L’INCAVI mostra l’efectivitat de tenir sota control digital la disponibilitat hídrica de la vinya

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Sopar04

Amb les dades obtingudes amb els projectes Hidrovinya i Regvallcorb, iniciats el 2018, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, ha pogut determinar relacions entre la humitat del sòl i el potencial hídric de la planta com a base per a una digitalització gradual de la viticultura

Fins divendres, l’Institut Català de la Vinya i el Vi presenta diversos projectes innovadors al Congrés Mundial de la Vinya i el Vi, un aparador internacional del sector del vi que acull més d’un miler de professionals i membres de la comunitat científica. A la segona jornada, l’investigador de l’INCAVI, Lluís Giralt, ha presentat els resultats de dos treballs iniciats el 2018 sobre el control digital de la disponibilitat hídrica a la vinya que han estat subvencionats pel DACC.

Els sensors digitals, útils en l’avaluació de reserves i en la previsió d’estrès hídric

El primer projecte, anomenat Hidrovinya, s’ha realitzat al Penedès amb cellers i ADV del sector, i ha consistit en la instal·lació d’una xarxa de sensors per al control meteorològic i de la humitat del sòl en vinyes de secà, valorant el desenvolupament vegetatiu i productiu de les plantes, per interpretar agronòmicament les dades obtingudes.

Hidrovinya ha complert els objectius inicials, creant una xarxa de sensors amb un funcionament correcte i ha mostrat les possibilitats d’aplicació dels sensors digitals en el control i l’avaluació contínua de les reserves hídriques del sòl i de preveure situacions d’estrès hídric a la vinya. El projecte Hidrovinya, com a prova pilot, ha mostrat l’interès de la creació duna xarxa de sensors per a la gestió de la vinya a nivell de parcel·la, finca i/o zona vitícola.

Regvallcorb, un suport clar pel viticultor a l’hora de decidir l’estratègia de reg

Regvallcorb, el segon treball, s’ha fet a la DO Costers del Segre i es planteja com un suport digitalitzat en el reg de la vinya. S’ha creat una xarxa de sensors meteorològics i d’humitat del terra en diferents estratègies de reg. Amb les dades obtingudes es redacta un butlletí informatiu, que recomana l’oportunitat i el volum de reg.

El projecte Regvallcorb, que compta amb el suport de viticultors, DO Costers del Segre, DO Terra Alta, l’ADV Vall del Corb i l’Oficina del Regant del DACC, ha posat a disposició del viticultor informació tècnica que suposa un suport clar a la decisió en l’estratègia de reg. La xarxa digital d’informació, la interpretació agronòmica de les dades obtingudes, més un control periòdic del desenvolupament vegetatiu i productiu de la vinya, ha permès un estalvi important d’aigua de reg, sense afectar la qualitat dels mosts i dels vins.

“The Master of Catalan Wines”, mostra les singularitats del vi català als professionals i la comunitat científica internacional


En el marc del Congrés Mundial de l’OIV, l’INCAVI ha organitzat una ponència amb la directora general, Alba Balcells, que ha presentat el projecte de la web internacional catalanwines.com posant en valor les varietats, els territoris i el ric patrimoni vitivinícola català donant compliment a l’estratègia #HoritzóINCAVI2025.

La directora de l’INCAVI, acompanyada pel sommelier Ferran Centelles, han donat a conèixer les singularitats del territori vitivinícola de Catalunya a través del joc interactiu “The Master of Catalan Wines” davant de professionals i delegacions de més de 50 països. L’experiència interactiva s’ha complementat amb un tast guiat de quatre vins, entre ells un Vi de Finca Qualificada.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats