PREMIS VINARI 2020

Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes de l’Empordà, Gran Vinari d’Or 2020

Clos Pons, Mas Blanc i Jové i Raimat, s'emporten els Vinaris d'Or, Plata i Bronze dins la DO Costers del Segre

Comparteix:

Redacció

Redacció

6ffab295-d1c3-4ead-b3b9-fb5cbf7729d9

Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes (DO Empordà) ha estat reconegut com al millor vi català de l’any. Així ho ha desvetllat l’acte de lliurament dels Premis Vinari 2020 que s’ha celebrat aquest vespre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès i que ha retransmès en directe el Canal 33. El concurs ha celebrat la seva 8a edició en un any excepcional que ha obligat a extremar les mesures de seguretat com a conseqüència de la Covid-19. Pel que fa a les distincios en l’àmbit local, Alges 2014 de Celler Clos Pons ha estat premiat amb el Vinari d’Or 2020 al Millor Vi amb DO Costers del Segre, un vi que també ha estat guardonat a nivell català amb un premi Bronze en la categoria de Vins Negres de Criança. El vi Petit Saó 2018 de Celler Mas Blanc i Jové ha estat reconegut amb el Vinari de Plata 2020 DO Costers del Segre, i un altre premi Bronze en la categoria de Vins Negres de Criança. Per la seva banda, Castell Chardonnay 2019, Cellers Raimat ha obtingut el Vinari de Bronze 2020 DO Costers del Segre i un altre Vinari de Bronze 2020, en la categoria de Blancs Joves. (El llistat complet el podeu trobar a VadeVi)

La pandèmia ha posat els Premis Vinari a prova i ens n’hem sortit brillantment. Els cellers d’aquest país han volgut mantenir els Premis a l’alçada d’altres anys”, deia l’editor del Vadevi, Salvador Cot en referència que el concurs ha vist competir 850 referències de 240 cellers catalans, només un 7% menys que l’edició anterior. 

Sigui com sigui, la logística del concurs s’ha vist modificada per poder prioritzar en tot moment la seguretat de les persones participants al certamen, sobretot els membres del jurat, que han pogut tastar els vins sense riscos, mantenint els dos metres de distància recomanada i amb l’ús generalitzat de gel hidroalcohòlic i mascaretes de protecció en tot moment. El que no ha variat és que els vins han competit en dotze categories, definides segons estil i criança dels vins, i que cadascuna d’elles ha premiat els millors vins amb un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. 

Durant l’acte d’aquest divendres s’han donat a conèixer aquests premis, així com els guanyadors de premis especials, com el que reconeix una trajectòria professional en el sector del vi, el millor projecte ecològic, qui fa la millor aposta enoturística i una tradició vitivinícola catalana; la millor etiqueta de vi; el tastador destacat de l’edició i el millor celler, el millor vi amb solera que s’atorga a aquell projecte que ha rebut més reconeixements de l’any. Un any més, s’ha premiat el territori amb els Vinari Especials a les DO, on destaquen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

El jurat professional que ha avaluat els vins ha estat format per una seixantena de professionals de la sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, així com part del panel oficial de tast de l’INCAVI. Tots ells van qualificar a cegues tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues, que es van realitzar a finals de juliol a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès; i els vins que van obtenir millors puntuacions en la fase inicial van ser avaluats de nou en una nova jornada de tast que va tenir lloc el de setembre al CellerCooperatiu de Rubí.

Els Vinari premien molta garnatxa i les regions vitivinícoles de la Terra Alta, el Montsant i l’Empordà

Entre els vins guardonats en aquesta vuitena edició, n’hi ha uns quants que tenen en la garnatxa la varietat predominant. És el cas, per exemple, del Vinari d’Or als millors blancs joves (Lo Noi del Saxo blanc 2019, del celler Bielsa Ruano) o el Vinari d’Or al millor blanc amb criança (Coca i Fitó d’Or 2016, del celler Coca i Fitó), tots dos de la DO Terra Alta, la denominació d’origen que fa bandera d’aquesta varietat. 

El millor vi dolç, ranci o de postres, el Somni de Gerisena 2010 del Celler Gerisena (DO Empordà) també s’ha elaborat amb garnatxa roja i el Millor Negre de Guarda, a més a més de Gran Vinari d’Or, el Finca Butarós 2014 del Celler Mas Llunes (també de la DO Empordà) n’utilitza la varietat negra en un cupatge amb la carinyena. 

La carinyena s’ha imposat en la categoria dels negres joves, donant el màxim reconeixement al monovarietal Maria Ganxa 2019, del celler Pascona (DO Montsant) i en el Peraj Ha’abib 2018, de la Cooperativa de Capçanes (també de la DO Montsant), que s’ha endut el Vinari d’Or al Millor Negre amb Criança. D’altra banda, el màxim reconeixement en la categoria dels rosats es queda al Penedès amb el Masia Freyé Syrah Sumoll 2019 que elabora Vallformosa. 

Els Clàssic Penedès superen per primer cop els caves en les categories d’escumosos 

La present edició és la primera de la història dels Vinari en què els Clàssics Penedès s’han imposat en la categoria de vins escumosos. Aquest 2020, tres dels cinc premis que s’atorguen a vins amb bombolles se’n van a la DO Penedès: El Gran Vinari Escumós, també guanyador del Vinari d’Or en la categoria de les Antigues Reserves (amb més de 50 mesos de criança) ha estat per a Aymar Reserva Única 2013 de Castell de Pujades, el mateix celler que s’ha emportat l’or al millor escumós rosat, que ha recaigut en el seu Aymar Rosé Extra Brut de l’anyada 2016. El tercer Clàssic Penedès guardonat amb un Vinari d’Or ha estat el Brut 21, 2017 del celler Albet i Noya. Pel que va als caves premiats, destaquen el Castell d’Or Orgànic del celler Castell d’Or, guanyador de la categoria d’Escumosos Joves; i el Bertha Cardús 2016 de Cava Bertha, millor puntuat en la categoria dels escumosos Gran Reserva, amb més de 30 mesos de criança. 
 

Els Premis Vinari especials

Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el món del vi: 

Enric Solergibert 

La família Solergibert ha estat vinculada al conreu de la vinya des que va establir-se a Artés l’any 1730, i ben entrat el segle XIX, ja van construir celler al bell mig del poble. L’Enric Solergibert ha crescut envoltat de vinyes, i amb el seu pare Josep, van fer grans coses pel Bages i pels seus vins. Ara, als 88 anys, passeja per les vinyes, ajuda en la verema i trasteja pel celler amb el seu fill i el net. Tres generacions treballant un grapat d’hectàrees, on hi destaquen ceps centenaris de picapoll que van ser plantats l’any 1906. 

Premi al Millor Tastador dels Premis Vinari 2020: Josep Pelegrín

Sommelier i formador a l’Escola Joviat de Manresa, en Josep Pelegrín va ser escollit el Millor Sommelier de Catalunya els anys 2014 i 2015, i Millor Sommelier de l’Estat espanyol l’any 2016. També és autor del llibre “Els vins del Pla de Bages”. Enguany també ha estat el tastador amb valoracions més consistents i que ha tingut una mitjana de puntuacions més propera a la mitjana de la puntuació dels vins. 

Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic 2020 

Celler Gramona (DO Penedès) 

Gramona va iniciar el seu canvi cap a la sostenibilitat l’any 2001 amb la construcció del Celler Batlle i una arquitectura bioclimàtica dissenyada per minimitzar l’impacte mediambiental i reduir el consum d’energies. Aposten per l’agricultura integrada, com a transició, primer, cap a l’ecològica i, més tard cap a la biodinàmica, constituint avui un dels cellers de referencia en la preservació del medi ambient. 

Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2020

Vallformosa (DO Cava / DO Penedès) 

Aquest Premi reconeix el celler amb el major nombre de guardons de l’edició. En aquest cas, Vallformosa s’enduu un Vinari d’Or pel Masia Freyé Syrah Sumoll 2019, una plata pel Freyé Syrah Sumoll 2019 i dues medalles de bronze pel Gala de Vallformosa Pinot Noir 2018 i el Cava 150 Brut Gran Reserva 2016. 

Premi Vinari a la Tradició Vitivinícola de Catalunya 2020 

De Muller (DO Tarragona)

Aquest Premi reconeix la conservació de les seves soleres històriques durant més d’un segle i mig. Destaquen la seva solera fundacional de l’any 1851, dedicada al fundador Augusto De Muller, la solera 1865 en homenatge al prior de Scala Dei, Dom Joan Fort, la solera 1904 en honor de la visita del rei Alfons XIII i la de 1926, dedicada a Antoni Gaudí.

Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta 2020 

Abadal Matís (DO Pla de Bages) 

Per la senzillesa i elegància d’unes línies que s’adeqüen perfectament al nom ‘Matís’ i per la subtilesa del seu canvi cromàtic, aquesta etiqueta mereix enguany el reconeixement dels Premis Vinari en aquesta categoria. L’Abadal Matís, de recent creació, vol expressar segons els elaboradors els matisos del Bages i omplir la boca de qui el tasta de mil matisos diferents

Premi Vinari al Millor Vi amb Solera 2020 

Clot d’Encís Ranci, Sant Josep Vins (DO Terra Alta)

Aquest és un vi de licor sec de garnatxa blanca obtingut per un sistema tradicional d’envelliment oxidatiu en soleres, constituït per 46 bótes de roure, i on la solera original data de 1962. La producció de cada lleva és de 1.221 ampolles de 75cl. i destaca la seva extraordinària relació qualitat-preu.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats