Raimat renova la certificació “sustainable wineries for climate protection”, consolidant de nou la seva ferma aposta per la sostenibilitat

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

976e140b-c4d3-bdd3-88af-8ccf7e4ccd62

Raimat (D.O. Costers del Segre, Lleida) ha renovat per cinquè cop l’exigent certificat ‘Sustainable Wineries for Climate Protection’, el primer i únic segell específic per a cellers en matèria de sostenibilitat. Desenvolupat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) l’any 2015 i impulsat per diverses empreses, entre elles Raimat como bodega fundadora, l’SWfCP defineix els criteris que hauria de complir un celler sostenible i només s’atorga als qui superen un exigent procés de verificació. Des de 2023, el segell inclou, a més del pilar mediambiental, criteris de sostenibilitat social, econòmica i de governança que els cellers certificats han de complir per a obtenir o renovar el seu certificat, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. A més de les qüestions mediambientals exigides fins a la data, s’inclouen aspectes de sostenibilitat social com aquells relacionats amb els treballadors i proveïdors, el territori, cultura local i salut dels consumidors.

Raimat, amb les vinyes certificades com a 100% ecològiques, és, des de fa dècades, un referent en sostenibilitat en el sector vitivinícola de tot l’Estat i aplica múltiples mesures, moltes d’elles innovadores, per a mitigar l’impacte mediambiental del celler i contribuir a conservar i restaurar la fertilitat dels sòls. Alguns exemples són la creació de la primera paret solar vertical en dipòsits de vi: 70 plaques fotovoltaiques, 35 kW instal·lats, que cobreixen 8 dipòsits d’acer inoxidable. La seva col·locació innovadora totalment vertical té una doble funció: captar energia solar per a l’autoconsum i, alhora, protegir del sol els dipòsits i reduir així la necessitat de refrigeració. Amb aquesta iniciativa, el celler ha aconseguit que el 50% de l’energia que consumeix ja sigui de fonts renovables. També destaca la reducció de més del 50% en el consum d’aigua del celler respecte a la despesa de 2015. El cost energètic mitjà de cada ampolla també s’ha reduït a la meitat en els últims 8 anys. Raimat també ha engegat accions com l’automatització de l’enllumenat; la programació de la refrigeració per optimitzar la seva temperatura en hores solars i segons demanda; l’eliminació total de l’ús de gasoil per a la calefacció i la substitució per biomassa, etc.

A les vinyes, a banda de respectar la normativa de viticultura ecològica, Raimat aplica mesures innovadores com el mulching, que consisteix en l’aplicació de matèria vegetal o un altre material triturat (closques de nous o ametlles, per exemple) com una capa solta sota els cep per evitar l’evaporació de l’aigua en el sòl i ajudar a l’oxigenació, actuant de para-sol. També implementa cobertes vegetals en el sòl per contribuir a regenerar-lo, fixar-lo, reduir l’erosió i millorar la infiltració de l’aigua de pluja.

Raimat, tradició 100% sostenible
Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i, a més, un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient. La seva història es remunta a 1914 quan Manel Raventós i Domènech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per a convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. En un entorn únic, amb aigua pura procedent del desglaç de les neus del Pirineu, s’erigeix avui Raimat amb el 100% de les seves vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI. Raimat és una finca pionera en tecnologies de cultiu i enològiques que l’han portat a classificar les seves 2.245 hectàrees en parcel·les individuals que són tractades una per una d’acord amb les seves característiques particulars.

Raimat aconsegueix oferir uns vins d’alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l’entorn.

Es tracta d’un dels 15 cellers de Raventós Codorníu, l’empresa elaboradora de vins més antiga d’Espanya i creadora del cava. Per a la companyia, el desenvolupament sostenible és un factor clau en el seu model de negoci, prova d’això és el propòsit corporatiu de “Donar Valor a la Terra” i la visió de convertir-se en la primera companyia vitivinícola sostenible del món. Compromesos amb un model centrat en el respecte a l’origen, on tots els cellers del grup aposten per elaboracions cada cop més ecològiques, que garanteixen que el valor es regenera i que resideix a tota la cadena, des de l’arrel fins a l’ampolla.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats