La Wine Innovation Week ha presentat les principals novetats tecnològiques del sector vitivinícola

Comparteix:

Redacció

Redacció

CP-220315-wiw01

Més de 200 persones han assistit a les diverses sessions de demostracions, conferències i networking.

La setmana de la innovació ha estat organitzada per INNOVI amb el suport de més de 100 empreses de la cadena de valor vitivinícola.

Els dies 9, 10 i 11 de març, el clúster INNOVI ha organitzat la primera setmana de la innovació al sector vitivinícola de Catalunya. Durant aquests dies, més de 200 persones de 100 empreses diferents de la cadena de valor vitivinícola han participat de les activitats de la Wine Innovation Week (WIW). Aquesta setmana ha tingut una vocació demostrativa i s’han pogut conèixer les darreres innovacions en viticultura, enologia, màrqueting i comercialització. Concretament, aquesta primera edició ha estat centrada en la robòtica, sensòrica i digitalització de processos.

Contingut de la Wine Innovation Week

La Wine Innovation Week s’ha dividit en tres jornades temàtiques. La primera, que s’ha fet a les instal·lacions de Juvé&Camps, s’ha dedicat a les innovacions tecnològiques a la vinya a l’àmbit de la digitalització.

Concretament, s’han pogut veure exemples de com es pot millorar l’aplicació de fitosanitaris amb les empreses SAHER i Waatic, com obtenir dades de compactació de sols quan s’està llaurant o subsolant amb exemple de Jean Leon i també s’han pogut veure dues plataformes robòtiques a la vinya que ens permetran realitzar operacions i presa de dades de la mà d’Eurecat i Teyme. Durant la primera jornada també s’ha presentat 5 programaris que ens permetran facilitar la gestió de les vinyes, els tractaments fitosanitaris o la predicció de collits de la mà d’empreses Novatec, RawData, Agroptima i Terra View.

La segona jornada, la del 10 de març, ha tractat sobre enologia i altres processos a la bodega. Els participants han visitat el celler de Vallformosa on l’empresa Nexpert ha mostrat la robotització en el procés d’embotellament i desgorjat del cava i les empreses Difmaq i TAI han fet una demostració de l’equip de sensorització i manteniment predictiu a la màquina etiquetadora . A continuació, s’han traslladat a Codorníu on s’ha pogut veure un braç robòtic que intervé a la línia d’embotellat i un sistema per automatitzar la part logística de la bodega utilitzant AGV (Auto Guided Vehicles). A continuació, a la sede de l’INCAVI, l’empresa Sysmex ha explicat l’equip d’anàlisi de citometria de fluix, l’empresa Vega ha mostrat diferents sensors per la mesura de la densitat i del nivell volumètric de dipòsits i AIS Visió ha fet la demostració de traçabilitat amb visió artificial de produccions serialitzades. La segona jornada ha finalitzat al Centre Àgora, on s’ha presentat els resultats del projecte BlockChain.VI del Clúster Digital i INNOVI que ha descrit les potencialitats d’aquesta tecnologia al sector. L´empresa ICA també ha explicat la implantació de blockchain a la cadena de subministrament i Quabu ha presentat exemples de casos pràctics en logística en què el blockchain millora l´eficiència, la traçabilitat i evita la possibilitat de fraus. Finalment les empreses TacTic i Rius&Rius han fet demostracions de programaris de gestió de cellers que permetin millorar lʻeficiència i control dels processos i generar la documentació necessària a presentar a lʻadminsitració.

La tercera jornada que s’ha fet al Celler de Fassina de Can Guineu de Sant Sadurní d’Anoia s’ha dedicat al màrqueting ia la comercialització. Aquesta jornada l’ha inaugurat Àlvar Ribalta, Màster of Wine, que ha explicat la importància de la innovació en la comercialització de vins. Durant aquesta jornada també s’han fet demostracions per part de Winelo, Eurecat, Wineissocial i Estoory i una tast online de vins a càrrec d’Upwine.

Sobre INNOVI
INNOVI, clúster vitivinícola català, és una associació sense ànim de lucre acreditada com a AEI (Associació d’Empreses Innovadores) del Ministeri d’Indústria i forma part del programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya.

La missió d’INNOVI és promoure la competitivitat de les empreses de tota la cadena de valor vitivinícola, per afrontar favorablement els reptes globals mitjançant la innovació, consolidant de la regió vinícola de Catalunya com a referent en matèria d’innovació i qualitat global.

El clúster INNOVI està obert a tota la cadena de valor vitivinícola i els seus agents i institucions de suport. Des de viticultors, elaboradors de vi i escumosos, proveïdors (maquinària, ampolles, taps, càpsules, etc.), empreses de serveis auxiliars, distribució i venda, així com universitats i centres tecnològics, associacions i administracions que actuen en el sector.

Actualment són més de 80 socis de tota la cadena de valor vitivinícola.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats