L’Etern 2018 d’Acústic , i El Corral Cremat 2012 d’Albet i Noya, millors vins catalans de 2023

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

06.10.2023,Vilafranca del Penedès
Gala de lliurament dels Premis Vinari als millors vins catalans.

foto: Jordi Play

• Els Premis Vinari donen a conèixer els guanyadors de l’onzena edició del concurs en un acte presentat per l’humorista Pep Plaza des del Teatre Casal de Vilafranca

El Premi a la Trajectòria Professional en el món del vi ha estat per a Josep Maria Puiggròs, fundador de l’ICEA, la Institució Catalana d’Estudis Agraris

El Teatre Casal de Vilafranca del Penedès ha estat, per segon any consecutiu, l’escenari on s’han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Vinari 2023, el concurs que premia els millors vins catalans de l’any. L’acte ha estat conduït per l’actor i humorista Pep Plaza i ha permès celebrar els millors vins de catorze categories, així com els premis especials que reconeixen trajectòries professionals, projectes ecològics, de recerca, o l’estètica de les ampolles en funció de l’etiqueta.

La Gala arriba després de tot un any d’activitat, en la qual s’han celebrat fins a cinc jornades preliminars i dues finals. I tot plegat, de la mà d’un centenar de professionals que, com a membres del jurat, han tastat a cegues i avaluat prop d’un miler de referències diferents. Enguany, cada vi ha passat l’examen olfactiu, gustatiu i aromàtic d’un mínim de deu persones en totes les fases. Aquest 2023 les jornades inicials es van celebrar a l’Àgora de Vilafranca del Penedès, i al Celler de Rubí es van decidir els podis.

Al concurs hi competeixen vins de diverses tipologies: blancs, negres, rosats, escumosos, vins dolços i rancis; i amb diversos tipus de criances: des dels joves, a productes que han passat per bota de roure, per ciment o per recipients de fang i ceràmica. En cada categoria s’ha premiat amb medalla de plata i or diversos vins, i amb el gran or aquell producte que ha obtingut la màxima puntuació absoluta.

Millor vi català: L’Etern 2018, d’Acústic Celler (DOQ Priorat)

Aquest vi de la DOQ Priorat neix d’un cupatge del 75% de carinyena i 25% de garnatxa fruit d’unes vinyes velles que tenen entre 70 i 95 anys d’edat. Estan plantades en costers de llicorella, treballades en ecològic, i donen com a resultat, un vi negre llarg, rodó i amb una gran capacitat de guarda.

Millor vi escumós català: Corral Cremat 2012, d’Albet i Noya (Clàssic Penedès)

El Corral Cremat és un paratge que forma part d’un grup de parcel·les envoltades de boscos d’una petita vall al mig de les muntanyes d’Ordal, que van anomenar així després d’un incendi el 1948 que va afectar el corral de l’antic mas del Maset de Dalt, deshabitat des de 1930. Aquest paratge i simbolisme han inspirat un escumós de llarga criança del celler penedesenc Albet i Noya. És el vi més personal del seu propietari, Josep Maria Albet, un Clàssic Penedès, elaborat 100% amb xarel·lo, que ha estat collit i vinificat a la propietat, i que surt al mercat després de superar els 100 mesos de criança.

Els Grans Or de 2023

Cada categoria de vins ha rebut diverses medalles d’or i plata i el gran or, en reconeixement al producte que ha rebut la màxima puntuació. Són els següents:

 • Blanc jove: Prohom Experientia Blanc Eco 2022, Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta)
 • Rosat jove: Mallolet Rosat 2022, Roig Parals (DO Empordà)
 • Negre jove: L’Heravi 2022, Vinyes d’en Gabriel (DO Montsant)
 • Escumós jove: Cygnus Albireo Brut 2021, Ú Més Ú (DO Cava)
 • Escumós rosat jove: Fest Brut Rosat Organic 2021, Vallformosa (DO Cava)
 • Brisat: Contrapàs Blanc 2022, de Vinyes dels Aspres (DO Empordà)
 • Blanc amb criança: Artigas Blanc 2020, Celler Mas Alta (DOQ Priorat)
 • Negre amb criança: Mas de La Rosa Gran Vinya Classificada 2021, celler Vall Llach (DOQ Priorat)
 • Negre de guarda: Etern 2018, d’Acústic Celler (DOQ Priorat)
 • Escumós Rosat Reserva: Vilarnau Rosé Delicat Reserva Organic 2020, Caves Vilarnau (DO Cava)
 • Escumós Blanc Reserva: Microtiratge 7: Trepat Brut Nature Reserva 2020, de Caves Maria Rigol Ordi (DO Cava)
 • Escumós Blanc Gran Reserva: Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2018, Caves Rimarts (DO Cava)
 • Escumós Blanc de Llarça Criança: El Corral Cremat 2012, Albet i Noya (Clàssic Penedès)
 • Dolç, ranci o de postres: Pansal del Calàs 1998, Celler de Capçanes (DO Montsant) Podeu recuperar i consultar el medaller complet, amb les plates, ors i gran ors seguint aquest enllaç.
  Els premiats, per territori
  La Denominació d’Origen Cava, amb cinc grans ors (millors escumosos blanc i rosat joves, millors escumosos blancs i rosats reserva i millor escumós blanc gran reserva) encapçala el rànquing de màxims reconeixements per DO. La segueixen la DOQ Priorat, amb tres grans ors (millor blanc i negre amb criança i millor negre de guarda), la DO Montsant (millor negre jove i millor vi dolç, ranci o de postres) i DO Empordà (millor rosat jove i millor brisat), amb dos cadascuna. La DO Terra Alta (blanc jove) i la DO Penedès (escumós de llargues criances), amb un Clàssic Penedès, han destacat en una categoria cadascú. Pel que fa al còmput general de medalles, és a dir, sumant-hi els reconeixements de plata i or, els resultats per territori han fet que en aquest cas, destaca la DO Cava, que s’enduu 82 medalles (5 grans ors, 17 ors i 60 plates), seguida de l’Empordà amb 34 (2 grans ors, 9 ors i 23 plates), la Terra Alta, amb 33 (1 gran or, 13 ors i 19 plates) i la DO Penedès, amb 29 (amb un gran or, 12 ors i 16 plates, incloent els cinc reconeixements per als escumosos Clàssic Penedès). La resta de regions vitivinícoles ha rebut el següent nombre de medalles:
 • • DOQ Priorat: 24 medalles (3 grans ors, 8 ors i 13 plates)
  • DO Montsant: 19 medalles (2 grans ors, 5 ors i 12 plates)
  • DO Pla de Bages: 8 medalles (5 ors i 3 plates)
  • DO Costers del Segre, amb 6 medalles (1 or i cinc plates) • DO Tarragona, 5 medalles (1 or i quatre plates)
  • DO Catalunya, amb 3 medalles: un or i dues plates
  • DO Conca de Barberà, amb 3 medalles (1 or i dues plates) • DO Alella, amb 2, una medalla d’or i una de plata. En el cas dels escumosos, com dèiem, el Cava suma 82 medalles, seguida de Corpinnat amb vuit (quatre ors i quatre plates), i tanca Clàssic Penedès, amb cinc (el gran or, un or i tres plates).

Els Premis Especials

Als premis de categoria s’hi sumen alguns reconeixements a trajectòries així com a empreses, entitats o projectes que han destacat per alguna de les seves singularitats.

• Premi Vinari Euroselecció Riedel a la Trajectòria Professional Món del Vi: Josep Maria Puiggròs, soci fundador de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, ICEA

És nascut a Hostalets de Cervera a la comarca de la Segarra. Enginyer Agrícola, doctor en Història, llicenciat en Antropologia Cultural, investigador de la cultura i la història del vi, especialment sobre les varietats de cep autòctones dels Països Catalans. Soci fundador de la ICEA (Institució Catalana d’Estudis Agraris) filial del Institut d’Estudis Catalans i primer president i coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de entitat durant vint-i- cinc anys. És autor del llibre Raïms. Les principals varietats catalanes: Història, cultiu i vins.

• Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic: Vinyes Domènech

El celler Vinyes Domènech situat en un idíl·lic paratge de la població de Capçanes, a la comarca del Priorat i emparat per la DO Montsant, ha dissenyat cada procés amb l’objectiu de reduir el consum de recursos naturals i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Té com a principis bàsics les pràctiques ecològiques i biodinàmiques cercant aportar l’equilibri i ajudar a la salut de la planta. Fan un aprofitament de la biodiversitat que aporten els boscos que envolten les seves vinyes, considerant-ho un ecosistema interactiu que ofereix protecció i equilibri a la flora i la fauna. El celler és bioclimàtic amb processos de control d’emissions de CO2, d’estalvi d’aigua, d’autoconsum i d’ús d’energia solar i geotèrmica.

• Premi Vinari Nieves Energía al Millor Celler: Castell d’Or

L’excel·lent tasca realitzada per Castell d’Or, projecte fruit de la fusió d’un grup de cellers cooperatius catalans des de l’any 2006, els ha portat ha guanyar nou medalles – dues d’or i set de plata- en aquesta edició del concurs, esdevenint el celler més premiat, i esdevenint, per tant, el Millor Celler dels Premis Vinari 2023.

• Premi Vinari AGBAR a la Millor Iniciativa de Recuperació de vinya:

Família Torres

Miguel A. Torres, quarta generació de Família Torres, va iniciar el projecte de recuperació de varietats prefil·loxèriques a mitjans dels anys vuitanta com una iniciativa romàntica i filantròpica que amb el temps s’ha rebel·lat com una de les solucions per la viticultura del futur i que pot ajudar a pal·liar les conseqüències del canvi climàtic. En el centre de recuperació de varietats de Família Torres s’han recuperat des d’aleshores més de 50 varietats.

• Premi Vinari Turisme de Barcelona a la Millor Iniciativa de Promoció del Territori: La

Ruta del Trepat

La Ruta del Trepat és una iniciativa del Consell Comarcal de la Conca de Barberà creada per promocionar i posar en valor a través de la varietat autòctona de la zona, el trepat, els paisatges vitivinícoles, els cellers i els vins de la Conca de Barbera.

• Premi Vinari Wine Palace a les millors Xarxes Socials: Celler Carol Vallès

L’ús en termes de comunicació i creació de continguts que els Cellers Carol Vallès fan de les xarxes socials els ha fet merèixer aquest reconeixement. Tot plegat, reconeixent-los la dedicació, la responsabilitat que demana transmetre el seu dia a dia a tothom, pensant fórmules imaginatives per arribar també al públic jove; i també per la seva proximitat en el to que utilitzen en les comunicacions.

• Premi Vinari Gràfiques Varias a la Millor Etiqueta: Astronòmic, de Celler Montsec

Un jurat format per professionals de la comunicació i el disseny gràfic ha atorgat el premi a la millor etiqueta a la creada per Titular Estudio pel vi Astronòmic, del Celler del Montsec (DO Costers del Segre) i amb la col·laboració del parc Astronòmic del Montsec. Entre d’altres motius, n’ha destacat la seva originalitat i la creativitat.

Premis Vinari, 11 edicions

Els Premis Vinari dels vins catalans estan organitzats pel digital especialitzat Vadevi, i són possibles gràcies a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, patrocinador oficial, i l’Ajuntament de Rubí, patrocinadors dels tastos finals. Compten amb el patrocini de Wine Palace, Euroselecció Riedel, Gràfiques Varias, AGBAR, Nissan, Nieves Energía, Turisme de Barcelona, Petrolis Independents i la Generalitat de Catalunya, INCAVI.

L’organització també agraeix la col·laboració Prosuber 2000, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Bonpreu i Esclat, l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs, i totes les denominacions d’origen de Catalunya i Corpinnat. El Grup Món, 3Cat i la Xarxa en són els mitjans oficials.

Autor de les fotos: Jordi Play / VadeVi

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats