Raimat inicia la seva verema més primerenca

Comparteix:

Redacció

Redacció

8fecc49c-7841-e5de-cc5b-d9754e158676

El celler Raimat (D.O. Costers del Segre) inicia avui, 29 de juliol, la verema més primerenca de la seva història. Per la seva situació i el seu clima, ja és, tradicionalment, un del primers cellers de tota Europa a iniciar la verema. Però aquest any, les altes temperatures l’han obligat a avançar-la pràcticament una setmana.
Tot i les onades de calor d’aquest estiu i la sequera, la verema s’inicia amb optimisme tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de raïm. Joan Esteve, director tècnic del celler, assegura que “la previsió és obtenir una verema de molt bona qualitat, molt sana per l’escassetat de pluges, i molt equilibrada”.
Segons Esteve, la temperatura mitjana a Raimat “no ha estat excepcionalment diferent a la mitjana de l’última dècada” però, en canvi, sí han tingut més afectació les onades de calor, principalment la que es va produir al juny. A banda de la calor, la sequera d’enguany tant a l’hivern com a la primavera també ha estat més destacable.
Malgrat això, no hi haurà afectació en el volum i qualitat de la collita, que es preveu similar a la de l’any passat, amb 6,5 milions kg de raïm, el 100% ecològic, per als vins de Raimat. Gràcies al reg de suport amb el que compten les vinyes, l’impacte d’aquestes afectacions serà mínim. Cal recordar que, l’any 1914, Manel Raventós, propietari de Codorníu, va comprar aquestes terres i les va convertir  en una de les finques vinícoles més grans d’Europa gràcies al canal que hi porta aigua pura procedent del desglaç de les neus del Pirineu. Tot i que la vinya requereix poca despesa d’aigua, Raimat l’ha reduït més d’un 20% en els últims anys gràcies a sistemes de reg intel·ligents i de precisió. Com recorda el director del celler, “el clima i la situació geogràfica fan que, des de fa anys, Raimat estigui innovant per reduir despesa d’aigua o combatre plagues sense químics. Això ens ha convertit en el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient.”
Unes 80 persones participaran en la verema de Raimat, que comença amb la collita de la varietat chardonnay. Després serà el torn del pinot noir i de varietats com l’albariño i el xarel·lo, i més tard l’ ull de llebre, syrah, etc. L’última varietat a veremar-se serà el cabernet sauvignon, que es preveu que es comenci a collir ben entrat octubre.
Raimat té una de les majors superfícies certificades com a ecològiques de tot el món i a dia d’avui tots els seus vins ja són ecològics. Aquesta primera verema es fa durant les hores més fresques del dia, de forma manual i per una sola cara del cep, aconseguint la selecció del millor raïm, amb l’objectiu d’obtenir expressions úniques a nivell de sabor i aromes. Una minuciosa selecció que es fa a les hores de menys calor i que busca aconseguir uns vins equilibrats, intensos i únics.

I+D per estalviar aigua
Des de fa 20 anys, el grup Raventós Codorníu col·labora activament amb l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) amb l’objectiu de millorar la qualitat del vi a través d’una gestió eficient del reg. S’han dut a terme, fins ara, més de 40 activitats que han donat peu a 25 articles publicats en revistes científiques. Entre d’altres fites, s’ha aconseguit reduir el consum d’aigua de reg un 20% gràcies a l’aplicació del reg de precisió. Per aconseguir-ho, s’utilitza l’última tecnologia en programació de regs, teledetecció i models de cultius. També s’han aplicat millores en l’enginyeria de la xarxa de reg mitjançant protocols de sectorització per parcel·les basada en tècniques de teledetecció per tal d’obtenir zones més homogènies i poder tractar-les de forma conjunta.
Aquesta gestió eficient de l’aigua, juntament amb el maneig de les cobertes vegetals; que són diferents espècies d’herbes cultivades al rengles de la vinya; han contribuït a que en aquests darrers 20 anys s’hagi aconseguit regenerar els sòls de manera molt significativa, millorant la biodiversitat, la fertilitat natural i un major equilibri dels ceps. Tot això ha fet possible una agricultura regenerativa més sostenible.

Raimat, tradició 100% sostenible
La història de Raimat es remunta a 1914, quan  Manel Raventós, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per a convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. En un entorn únic, amb aigua pura procedent del desglaç de les neus del Pirineu s’erigeix avui Raimat amb el 100% de les seves vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI. Raimat és una finca pionera en tecnologies de cultiu i enològiques que l’han portat a classificar les seves 2.245 hectàrees en parcel·les individuals que són tractades una per una d’acord amb les seves característiques particulars. Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i, a més, un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient. Raimat aconsegueix oferir uns vins d’alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l’entorn.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats