Rioja suma 15 nous “Viñedos Singulares” consolidant el seu projecte cap a la qualitat y la diversitat

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

ViedoUruuela-1

Una nova ordre del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) del Govern d’Espanya publicada recentment al BOE (APA/873/2023) reconeix 15 nous paratges vitícoles de la Denominació d’Origen Qualificada Rioja amb la distinció qualitativa de “Viñedo Singular ”.

Com a resultat d’aquesta cinquena ordre ministerial, Rioja compta ja amb 148 vinyes singulars de 90 titulars i una superfície total superior a 246 hectàrees. D’aquesta manera, són nou operadors més els que se sumen a la iniciativa, demostrant l’interès del sector a la iniciativa.

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Rioja treballa des del 2017 de la mà del Ministeri en el desenvolupament d’aquest projecte d’excel·lència, una iniciativa pionera al panorama vitivinícola espanyol que posa el focus en la singularitat dels diferents terroir que hi ha a Rioja , complementant la classificació per envelliment en un moment en què els vins d’assemblatge ostenten altes cotes d’excel·lència i de reconeixement.

Amb la nova normativa del 2017, la Denominació va fer el pas de fer conèixer l’especificitat d’alguns dels seus paratges de forma individualitzada, posant així a disposició dels operadors una valuosa eina de diferenciació de l’oferta. La figura de “Viñedo Singular” combina factors agronòmics amb aspectes qualitatius que garanteixen una excel·lent qualitat del producte final, a més de contribuir a posar en valor el terrer i reconèixer la seva diversitat, incrementant en definitiva el prestigi de la Denominació.

L’aprovació oficial dels primers expedients relatius a aquesta figura es va produir el 2019 i el MAPA ha realitzat des de llavors reconeixements anuals, consolidant així el projecte posat en marxa per la DOCA Rioja.

“Aquest darrer avenç, per cinquè any consecutiu, reconeixent 15 noves ‘Vinyes Singulars`, evidencia el dinamisme d’aquesta Denominació i el continu creixement de Rioja, en aquest cas, en matèria de diversitat i qualitat”, afirma Fernando Ezquerro, president del Consell Regulador de la DOQ Rioja. “La iniciativa posa de manifest el compromís de la Denominació de facilitar recursos de diferenciació als operadors per posar en valor l’origen específic del producte”, conclou Ezquerro.

Requisits qualitatius i garanties dels vins de “Viñedo Singular” La qualificació “Viñedo Singular” està directament vinculada amb el terrer. Es van definir com a vins procedents de vinyes amb una sèrie de característiques úniques i garanties qualitatives, com ara que tinguin més de 35 anys i que els seus rendiments no sobrepassin, de manera natural i en virtut del seu vigor naturalment limitat, els 5.000 kg. per hectàrea en el cas de varietats negres i 6.922 kg. per hectàrea en varietats blanques. Al seu torn, la seva transformació es limita a 65 litres per cada 100 kg. de raïm, el seu cultiu és respectuós amb el medi ambient i la verema, manual.

També cal remarcar que el vi elaborat a partir de “Viñedos Singulares” ha de passar un segon tast qualitatiu, és a dir, s’avalua dues vegades: el primer, acabat d’elaborar i el segon, just abans de la seva comercialització, moment en què cal ser considerat com a excel·lent per la majoria dels tastadors que ho valoren.

Les contraetiquetes que apareixen a les ampolles garanteixen la menció “Viñedo Singular” i permeten que els consumidors tinguin la certesa i garantia que totes les característiques descrites estan certificades pel Consell Regulador.

Consulta aquí la llista completa de “Vinyes Singulars” de la DOQ Rioja.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats