Lleida acull el Tast de Vins de Finca Qualificada de l’INCAVI

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

WhatsApp Image 2024-05-20 at 18.03.31

Activitat de l’ACS a les quatre demarcacions dirigida i comentada pel millor sommelier de Catalunya 2023, Toni Albiol

L’Associació Catalana de Sommeliers (ACS) i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), en el marc del conveni de col·laboració entre les dues institucions, organitzen aquest 2024 quatre grans tastos, a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, dirigits als sommeliers catalans amb la intenció que puguin tastar els vins distingits amb el màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català per part del Govern de la Generalitat, la distinció de Vi de Finca Qualificada. La demarcació de Lleida de l’ACS va acollir el tast de la demarcació ahir dilluns, dia 20 de maig, amb la participació de la directora de l’INCAVI, Alba Balcells; i els representants dels sommeliers lleidatans, Xavier Navarro i Ramon Grinó. El tast va ser dirigit pel millor sommelier de Catalunya 2023, Toni Albiol.

Durant el mes de maig, aquells sommeliers vinculats a l’ACS poden inscriure’s a alguns dels quatre tastos, sempre comentats pel Toni Albiol. En concret, es tasten els cinc Vins de Finca Qualificada: Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins (DO Montsant), elaborat amb la varietat picapoll negre; La Serra Blanc, un vi de garnatxa blanca, d’Herència Altés (DO Terra Alta); Singular Blanc, de Collbaix (DO Pla de Bages), elaborat amb macabeu; Raïms de la Immortalitat, un xarel·lo blanc del celler Torre del Veguer (DO Penedès), i l’Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas (DO Pla de Bages). Tots ells han estat reconeguts pel treball continuat a la vinya, l’esforç, la constància i l’exigència assolida.

A més de tastar els cinc últims Vins de Finca Qualificada reconeguts, els sommeliers que s’inscriuen també poden tastar el primer vi que va rebre aquest reconeixement l’any 2006: El Clos Mogador, de la DOQ Priorat.

El projecte d’impuls dels vins de finca qualificada forma part de l’estratègia prevista dins del Pla #HoritzóINCAVI2025, l’agenda de l’INCAVI que busca posar en valor el territori i les persones que el treballen i vol promoure la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins de Catalunya. Des de la presentació d’aquest full de ruta, el juliol de 2022, s’han incorporat dos nous vins de finca qualificada l’any 2022 i cinc l’any 2023, un exemple que el vi català està en un moment esplèndid pel que fa la producció de qualitat.

Sobre els Vins de Finca Qualificada

Dins d’una denominació d’origen, es considera Vi de Finca Qualificada aquell que es produeix en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal i amb característiques pròpies. El nom ha d’estar lligat a les vinyes de les quals s’obté i ha de comptar amb l’informe previ del seu consell regulador.

Partint d’aquesta base, els vins de finca qualificada han de complir, entre d’altres, amb aquests cinc requisits d’excel·lència i d’arrelament i compromís amb el territori: tenir una antiguitat mínima de 10 anys en el registre de la denominació d’origen, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior a l’establert per la DO, i una nota superior del comitè de tast; el propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o en les proximitats; el vi s’ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques; el celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més i ha d’existir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.

19 Vins de Finca Qualificada

Actualment, la família dels Vins de Finca Qualificada consta d’aquestes 19 referències, de sis denominacions d’origen:

DO Empordà

V d’O2, de Celler Vinyes d’Olivardots

DO Montsant

Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins

Teixar, de Celler Vinyes Domènech

DO Penedès

Avi Ton, de Celler Eudald Massana Noya

Raïms de la Immortalitat, de Torre del Veguer

Vinya Le Havre, de Jean Leon

Vinya Palau, de Jean Leon

Vinya Gigi, de Jean Leon

Vinya La Scala, de Jean Leon

DO Pla de Bages

Arnau Oller, d’Oller del Mas

Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas

Finca 3.9, d’Abadal

Singular Blanc, de Collbaix

DOQ Priorat

Clos Fontà, de Celler Mas d’en Gil

Coma Blanca, de Celler Mas d’en Gil

Mas de la Rosa, de Celler Vall Llach

Clos Mogador, del Celler Clos Mogador

DO Terra Alta

La Serra Blanc, d’Herència Altés

Vi de Finca Edetària, de Celler Edetària

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats