Festival de cuina i malta a Cal XirriclóFestival de cocina y malta en Cal Xirricló

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

El Restaurant Cal Xirricló de Balaguer s’està posicionant com un dels establiments més actius en la cultura gastronòmica de la Noguera i Lleida en general. Recentment, el seu propietari i responsable de menjador, Francesc Molins ens va convidar a participar d’un sopar de madiratge comentat amb whiskies “single malt” de l’embotellador Gordon & MacPhail. La vetllada va ser organitzada per l’establiment de la Noguera, l’importador d’aquests destilats escocesos i cap de cerimònia, Joan Hosta d’Hostambhac (Martorell); i el distribuïdor local Joan Palomina de Tempura (Lleida); també va comptar amb la col·laboració de Gerard San Agustín de Estanco San Agustín de Balaguer. Juan Manuel Sancho, el xef de la casa, va preparar un menú en el què el destilat de malta passava a ser un company original en cada mossada.
El caviar salat de whisky va ser el primer entrant. Un delicios canapé que vam poder assaborir amb una torradeta amb mantega i un “salat” Glen Scotia 1990 de Campbeltown.
La dolçor d’un caneló de mero amb pastenaga i besamel de whisky, acompanyat de calamarcet i romesco, va maridar de manera cuirosa amb un Old Pulteney 1994, de Highland North, més dolç i untuós que el seu predecessor.
Un dels maridatges més aconseguit, segons els participants a la vetllada, va ser el tataki de tonyina amb tomaquet confitat i ceba escabetxada que va maridar amb el Caol Ila 1996 d’Islay com ingredients d’un mateix plat.
Els primers plats es van tancar amb un arròs de perdiu fumada i medalló de foie que es va fusionar de forma molt correcta amb un rodó Glenrothes 1998 (zona Speyside).
De peix, la cuina de Cal Xirricló va oferir, com a plat principal, un turbot salvatge amb pinya i cremós de patata i fonoll. Un plat molt anisat que va maridar de forma curiosa amb un fresc i balsàmic Benromach Tradicional, tambné de Speyside.
De la mateixa part d’Escòcia és l’Imperial 1991 amb el que vam degustar la carn. Un melós i dolç garrinet desossat amb espaguetis de boniato i aire de castanyes.
Els postres d’aquest espectacular menú els vam obrir amb brownie d’ametlla, maduxots i gelat de whisky que vam poder regar amb Tomatin 1988 de la zona Highland Midlands, un malta que té tocs de crema cremada i tofee, ideal per sobretaula amb dolços. El cremós de xocolata amb núvol balsàmic el vam poder maridar amb Higland Park 8 anys d’Orkney, un dels milors i més complexes destilats de la vetllada.
A l’hora de les llaminadures i els cafés vam descobrir el licor de whisky Dunkel Atholl Brose. I el fumadors van poder gaudir d’un cigar Cohiba Maduro 5 Vit. Secreto amb el darrer malta de la nit el Millburn 1976 (Highland West). Untuós, perfumat, complexe… Com a les Bodes de Canaan, el millor beure al final.El Restaurante Cal Xirricló de Balaguer se está posicionando como uno de los establecimientos más activos en la cultura gastronómica de la Noguera y Lleida en general. Recientemente, su propietario y responsable de comedor, Francesc Molins nos invitó a participar de una cena de madiraje comentado con whiskies “single malt” de la embotelladora Gordon & MacPhail. La velada estuvo organizada por el establecimiento de la Noguera, el importador de estos destilados escoceses y jefe de ceremonia, Joan Hosta de Hostambhac (Martorell); y el distribuidor local Joan Palomina de Tempura (Lleida); también contó con la colaboración de Gerard San Agustín de Estanco San Agustín de Balaguer. Juan Manuel Sancho, el chef de la casa, preparó un menú en el que el destilado de malta pasaba a ser un compañero original en cada bocado.
El caviar salado de whisky fue el primer entrante. Un delicioso canapé que pudimos saborear con una tostada con mantequilla y un “salado” Glen Scotia 1990 de Campbeltown.
La dulzura de un canelón de mero con zanahoria y besamel de whisky, acompañado de calamar y romesco, maridó de manera cuirosa con un Old Pulteney 1994, de Highland North, más dulce y untuoso que su predecesor.
Uno de los maridajes más conseguido, según los participantes a la velada, fue el tataki de atún con tomate confitado y cebolla escabechada que maridó con el Caol Ila 1996 de Islay como ingredientes de un mismo plato.
Los primeros platos se cerraron con un arroz de perdiz ahumada y medallón de foie que se fusionó de forma muy correcta con un redondo Glenrothes 1998 (zona Speyside).
De pescado, la cocina de Cal Xirricló ofreció, como plato principal, un rodaballo salvaje con piña y cremoso de patata e hinojo. Un plato muy anisado que maridó de forma curiosa con un fresco y balsámico Benromach Tradicional, también de Speyside.
De la misma parte de Escocia es el Imperial 1991 con el que degustamos la carne. Un meloso y dulce cochinillo deshuesado con espaguetis de boniato y aire de castañas.
Los postres de este espectacular menú los abrimos con brownie de almendra, fresones y helado de whisky que pudimos regar con Tomatin 1988 de la zona Highland Midlands, un malta que tiene toques de crema quemada y tofee, ideal por sobremesa con dulces. El cremoso de chocolate con nube balsámica lo pudimos maridar con Higland Park 8 años de Orkney, uno de los mejores y más complejos destilados de la velada.
A la hora de las golosinas y los cafés descubrimos el licor de whisky Dunkel Atholl Brose. Y los fumadores pudieron disfrutar de un cigarro Cohiba Maduro 5 Vit. Secreto con el último malta de la noche el Millburn 1976 (Highland West). Untuoso, perfumado, complejo… Como en las Bodas de Canaan, la mejor bebida al final.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats