Amb una assistència estimada de 5.000 visitants, Alguaire s’ha convertit en la capital gastronòmica de la fruita a la cuina i l’epicentre de la promoció de la figa d’Alguaire
Aquest 14 i 15 de setembre s’ha celebrat a Alguaire la XIV Fira de la Figa d’Alguaire i les primeres Jornades Gastronòmiques de la Fruita a la Cuina.
El dissabte al matí es va celebrar l’acte inaugural de la fira, al qual van assistir Joan Guillaumet, alcalde d’Alguaire, i David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià, acompanyats per diputats, alcaldes de les localitats veïnes i regidors municipals. També es va comptar amb l’assistència de Manel Simon, director d’AFRUCAT.
En la seva intervenció, Joan Guillaumet va reivindicar el paper de la Figa d’Alguaire com a motor econòmic municipal i comarcal. A més, va agrair al municipi l’esforç realitzat per mantenir viva la Fira de la Figa d’Alguaire. Per la seva part, David Masot va posar en valor l’esforç del consistori per posicionar-se com a referent en el sector de la fruita vinculada a la gastronomia, fent referència a les primeres Jornades Gastronòmiques de la Fruita a la Cuina.
Amb la figa com a fil conductor, els visitants han tingut l’ocasió de gaudir dels plats de Joel Castañé, estrella Michelin i propietari del restaurant La Boscana; d’Alexis Torres, de l’Escola d’Hostaleria de Girona; i dels maridatges amb vins del celler La Gravera. També s’ha ofert una xerrada sobre la importància de les fruites en els tractaments oncològics, a càrrec d’Elisabet Saiz.
El diumenge va començar amb un taller de confitures a càrrec de l’Associació del Patrimoni Cultural d’Alguaire. Josep Lladonosa, Creu de Sant Jordi i premi nacional de gastronomia, ha ofert una conferència sobre la fruita a la cuina, a més de presentar la recepta d’arròs de pollastre amb figues, que ha estat elaborada per Josep Gómez, propietari del restaurant El Jardí d’Alguaire. Prop de 300 comensals han degustat aquesta recepta en un dinar popular servit al recinte firal.
Judit Comes, medalla d’or al campionat del món de gastronomia de Luxemburg, ha deixat bocabadats els assistents amb el taller de Fruit Art, mentre que Cristina Bonet, de l’Escola d’Hoteleria de Cambrils, ha tancat les jornades amb un taller de còctels per a totes les edats.
Aquestes jornades gastronòmiques han permès als veïns i visitants vinguts d’arreu de Catalunya, de l’Aragó i de la resta de l’estat, descobrir el gran potencial de la fruita a la cuina.
Una de les novetats d’aquesta edició ha estat l’activitat “Anem a collir figues”, en la qual 27 participants de localitats catalanes com Sitges, Terrassa, Ascó, Manresa o Sabadell han gaudit d’aquesta experiència. A la fira, els assistents han pogut degustar dues coques de 15 metres cuinades pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida.
En total, 40 estands, repartits entre l’interior i l’exterior del recinte firal, han ofert productes d’alimentació artesanals, food trucks, productes d’agricultors locals, així com estands de comerciants, empresaris, artesans, i un espai amb inflables per als més petits.
Una de les notes més positives per als visitants, i més comentades, ha estat l’oportunitat de poder comprar figues. La majoria dels assistents han valorat molt positivament la centralització de la fira al voltant d’aquest fruit.
Joan Guillaumet, alcalde d’Alguaire, s’ha mostara molt satisfet de la catorzena edició de la Fira de la Figa i les primeres Jornades Gastronòmiques de la Fruita a la Cuina. “Estem molt contents perquè la participació i la resposta han estat un èxit.” Guillaumet ha destacat que a la fira hi han acudit visitants d’arreu de Catalunya i de la resta de l’estat. A més, ha felicitat tots els participants per la seva implicació i ha agraït al municipi la gran acollida. “La figa de coll de dama negra d’Alguaire genera molt interès arreu del món”, ha conclòs el paer en cap.