El cava i els xampany són les begudes emblemàtiques de les celebracions i els brindis. Fins i tot, pels més petits de la casa, podem veure com diferents marques han tret al mercat gaseoses que simulen els envasos dels adults (cosa positiva si sabem traslladar o educar en la cultura del vi i la sobretaula, però pot arribar a ser una bestiesa si simplement els convidem a imitar als grans en l’hàbit del consum i el beure de forma desenfrenada, sense consciència i, per tant, sense gust).
Arriba la Nit de Cap d’Any i són millions les ampolles de tot tipus d’escumosos que podem obrir per l’ocasió. La primera decisió a triar és clara: cava o xampany?
Si ens hi aficionem una mica, aviat tindrem clar que el cava és cava i el xampany és xampany. És cert que per la forma de fer a la vinya, seleccionar i elaborar els vins base de diferents caves podríem dir que n’hi ha de més axampanyats i fins i tot el mètode d’elaboració dels escumosos catalans i francesos és comú. Una forma de fer que en moltes etiquetes encara es denomina “mètode champonoise” i que fundamentalment es basa en una segona fermentació (maolèctica) en ampolla. On és llavors la principal diferència entre uns i altres, apart del preu? En el terreny, el clima, el raïm, la criança i elaboracions dels vins base…
Fem una passejada, de la ma de Rubén Angulo (Almenara Gourmet) al mercat de Ronda Fleming, pels caves i xampanys que els aparadors d’aquest Nadal 2006-2007 ens ofereixen i comprovarem que, en qüestió de preu, quan acaben els caves comencen el xampanys.
Però no deixem que el preu ens determini, no cal gastar més del compte i, per altra banda, hi ha gustos i experiències que bé mereixen, més que un esforç econòmic, donar-nos el capritx.
Deixem de banda el caves més modestos (els de diari), i al segment dels 12 als 25 euros podem trobar vins de gran qualitat com els Torelló, Recaredo o el Tres Lustros de Gramona, una firma catalana que pot presumir de ser una de les que té més referències i més personal en proporció a la quantitat de producció que fa.
El Gran Juvé Camps se surt d’aquest segment de preu per poc i, per 30 euros, trobem el Farré Garriga en una luxosa tirada que inclou placa de plata (especial col·lecionistes) o el Mirgin de la familia Privat, uns dels caves més axampanyats que podem descobrir.
Si no ens ve de deu euros més, el Kripta és el més exclusiu, sempre parlant de preu. La qualiat de tots aquest caves, però, és reconeguda; una altra cosa és parlar de gustos i preferències, un tema totalment personal.
Pel que fa al xampany, entre els 30 i 40 euros trobem els Delamotte i Cattier, aquest darrer (malgrat ser poc conegut) és un d’aquells que destaquen i que podem trobar als restaurants més exclusius.
Fins als 45 euros podem optar pel Veuve Clicquot, el Taittinger o el preferit de James Bond: Bollinger.
En estoig de regal amb dues copes, trobem el Cristal per 185 euros.
Felicitats i que les bombolles dels escumosos no ens impedeixin de veure totes les possibilitats que ens obre el nou any 2007. Salut!El cava y el champán son las bebidas emblemáticas de las celebraciones y los brindis. Incluso, para los más pequeños de la casa, podemos ver como diferentes marcas han sacado al mercado gaseosas que simulan los envases de los adultos (cosa positiva si sabemos trasladar o educar en la cultura del vino y la sobremesa, pero puede llegar a ser una barbaridad si simplemente los invitamos a imitar a los grandes en el hábito del consumo y el beber de forma desenfrenada, sin conciencia y, por lo tanto, sin gusto).
Llega la Nochevieja y son millones las botellas de todo tipos de espumosos que podemos abrir por la ocasión. La primera decisión a elegir es clara: ¿cava o champán?
Si nos aficionamos un poco, pronto tendremos claro que el cava es cava y el champán es champán. Es cierto que por la forma de hacer a la viña, seleccionar y elaborar los vinos base de diferentes cavas podríamos decir que hay de más axampanyats e incluso el método de elaboración de los escumosos catalanes y franceses es común. Una forma de hacer que en muchas etiquetas todavía se denomina “método champonoise” y que fundamentalment se basa en una segunda fermentación (maoléctica) en botella. ¿Dónde está entonces la principal diferencia entre unos y otras, aparte del precio? En el terreno, el clima, la uva, la crianza y elaboraciones de los vinos base…
Damos un paseo, de la mano de Rubén Angulo (Almenara Gourmet) al mercado de Ronda Fleming, por los cavas y champanes que los escaparates de esta Navidad 2006-2007 nos ofrecen y comprobaremos que, en cuestión de precio, cuando acaban los cavas empiezan el champanes.
Pero no dejamos que el precio nos determine, no hay que gastar más de la cuenta y, por otro lado, hay gustos y experiencias que bien merecen, más que un esfuerzo económico, darnos el capricho.
Dejamos de lado los cavas más modestos (los de diario), y al segmento de los 12 a los 25 euros podemos encontrar vinos de gran calidad como los Torelló, Recaredo o el Tres Lustros de Gramona, una firma catalana que puede presumir de ser una de las que tiene más referencias y más personal en proporción a la cantidad de producción que hace.
El Gran Juvé Camps se sale de este segmento de precio por poco y, por 30 euros, encontramos Farré Garriga en una lujosa tirada que incluye placa de plata (especial colleccionistas) o el Mirgin de la familia Privat, unos de los cavas más achampañados que podemos descubrir.
Si no nos viene de diez euros más, el Kripta es lo más exclusivo, siempre hablando de precio. La calidad de todos este cavas, pero, es reconocida; otra cosa es hablar de gustos y preferencias, un tema totalmente personal.
En cuanto al champán, entre los 30 y 40 euros encontramos los Delamotte y Cattier, este último (a pesar de ser poco conocido) es uno de aquellos que destacan y que podemos encontrar a los restaurantes más exclusivos.
Hasta los 45 euros podemos optar por el Veuve Clicquot, el Taittinger o el preferido de James Bond: Bollinger.
En estuche de regalo con dos copas, encontramos el Cristal por 185 euros.
Felicidades y que las burbujas de los espumosos no nos impidan de ver todas las posibilidades que nos abre el nuevo año 2007. Salud!
Cerc, la tapa del Marc & Kristy, homenatge a Caspe
Marc & Kristy és la nova vermuteria – cafeteria que regenten els joves Marc Solanelles i Cristina Enfedaque al carrer Xavier Puig i Andreu 38,