen per la seva iniciativa i participació activa en la promoció de la cultura del vi. El diumenge, 10 de maig, van organitzar un tast de vins que, una vegada elaborats, havien estat submergits durant set mesos al pantà de Sant Antoni.
Castell d’Encus amb l’escumós Taïka, Batlliu de Sort amb els Biu de Sort blanc i negre, el celler Xic’s Cal Borrech amb Les Escadolles –independent de la DO–, Vila Corona amb el Llabustes, Mas Garcia Murat amb els Unua i Muriac i Terrer de Pallars amb el Conca de Tremp, van ser els cellers participants en l’activitat. Convocat en el marc de la campanya “Al Teu Gust, Aliments del Pallars” de l’Ajuntament de Tremp, el tast es va celebrar al Centre Cultural La Lira i va comptar amb la presència del president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen, Xavier Farré; i del president de la Ruta del Vi de Lleida, Tomàs Cusiné. Per poder avaluar l’efecte de la immersió del vi en el llac cada vi es va tastar per duplicat alternant els que havien estat submergits amb els que s’havien guardat a celler.
Les conclusions de la trobada van ser que el vi submergit havia evolucionat menys que el del celler, amb una sensació de quedar-se en espera sense oxidació. En la major part dels casos era més fruitós i jove, amb més acidesa. Tot i això, es va considerar l’exercici com una prova amb més valor experimental i lúdic que científic.
L’escumós ancestral Taïka submergit que presentà Raül Bobet, destacà per l’aspecte trèmol respecte al clarificat, fruit de la manca de rima. L’acidesa d’aquest Sauvingnon Blanc amb Semillon també cridava l’atenció.
Joan Maria Rabasa va presentar els Biu de Sort 2013. El blanc, 85% Riesling i 15% Vilogner, es presentà molt aromàtic en nas i especialment àcid en boca. El negre, 100% Pinot Noir va destacar també per l’aroma intensa i frescor de gust.
Jordi Roca va presentar el vi Les Escadolles 2013. Una garnatxa amb molta fruita. Agradable. Per menjar i beure, sense moltes diferències entre el submergit i el que no.
El Cabernet Sauvignon Llabustes 2012 d’Enric Vila es va manifestar golós i amb una notable diferencia entre el procedent del pantà i el que es va quedar en celler. Com la pauta habitual, menys evolucionat el guardat en ampolla al llac.
Jordi Garcia Muret va comentar el jove Unua 2013 (Ull de llebre) i l’especiat Muriac 2011 (100% Syrah). Dos vins de tall clàssic per a la fresca de les vinyes del Pallars.
Núria Bigorra va aportar a aquest tast el Conca de Tremp 2013 amb 60% Merlot i 40% Cabernet Sauvignon. Un vi potent i molt fruitat sembla que evolucionarà bé en l’ampolla.
El Jeroen de Sau Vella va dirigir la degustació de les dues versions de Luscinta Canta 2009 embotellat el 2011. Es va presentar evolucionat, en general, sense grans diferències entre un i altre, els set mesos de pantà no van afectar molt la llarga vida d’aquest vi.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats