2es Jornades Gastronòmiques de l’Associació Leader de Ponent

Amb la principal intenció de donar a conèixer el producte local als futurs cuiners i restauradors, l’Associació Leader de Ponent, en el marc del projecte Gustum, ha organitzat les Segones Jornades Gastronòmiques a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida (Eschotur Lleida). 

Amb aquest esperit de promoció i divulgació de les menges locals, i en el marc d’aquestes 2es Jornades Gastronòmiques Gustum, l’escola lleidatana Eschotur Lleida va acollir un dinar amb diferents productes de les comarques del Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues, el dijous, dia 14 de febrer.

Pa de fetge; Amanida de contrast amb codony, formatge del Pla, compota de fruita de Lleida rostida i magrana; Crema de nyàmeres amb el seu cruixent, poma àcida i el seu gel; i Ou ecològic, papada a baixa temperatura i escuma de patata; van ser els entrants i primers plats del menú dissenyat, elaborat i servit pels alumnes de l’Eschotur Lleida, sota la direcció dels professionals i professors Mercè Tomàs i Francesc Molins.

Com a plat principal, es va servir una Caldereta de corder amb carxofes, bolets i tubercles a l’estil tradicional, que va complementar i contrastar amb les elaboracions inicials més creatives o d’autor.

A les postres, la innovació i la cuina de les àvies, es van tornar a donar la mà amb una Croqueta de Santa Teresa amb terra de fruita seca, crema de mel i cítrics; i Peres de Lleida, xocolata, gelat de romaní i ametlles garapinyades.

Els vins de la trobada van ser: Escorça de Matallonga de Fulleda (DO Costers del Segre, subzona Garrigues) i Ventallola negre de Boldú Viticultors (DO Costers del Segre – Subzona Vall del Corb).

Crema de Nyàmeres amb el seu cruixent

 

Gustum, projecte de promoció  d’àmbit català

Gustum és un projecte de cooperació interterritorial coordinat des de les Terres de Lleida, pel Grup d’Acció Local, Associació Leader de Ponent i impulsat conjuntament pels altres deu grups equivalents d’arreu de Catalunya.

Tal com expliquen els seus responsables, “Gustum té com a objectiu fomentar el desenvolupament rural a través de la promoció i comercialització del producte agroalimentari local, artesà i de qualitat i de la sinergia amb altres sectors del territori com el turisme, la gastronomia i el petit comerç”.

Dins aquest programa, a Ponent s’ha desenvolupat: La Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida, la marca de territori Vall del Corb; La Cúpula Gustum; i la campanya “Aquí, vins catalans” que pretén incrementar la presència de vins catalans amb DO als restaurants de Catalunya i incentivar-ne el consum.