Raimat presenta el primer vi català monovarietal de godello

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

GodelloRaimat2

El celler Raimat (D.O. Costers del Segre, Lleida) presenta aquest dies el primer vi ecològic 100% godello de Catalunya. Es tracta d’un vi blanc estructurat, de gran intensitat, amb aromes de fruita madura (aranja i meló), barrejades amb notes de poma, pera, vegetals, i un fons floral i cítric. S’elabora amb raïm seleccionat procedent exclusivament de les vinyes ecològiques de Raimat a Lleida, on el celler va plantar ceps de godello l’any 2003. Segons Carles Escolar, enòleg de Raimat, “estem davant d’un vi molt versàtil, capaç de maridar amb un ventall molt ampli de diferents tipus de menjar. Per una banda, és un vi aromàticament fresc, i, a la vegada, amb certa estructura al paladar, obtinguda a partir d’una lleugera criança en barriques de 500L d’una part del vi que li aporta encara més complexitat i versatilitat.”

Durant aquests prop de 22 anys, en col·laboració amb l‘Incavi (Institut Català de la Vinya i el Vi) s’ha estudiat l’evolució dels vins de godello als sòls i clima de Raimat. Aquest treball va permetre inscriure la varietat a la DO Costers del Segre l’any 2014. A Catalunya, però, el cultiu de godello és una raresa. Raimat hi va apostar basant-se en les semblances entre la seva zona d’origen i la de Lleida: un clima extrem, amb un marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit, poca influència marítima, i sòls pobres. Els resultats de tots aquests anys de recerca han confirmat l’excel·lent adaptació del godello, convertint-lo en un vi únic i amb una personalitat pròpia molt marcada.

Tot i que la fil·loxera gairebé va acabar amb el godello, aquest tipus de raïm va ser recuperat als anys 80 i avui el seu cultiu creix pel nord-oest de l’Estat (un 75% des del 2018) impulsat per la seva excel·lent qualitat, fet que l’ha convertit en un vi de referència.

Amb les vinyes certificades com a 100% ecològiques, Raimat és, des de fa dècades, un referent en sostenibilitat en el sector vitivinícola de tot l’Estat i aplica múltiples mesures per a mitigar l’impacte mediambiental del celler. A les vinyes, no s’utilitzen herbicides ni s’hi fan accions mecàniques que remoguin els sòls. A més, s’hi apliquen mesures innovadores com elmulching, que consisteix en depositar matèria vegetal o un altre material triturat (closques de nous o ametlles, per exemple) sota els ceps per evitar l’evaporació de l’aigua en el sòl i ajudar a l'oxigenació, actuant de para-sol. També s’utilitzen cobertes vegetals en el sòl per contribuir a regenerar-lo, fixar-lo, reduir l’erosió i millorar la infiltració de l’aigua de pluja.

Raimat, tradició 100% sostenible
Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i, a més, un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient. La seva història es remunta a 1914 quan Manel Raventós i Domènech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per a convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. En un entorn únic, amb aigua pura procedent del desglaç de les neus del Pirineu, s’erigeix avui Raimat amb el 100% de les seves vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI. Raimat és una finca pionera en tecnologies de cultiu i enològiques que l’han portat a classificar les seves 2.245 hectàrees en parcel·les individuals que són tractades una per una d’acord amb les seves característiques particulars.

Raimat aconsegueix oferir uns vins d’alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l’entorn.

Es tracta d’un dels 15 cellers de Raventós Codorníu, l’empresa elaboradora de vins més antiga d’Espanya i creadora del cava. Per a la companyia, el desenvolupament sostenible és un factor clau en el seu model de negoci, prova d’això és el propòsit corporatiu de “Donar Valor a la Terra” i la visió de convertir-se en la primera companyia vitivinícola sostenible del món. Compromesos amb un model centrat en el respecte a l’origen, on tots els cellers del grup aposten per elaboracions cada cop més ecològiques, que garanteixen que el valor es regenera i que resideix a tota la cadena, des de l’arrel fins a l’ampolla.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats