La Presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, Elena de Carandini, conjuntament amb Charles Letourneau, vicepresident del Festival Napa Valley, i Raphael Bemporad, CEO de la consultora de marca i impacte social BBMG, certificada B Corp, han presentat aquest matí la primera edició del Raimat Arts Festival, un esdeveniment pioner a Espanya que fusiona música, art, gastronomia i vi en una trobada única i amb un propòsit: impulsar projectes amb triple impacte social, econòmic i ambiental, que millorin el territori.
La primera edició del Raimat Arts Festival neix agermanada amb el reconegut Festival Napa Valley, referent internacional pel que fa a festivals artístics amb un impacte social positiu. Raimat Arts Festival és una iniciativa única i pionera que es presenta com una experiència artística multisensorial amb una finalitat transformadora. En aquest esdeveniment es fusionen els màxims exponents de la música clàssica i diferents expressions artístiques, amb la gastronomia i l’enologia, i tot amb l’objectiu de generar un impacte positiu en el seu entorn.
“Estem molt emocionats de poder presentar Raimat Arts Festival. És una oportunitat única per donar a conèixer Raimat i Lleida i realçar tot el que aquesta terra ens aporta: grans vins, aliments exquisits, paisatges de somni… i tot acompanyat amb les actuacions i exposicions d’artistes nacionals de renom mundial”, ha destacat de Carandini.
Els organitzadors del Festival Napa Valley han subratllat l’estreta relació entre totes dues organitzacions i han destacat la seva aposta per Raimat Arts Festival, al·legant que “És un orgull acompanyar a la Fundació Comunitària Raimat Lleida en aquest projecte, amb qui compartim els mateixos valors. Estem convençuts que Raimat Arts Festival serà tot un èxit i es convertirà en un referent a Europa”.
Un programa que combina artistes de prestigi internacional, gastronomia i vi per a impulsar projectes socials
Raimat Arts Festival reunirà en un mateix esdeveniment a músics de cambra de renom internacional, gastronomia local, regional i internacional i maridatges amb vi orgànic. Els ingressos que generi el Festival es destinaran íntegrament al desenvolupament dels projectes socials de la Fundació Comunitària Raimat Lleida.
Raimat Arts Festival comptarà amb un programa de diferents activitats obertes a tot el públic que tindran lloc als voltants del Castell de Raymat, entre altres localitzacions de Lleida.
El dissabte 15 d’octubre s’organitzarà un recorregut a peu per la reserva Raimat Natura, on es podrà gaudir d’instal·lacions artístiques integrades en el paisatge i actuacions d’artistes locals. El recorregut a peu conclourà al poble de Raimat.
Posteriorment, als terrenys al voltant del Castell de Raymat, els assistents podran participar a una fira gastronòmica amb tastos de vi i tallers oferts per restauradors i proveïdors locals. L’esdeveniment estarà amenitzat per les actuacions de joves músics del Conservatori de Lleida.
A la tarda, els cellers Raimat acolliran el principal esdeveniment del Festival: un concert de música de cambra en un entorn íntim i amb artistes de fama internacional com el guitarrista Pablo Sáinz Villegas, la soprano lírica Serena Sáenz, el violinista Francisco Fullana i la violoncel·lista Sophia Bacelar. Tots ells interpretaran obres d’importants compositors clàssics i contemporanis de Lleida, Catalunya i Espanya, com la peça Asturias, del compositor de Camprodon Isaac Albéniz; Danza Melancólica y Andaluza, del lleidatà Enrique Granados; Siete Canciones Populares Españolas, del gadità Manuel de Falla, o Punta Campanella, del mallorquí Joan Valent, entre altres.
El festival conclourà el diumenge 16 d’octubre amb un brunch festiu, format per un menú únic de delícies locals.
Un festival responsable
Raimat Arts Festival neix amb la vocació de generar un triple impacte positiu en el territori, a escala ambiental, econòmica i social. Per aquest motiu, es marcaran indicadors progressius que faran d’aquesta cita anual un esdeveniment exemplar en termes de sostenibilitat. Aquesta primera edició centrarà els seus esforços en l’ús d’energies renovables, la minimització de residus i el consum de productes locals. El propòsit -a mitjà i llarg termini- és aconseguir un festival respectuós, positiu i enriquidor per a Lleida.
Per a assolir-ho-ho, Raimat Arts Festival comptarà amb l’equip de Barcelona Impact Hub, especialitzat en el monitoratge de l’impacte social i ambiental. A partir d’una eina de mesura creada per a aquest objectiu, es recolliran tot tipus de dades que ajudin a identificar ineficiències o àrees de millora en la gestió del festival. Amb el resultats obtinguts, cada any s’elaborarà un nou pla d’acció ambiciós i coherent amb aquestes conclusions.
Fotografies ©David del Val