Boira és el nom amb el que els joves emprenedors Miquel Robles Aragón i Josep Anton Caules Estruch –de Cervesers Artesans de Ponent, SCP– han batejat la seva cervesa. Una beguda que ha estat fruit de moltes hores de lleure al voltant de la cultura cervesera explica Robles: “els inicis de boira, es remunten més o menys un any enrere quan dos amics aficionats al món de la cervesa, per hobby, decidim aprofundir més en el tema realitzant algun curs d’elaboració, assistint a degustacions, llegint llibres, etc. Va ser en aquell moment quan ens vam proposar el repte d’elaborar la nostra pròpia cervesa.”
Amb aquest intenció el dos amics van habilitar una petit celler d’uns 10 metres quadrats, van comprar una maquinària petita “però força competent”, apunten, “i a partir d’aquí a practicar i realitzar tot tipus de proves”. I és que la recepta de Boira, que es pot comprar directament a aquest “artesans del llúpol” és lleidatana tot i que per una raó de costos, de moment, s’està elaborant a Barcelona. Tal i com expliquen “finalment, quan ja estàvem convençuts de la recepta que volíem produir i després d’utilitzar els amics i la família com a conillets d’Índia i que ens donessin l’aprovat, vam creure que era el moment de fer un pas endavant. Per poder dur a terme aquest projecte i donat que els nostres mitjans eren molt limitats, vàrem contactar amb una gent de Valls de Torruella (Ca l’Arenys) els quals són productors des de fa uns anys i al mateix temps es dediquen a llogar part de les instal·lacions perquè nois com nosaltres tinguin la possibilitat de produir i poder sortir al mercat”.
La cervesa boira, és una cervesa d’alta fermentació de tipus smoked ale. L’adjectiu smoked (fumat) li ve perquè una de les varietats de malta amb les que està produïda, després de maltejada està fumada amb turba, fet que segons els elaboradors “li dóna a la cervesa un toc molt característic oferint un retrogust a fumat exquisit”. Boira té una graduació de 5,2 i un color entre ambarí i cobrís molt interessant i amb una escuma persistent. Està elaborada de manera artesanal, sense filtrar ni pasteuritzar i un cop embotellada realitza una segona fermentació i la carbonatació dins de l’ampolla. Per aquest fet produeix un xic de pòsit i els seus productors recomanen que “a l’hora de decantar l’ampolla s’ha d’evitar que caigui al got i sempre guardar-la de forma vertical”.Boira es el nombre con el que los jóvenes emprendedores Miguel Robles Aragón y Josep Anton Caules Estruch -de Cervecers Artesans de Ponent, SCP-han bautizado su cerveza. Una bebida que ha sido fruto de muchas horas de ocio en torno a la cultura cervecera explica Robles: “los inicios de Booira se remontan más o menos un año atrás cuando dos amigos aficionados al mundo de la cerveza, por hobby, decidimos profundizar más en el tema realizando algún curso de elaboración, asistiendo a degustaciones, leyendo libros, etc. Fue en ese momento cuando nos propusimos el reto de elaborar nuestra propia cerveza. ”
Con esta intención de dos amigos de habilitar una pequeña bodega de unos 10 metros cuadrados, compraron una maquinaria pequeña “pero bastante competente”, apuntan, “y a partir de ahí, a practicar y realizar todo tipo de pruebas”. Y es que la receta de Boira, que se puede comprar directamente a este “artesanos del lúpulo” es leridana aunque por una razón de costes, de momento, se está elaborando en Barcelona. Tal y como explican “finalmente, cuando ya estábamos convencidos de la receta que queríamos producir y después de utilizar los amigos y la familia como conejillos de India y que nos dieran el aprobado, creímos que era el momento de hacer un paso adelante. Para poder llevar a cabo este proyecto y dado que nuestros medios eran muy limitados, contactamos con una gente de Valls de Torruella (Ca l’Arenys) los cuales son productores desde hace unos años y al mismo tiempo se dedican a alquilar parte de las instalaciones para que chicos como nosotros tengan la posibilidad de producir y poder salir al mercado “.
La cerveza Boira es una cerveza de alta fermentación de tipo smoked ale. El adjetivo smoked (ahumado) le viene porque una de las variedades de malta con las que está producida, tras maltejada está ahumada con turba, lo que según los elaboradores “le da a la cerveza un toque muy característico ofreciendo un retrogusto a ahumado exquisito “. Boira tiene una graduación de 5,2 y un color entre ambarino y cubriera muy interesante y con una espuma persistente. Está elaborada de manera artesanal, sin filtrar ni pasteurizar y una vez embotellada realiza una segunda fermentación y la carbonatación dentro de la botella. Por este hecho produce un poco de poso y sus productores recomiendan que “a la hora de decantarse la botella se debe evitar que caiga en el vaso y siempre guardarla de forma vertical”.
Diumenge d’enoturisme amb gastronomia, cultura i esport
La Ruta del Vi de Lleida – DO Costers del Segre celebra el Dia Mundial de l’Enoturisme amb diferents activitats La Ruta del Vi de